Κομορόφσκι (PayPal): Δυνατοί «παίκτες» οι Έλληνες στο e-shopping

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομορόφσκι (PayPal): Δυνατοί «παίκτες» οι Έλληνες στο e-shopping

Σε «δυνατούς παίκτες» εξελίσσονται οι Έλληνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου (P2P), αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr ο Ματ Κομορόφσκι, γενικός διευθυντής της PayPal για τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς, τόσο σε επίπεδο μεγεθών όσο και δυναμικής –αλλά, κυρίως, λόγω της δυναμικής στροφής στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές προσεγγίζουν τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες», αναφέρει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η χώρα μας βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του παγκόσμιου κολοσσού ηλεκτρονικών πληρωμών.

1. Ποια είναι σήμερα η θέση της PayPal στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών και ποια είναι τα σχέδιά σας για περαιτέρω ανάπτυξη;

Οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα των λαών με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (18%) στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ecommerce Foundation για το 2016. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τις αγορές μέσω φορητών συσκευών, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν άλμα 46% το επόμενο έτος, σύμφωνα με κοινή έρευνα των PayPal και Ipsos του 2016. Η Paypal συνεχίζει τη δυναμική παρουσία της στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του ελληνικού κοινού –όπως κάνει, άλλωστε, για περισσότερο από μία δεκαετία.

Όσον αφορά στα προϊόντα μας, από τον Αύγουστο οι Έλληνες που έχουν λογαριασμό στην PayPal και χρησιμοποιούν Skype μπορούν να στέλνουν απευθείας χρήματα μέσω PayPal στην εφαρμογή του Skype για κινητά. Επίσης, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών όπου εγκαινιάστηκαν οι νέες υπηρεσίες μας, όπως η επέκταση της προστασίας αγοραστών (PayPal Buyer Protection) σε ψηφιακά αγαθά ή της προστασίας πωλητών, οι αγορές με το One Touch ή οι πληρωμές P2P μέσω της λειτουργίας PayPal.me, με την οποία μπορούμε να στέλνουμε χρήματα σε φίλους και συγγενείς, καθώς και επιχειρήσεις μέσω του PayPal.

Για τους εμπόρους, παρουσιάσαμε τον Μάιο την επέκταση της προστασίας πωλητών (Seller Protection), η οποία εκτός από τα αγαθά πλέον ισχύει και για τις υπηρεσίες (design, εκπαίδευση, φωτογραφία κ.α.), τα εισιτήρια (για συναυλίες, παραστάσεις, αθλητισμό κ.α.) και τα ταξίδια (πακέτα διακοπών, πτήσεις, κρατήσεις σε ξενοδοχεία κ.α.).

Η PayPal αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα Seller Protection για να δώσει στους εμπόρους εγγυήσεις ώστε να χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα το ηλεκτρονικό εμπόριο, για περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, με μεγαλύτερη σιγουριά. Το να γνωρίζεις ότι είσαι καλυμμένος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά είναι πολύ βασικό όταν αγοράζει ή πουλάς αγαθά μέσω του Internet. Είμαστε περήφανοι που έχουμε εντάξει αυτά τα χαρακτηριστικά προστασίας στις υπηρεσίες μας με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των εμπόρων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

2. Η υπηρεσία Skype Send Money λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα. Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της νέας υπηρεσίας;

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων 22 χωρών που είχαν πρόσβαση σε αυτό το προϊόν συνεργασίας μεταξύ της PayPal και της Skype. Πλέον, οι Έλληνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτή την υπηρεσία και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση της. Οι πληρωμές P2P (peer-to-peer) αποτελούν βασική λειτουργία των ηλεκτρονικών πληρωμών. Συνολικά μέσω της PayPal μεταφέρονται περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια την ώρα μεταξύ συγγενών και φίλων μέσω των εφαρμογών P2P, Venmo και Xoom.

3. Ποιες ευνοϊκές τάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς συναλλαγών P2P σκοπεύετε να αξιοποιήσετε;

Αυτή τη στιγμή διακρίνουμε δύο βασικές δυναμικές: η μία είναι η διείσδυση των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των συναλλαγών P2P, και η δεύτερη είναι η ηλικία των χρηστών. Θα περίμενε κανείς ότι όσο νεώτερος είναι κανείς τόσο πιο εύκολα αφομοιώνει τις καινοτομίες. Φυσικά, οι millennials είναι πολύ μπροστά στη χρήση των υπηρεσιών αυτών, αλλά η έκπληξη είναι ότι τα άτομα της δικής μου ηλιακής ομάδας (μεταξύ 30 και 39 ετών) που τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τις εφαρμογές P2P για κινητά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνομήλικοί μου έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες από τους millennials.

4. Τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην αγορά P2P στην Ελλάδα, ιδίως λόγω των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εφαρμογή πληρωμών μέσω Skype και πώς αναμένεται να συμβάλλει στην εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά;

Με περισσότερα από 1 δισ. downloads παγκοσμίως, η Skype και η PayPal προσφέρουν στους χρήστες κινητών τηλεφώνων έναν πιο εύχρηστο τρόπο αποστολής χρημάτων. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PayPal στο Skype οι χρήστες πετυχαίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και τα χρήματα μεταφέρονται απευθείας στον λογαριασμό τους στην PayPal ώστε να μπορούν να κάνουν αγορές σε κάποιο από τα εκατομμύρια συνεργαζόμενα καταστήματα.

Το πλεονέκτημα της PayPal είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών P2P σε περισσότερα και διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως με φωνητική εντολή μέσω του Siri, με chat στο Slack και με email μέσω του Outlook.com της Microsoft.

5. Πότε θα διατεθεί στην Ελλάδα η νέα Mastercard που κυκλοφορεί από την PayPal; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας κάρτας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξή της στην Ευρώπη;

Η PayPal Cashback Mastercard απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη της PayPal. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές μέσω της PayPal, τόσο σε φυσικά όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα –όπου γίνεται δεκτή η Mastercard. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν τη νέα κάρτα λαμβάνουν επιβράβευση με επιστροφή μετρητών για τις αγορές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Οι χρήστες της κάρτας απολαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που παρέχει η PayPal σε συνδυασμό με τα οφέλη της Mastercard. Προς το παρόν, πάντως, διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.

6. Η υπηρεσία Skype Send Money, καθώς και η Νέα Mastercard, είναι δύο βήματα που μας φέρουν πιο κοντά σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Παρατηρούνται, ωστόσο, σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών καρτών όσον αφορά στη νέα αυτή τάση. Πώς βλέπετε τις προοπτικές μετάβασης σε μια οικονομία με λιγότερα μετρητά στην Ελλάδα;

Πράγματι, διαπιστώνουμε σημαντική συρρίκνωση των μετρητών στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από αρκετές σχετικές έρευνες, όπως για παράδειγμα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Πιστεύω ότι η χρήση κινητών είναι το εφαλτήριο της τάσης αυτής, η οποία όμως δεν εξαντλείται στην χρήση των φορητών συσκευών.

Υπάρχουν νέες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τη χρήση μετρητών και η PayPal εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και άλλοι σημαντικοί παίκτες της αγοράς. Για να πληρώσω την Uber, για παράδειγμα, πρέπει να έχω χρήματα στην κάρτα, όχι στο πορτοφόλι μου! Αντίστοιχα, για να πληρώσω στον φίλο μου το μερίδιό μου στον λογαριασμό του εστιατορίου, χρειάζεται να έχω χρήματα στον PayPal λογαριασμό μου για να του τα μεταφέρω. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομώ τον χρόνο που θα χρειαζόμουν για να κάνω μια χρηματική συναλλαγή. Η δυνατότητα που έχουν πλέον οι Έλληνες να κάνουν πληρωμές στο Skype μέσω της PayPal είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πληρωμές P2P είναι ένα παράδειγμα αυτής της τάσης –αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχούν στο 21% των πληρωμών που πραγματοποιούνται συνολικά σήμερα μέσω της PayPal. Οι πληρωμές αυτές ανέρχονται σε 64 δισ. δολάρια –έχοντας καταγράψει άλμα 57% σε ετήσιο επίπεδο.

Πώς γίνονταν αυτές οι πληρωμές μέχρι σήμερα; Εάν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις συναλλαγές με μετρητά –οι οποίες πάντοτε θα υπάρχουν– συνειδητοποιούμε πόσο πιο εύκολες έχουν γίνει αυτές οι πληρωμές χάρη στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αλλάξει τις οικονομικές συναλλαγές. Εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργούμε προϊόντα που θα «ψηφιοποιήσουν» τα χρήματα των καθημερινών συναλλαγών και, αναμφίβολα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider