Τζιούρμαν (EBRD): Κατώτερο των προσδοκιών το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζιούρμαν (EBRD): Κατώτερο των προσδοκιών το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Χαμηλότερο από τις προσδοκίες διαμορφώνεται το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο insider.gr η Σαμπίνα Τζιούρμαν, επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι καθυστερήσεις σε μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις όπως το «Ελληνικό» και ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις υπάρχουσες ξένες επενδύσεις προκαλούν την προσοχή πιθανών επενδυτών στην Ελλάδα, τονίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα, δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα φιλική προς τους επενδυτές. Η κατάσταση ωστόσο δείχνει να βελτιώνεται, παρ' όλα αυτά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις -τουλάχιστον όχι στο βαθμό και με την ταχύτητα που θα θέλαμε και έχει ανάγκη η χώρα», σημειώνει η κ. Dziurman.

Όπως εξηγεί, μια εταιρεία η οποία έχει να επιλέξει πού θα έχει την έδρα της, ανάμεσα στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, δύσκολα θα επιλέξει την Ελλάδα. Ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες επιλέγουν τη Βουλγαρία ή την Κύπρο για να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους –πόσο μάλλον ένας ξένος επενδυτής που σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί τώρα στην περιοχή. «Δυστυχώς για τα διεθνή funds, όλες οι χώρες ανταγωνίζονται για την προσέλκυση επενδύσεων . Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, η Ελλάδα ανταγωνίζεται με την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Είμαι πεπεισμένη, ωστόσο, ότι εάν οι Έλληνες αποφασίσουν, μπορούν να πετύχουν την επιστροφή της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», τονίζει.

Ερωτηθείσα για τον ρόλο της κυβέρνησης, η ίδια σημειώνει ότι κανείς δεν αμφισβητεί το νομοθετικό της έργο, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει επιτάχυνση ως προς την υλοποίησή του.

Τουρισμός και ενέργεια στα σχέδια της EBRD

Ο τουρισμός, οι υποδομές, η πράσινη ενέργεια και ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η EBRD και έχει ήδη επενδύσει 1,33 δισ. ευρώ στη χώρα μας και εκτιμά ότι θα αυξήσει το ποσό αυτό στα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

Ειδικά για τον τουρισμό, η EBRD ενδιαφέρεται για έργα ανακαίνισης ή επαναλειτουργίας τουριστικών μονάδων, καθώς και για νέες επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. «Εξετάζουμε ήδη στενά κάποια έργα ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων/αλυσίδων, ώστε να καταστούν βιώσιμες και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. Η EBRD ενδιαφέρεται επίσης να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία και η αγροτική/γεωργική οικονομία.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών, οι οποίες θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας των τραπεζών στις διεθνείς αγορές, την αποδέσμευσή τους από τον ELA και τη βελτίωση της χρηματοδοτικής τους δομής. Η αρχή έγινε με το καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής, στο οποίο η EBRD συμμετείχε με 30 εκατ. ευρώ. «Περιμένουμε περισσότερη κινητικότητα και στα εταιρικά ομόλογα, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον όπως φάνηκε φέτος, και τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους ιδιώτες επενδυτές, αφού προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τις καταθέσεις και οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τη ζήτηση αυτή εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση με καλούς όρους», σημειώνει η κ. Dziurman.

Σε επίπεδο υποδομών, η EBRD έχει έρθει σε επαφή με διάφορους δήμους με σκοπό την υποστήριξή τους σε έργα ενεργειακής απόδοσης που αφορούν τον οδικό φωτισμό. Γενικότερα, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για έργα υποδομών, όπως και για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Eίμαστε συνεχώς σε επαφή με τις πρεσβείες και τους εμπορικούς ακόλουθους έτσι ώστε είτε μέσω άμεσης χρηματοδότησης είτε μέσω κάποιου fund να ενισχύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει η κ. Dziurman.

Αυτή τη στιγμή, η EBRD συμμετέχει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως το Diorama και η SouthBridge , ενώ εξετάζει και άλλα funds στην Ελλάδα. Η κ. Dziurman υποστηρίζει ότι οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις και δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ζήτηση για επενδυτικά έργα από επιχειρήσεις με τα κατάλληλα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Το 2018 η χρονιά που οι τράπεζες πρέπει να πάρουν αποφάσεις

«Πέρυσι λέγαμε ότι το 2017 θα είναι η “χρονιά των κόκκινων δανείων” - ωστόσο οι αλλαγές στη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ. καθυστέρησαν σημαντικά. Το 2018, όμως, είναι αναμφίβολα η χρονιά που οι τράπεζες θα πάρουν αποφάσεις», τονίζει η κ. Dziurman. Όπως εξηγεί, όσο πιο καθοριστικές αποφάσεις ληφθούν, τόσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα προς τους οφειλέτες –θα είναι επιτυχία να επιτευχθούν οι πληρωμές.

Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Μία λύση σε αυτό θα μπορούσαν να είναι οι τρίτοι πάροχοι, οι οποίοι θα κάνουν και τους «λεπτούς» χειρισμούς που οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγουν.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να φανούν οι δυνατότητες των εν λόγω funds ώστε να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα για να «ξεκλειδώσουν» οι διαδικασίες. Στόχος της Pillarstone, για παράδειγμα, είναι να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υιοθετούν δηλαδή την προσέγγιση ενός επενδυτικού κεφαλαίου και αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα επιχειρήσεων που μπορούν να επιλυθούν και τους βοηθούν να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

«Ξεκαθαρίζει» το τοπίο στις επιχειρήσεις

Μέχρι τώρα, η ζήτηση για επενδυτικά δάνεια είναι περιορισμένη και πολλά αιτήματα από την πλευρά των μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν σε αναχρηματοδότηση, σημειώνει η κ. Dziurman. Το 2018 περιμένουμε οι επιχειρήσεις –που έχουν επιβιώσει– να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα αναπτυχθούν.

Από την άλλη, ήρθε η στιγμή οι οικογενειακές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται –αλλά συνεχίζουν να έχουν βιώσιμα πλάνα– να εξετάσουν το ενδεχόμενο «να συνεργαστούν με άλλους που έχουν τα χρήματα και το know-how για να τις υποστηρίξουν και να τις αναπτύξουν», εξηγεί. Σύμφωνα με την ίδια, δεν αποκλείεται να έχουμε και συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε άλλες μεγαλύτερες, γιατί όπως λένε, «καλύτερα να έχεις ένα μικρότερο κομμάτι σε μία μεγάλη πίτα, παρά μία μικρή πίτα», καταλήγει η κ. Dziurman.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider