Κώττης (ΖΑΝΚΟ): Η νέα γενιά έχει μπει δυναμικά στο real estate

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κώττης (ΖΑΝΚΟ): Η νέα γενιά έχει μπει δυναμικά στο real estate

Δεν υπάρχει κλάδος της ελληνικής οικονομίας που να έχει υποστεί μεγαλύτερη καταστροφή από αυτόν των ακινήτων και της οικοδομής τα χρόνια της κρίσης. Και όμως, με τις αξίες να έχουν υποχωρήσει έως και 60% από τα επίπεδα του 2009, τις κατασκευές νέων κτηρίων να μένουν σταθερά «στον πάγο» και την παλιά γενιά των επιχειρηματιών του real estate να κλείνουν ή και να χρεοκοπούν, μέσα από τις στάχτες της κρίσης αναδύεται μια νέα γενιά επαγγελματιών στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων.

Ένα εκπρόσωπος αυτής της γενιάς είναι ο Ντάνος Κώττης, ο οποίος μέσω της εταιρείας του ZANKO Κτηματική δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας. Ο ίδιος όπως σημειώνει στο insider.gr πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το real estate όταν ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και την στρατιωτική του θητεία το 2008. Τότε βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλλημα του αν θα ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση (αποκλειστική αντιπροσωπεία ηλεκτρικών ειδών Fujitsu - LG – Gorenje στην Ελλάδα) ή αν θα ακολουθήσει τη δική του πορεία. Δεν άργησε να πάρει την απόφασή του: «Θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και θεωρώντας πως σε μια εταιρεία που λειτουργεί ήδη με συγκεκριμένους ρυθμούς η δική μου συμβολή θα ήταν περιορισμένη, αποφάσισα να κάνω τα δικά μου βήματα», δηλώνει ο κ. Κώττης.

O κ. Κώττης ξεκίνησε με απλά βήματα. «Για να μπορεί κανείς να θεωρεί τον εαυτό του γνώστη ενός αντικειμένου πρέπει να περάσει από όλα τα στάδια. Για να μπορέσεις να διαχειριστείς, να αγοράσεις στη σωστή αξία ή να πουλήσεις ένα ακίνητο πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από το κομμάτι της κατασκευής. Ξεκινώντας λοιπόν την ενασχόληση μου με το αντικείμενο και ιδρύοντας τη δική μου εταιρεία αγόρασα κάποια διαμερίσματα σε στρατηγικά σημεία των Νοτίων Προαστίων τα οποία αφού ανακαινίσαμε με την ομάδα των συνεργείων που είχα επιλέξει, πούλησα αργότερα. Η συνέχεια ήταν η κατασκευή και διαχείριση εμπορικών κτιρίων καθώς και πολυτελών κατοικιών».

Σήμερα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια η ΖΑΝΚΟ έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται δύο εμπορικά ακίνητα στη λεωφόρο Αλίμου καθώς και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών στη Βουλιαγμένη. «Η εταιρεία μας έχει κάνει σταθερά βήματα στο χώρο και έχει πετύχει να έχει μηδενικό δανεισμό σε μια εποχή δύσκολη. Αυτό την καθιστά ευέλικτη για νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά αλλά και σε αγορές του εξωτερικού», σημειώνει ο κ. Κώττης.

Από έδω και πέρα στόχος της εταιρείας είναι «η διαχείριση των εμπορικών κτιρίων και των πολυτελών κατοικιών που έχει κατασκευάσει, καθώς και η επένδυση σε νέα έργα εφόσον αυτά κριθούν αποτελεσματικά και προσοδοφόρα». Ακόμη στην ΖΑΝΚΟ έχει αναπτυχθεί και ένα συμβουλευτικό κομμάτι προώθησης ακινήτων όπου «αναλαμβάνουμε κάποια projects τα οποία έχουν σκοπό να δημιουργήσουν απόδοση-αξία σε ακίνητα που μένουν ανεκμετάλλευτα».

Η νέα γενιά των επαγγελματιών του real estate

Η νέα γενιά των επαγγελματιών στον τομέα των ακινήτων αντιμετωπίζει διαφορετικά της προκλήσεις του σήμερα. «Οι παλαιότερες γενιές έβλεπαν την αγορά ακινήτων ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση και προσδοκούσαν από αυτή την ιδιοκατοίκηση αλλά και την υπεραξία η οποία δημιουργούνταν με την πάροδο των ετών. Η νέα γενιά έχει μπει πιο δυναμικά στο αντικείμενο», σημειώνει ο κ. Κώττης. «Μελετά διάφορους δείκτες, έχει προσδοκίες για πιο σύντομο κέρδος, αξιολογεί τις αποδόσεις των ακινήτων και επενδύει με διαφορετικά κριτήρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με το real estate είναι πιο τεχνοκρατική και οι επιρροές έρχονται από αγορές του εξωτερικού. Για παράδειγμα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών τα ακίνητα αλλάζουν χέρια αρκετά συχνά και οι αγοραπωλησίες γίνονται κατά κόρον. «Η τάση αυτή τείνει να έρθει και στη χώρα μας όπου στο παρελθόν τα ακίνητα μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά στους κληρονόμους. Πλέον η αγορά είναι πολύ πιο ενεργή», τονίζει.

Το μέλλον της αγοράς

Η αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κώττη, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. «Τη δεδομένη στιγμή η προσφορά ακινήτων είναι δυσανάλογη της ζήτησης γι αυτό και δημιουργείται η πτώση των τιμών και η ανησυχία των ιδιοκτητών οι οποίοι δε μπορούν να είναι ευέλικτοι με την έννοια ότι δε μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα τους», σημειώνει.

Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος πως θα υπάρξει ανάκαμψη αν και «πιθανότατα δεν θα φτάσουμε σε αξίες ακινήτων προ κρίσης που πολλές φορές αν θέλετε τη γνώμη μου ήταν πλασματικές(φούσκες). Σημειώνει ότι εντέλει θα δημιουργηθεί μια σταθερότητα η οποία σε συνδυασμό με σωστούς χειρισμούς «θα καταστήσει και πάλι τον ιδιοκτήτη ακινήτου προνομιούχο».

Κώττης (ΖΑΝΚΟ): Η νέα γενιά έχει μπει δυναμικά στο real estate
Κώττης (ΖΑΝΚΟ): Η νέα γενιά έχει μπει δυναμικά στο real estate

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider