Πεερ Στάινμπρουκ: H Ελλάδα δεν θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πεερ Στάινμπρουκ: H Ελλάδα δεν θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης

ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Η Άγκελα Μέρκελ, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, θέλουν να δουν τον Εμανουέλ Μακρόν να επιτυγχάνει αφενός για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αλλά και αφετέρου για να βρεθεί μια νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία, ώστε να ενθαρρύνουν μια ισχυρότερη νομισματική ένωση και να προχωρήσουν προς την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει κατηγορηματικά στο insider.gr ο πρώην ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πεερ Στάινμπρουκ.

«Όμως, η Γερμανία δεν θα ταχθεί υπέρ της παροχής εγγυήσεων σε περίπτωση απωλειών και ζημιών άλλων κρατών, ούτε υπέρ της μεταφοράς πόρων προς αδύναμες χώρες» σπεύδει να τονίσει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης, θυμίζοντας τα όρια που θέτει η γερμανική γραμμή στο όραμα Μακρόν. Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ίδιος έχει ασκήσει στο παρελθόν και σε αρκετές περιπτώσεις σφοδρή κριτική στη Μέρκελ για τον χειρισμό της στην ευρωπαϊκή και την ελληνική κρίση.

Η συζήτηση με τον Στάινμπρουκ έγινε στο περιθώριο συνάντησης με θέμα την Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου ο 69χρονος πολιτικός ήταν κύριος ομιλητής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέβλεψε ότι «η Μέρκελ θα παραιτηθεί εν μέσω της θητείας της το 2019» αποδίδοντας τους λόγους μιας τέτοιας εξέλιξης αφενός στις δυσκολίες συντονισμού μιας κυβέρνησης τεσσάρων στην πραγματικότητα κομμάτων, δύο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU και CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων (Die Gruenen) και αφετέρου στην κριτική που θα δεχτεί ως υπεύθυνη των απωλειών που κατέγραψαν οι συντηρητικοί.

Όσον αφορά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης «υπάρχουν σοβαρές διαφορές αλλά βλέπω μεγάλη πιθανότητα πριν τα Χριστούγεννα να έχουμε συνασπισμό» υποστήριξε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη «μεγάλη συμμαχία» της Μέρκελ από το 2005 μέχρι το 2009, ενώ στις περασμένες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2013, ως υποψήφιος καγκελάριος ήταν αντίπαλός της. Τόνισε πάντως ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι εκείνο που θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα δεν θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης»

Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Γερμανία έναντι της Ευρώπης με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η προοπτική είναι συνέχεια και αξιοπιστία και οι περισσότεροι πολιτικοί οι οποίοι θα συμμετέχουν στον συνασπισμό Τζαμάικα, έχουν πειστεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται να καταγράψει επιτυχία. Επιτυχία στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων εντός της Γαλλίας, αλλά και της αναγνώρισης ότι θα είναι κινητήρια δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε θεωρώ ότι η Γερμανία θα πρέπει να επεξεργαστεί ορισμένους συμβιβασμούς. Είναι ξεκάθαρο μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ότι θα πρέπει να σταθεροποιήσουν και να προστατεύσουν την συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καλέσουν και άλλες κυβερνήσεις να συνομιλήσουν στις συζητήσεις, που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά.

Θεωρείτε ότι θα προχωρήσουν αρκετές από τις προτάσεις του γάλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν;

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία δεν είναι υπέρ της αμοιβαίας ανάληψης κινδύνων και της μεταφοράς οικονομικών πόρων προς τις αδύναμες χώρες, αλλά η Μέρκελ, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, θέλουν να δουν τον Μακρόν να επιτυγχάνει αφενός για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αλλά και αφετέρου για να βρεθεί μια νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία ώστε να ενθαρρύνουν μια ισχυρότερη νομισματική ένωση και να προχωρήσουν προς την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία, κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει πισωγύρισμα στην γερμανική θέση έναντι της Ευρώπης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ποιες θα είναι οι θέσεις της Γερμανίας στο ζήτημα ενός κοινού προϋπολογισμού και υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης;

Η Μέρκελ έχει συμφωνήσει με τις θέσεις Μακρόν επί της αρχής, όχι σε επιμέρους λεπτομέρειες, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πουν όταν θα συζητήσουν πιο επισταμένα για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, να δούμε ποια θα είναι τα καθήκοντά του και οι αρμοδιότητές του και να δούμε τι εννοεί ακριβώς ο Μακρόν όταν μιλά για έναν κοινό προϋπολογισμό, ποιες δράσεις θα χρηματοδοτεί και για ποιόν λόγo.Όμως, η Γερμανία δεν θα ταχθεί υπέρ της παροχής εγγυήσεων σε περίπτωση απωλειών και ζημιών άλλων κρατών, ούτε υπέρ της μεταφοράς πόρων προς αδύναμες χώρες. Υπάρχουν ήδη αρκετοί ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί. Τα διαρθρωτικά ταμεία, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, το πακέτο Γιούνκερ. Θα ρωτήσουμε τι ακριβώς εννοεί ο Μακρόν και τότε θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις και συμβιβασμούς. Θα υπάρξουν προτάσεις τη νέα χρονιά στο πλαίσιο του προϋπολογισμού με έμφαση στα κίνητρα για ανάπτυξη, την εργασία και ιδίως τη μείωση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους στη νότια Ευρώπη. Θα υπάρξουν κάποιοι συμβιβασμοί όσον αφορά σε έναν υπουργό Οικονομικών, την εναρμόνιση φορολογίας και την επίλυση του μεταναστευτικού και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητοι και θα γίνουν. Οι πρωτοβουλίες δεν θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου, αλλά το πρώτο τρίμηνο του νέους έτους.

Τι ρόλο θα παίξει προς την κατεύθυνση αυτή το κόμμα των φιλελευθέρων σε μια νέα γερμανική κυβέρνηση;

Είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και όλοι ευελπιστούν σε μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία. Η ομιλία του Μακρόν ήταν επί της αρχής συντονισμένη με το Βερολίνο, αλλά όχι στις λεπτομέρειες. Οι επιμέρους συζητήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους, καθώς στα μάτια μου οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν αρκετά μεγάλο διάστημα. Πολλοί προσδοκούν ότι θα σχηματιστεί στη Γερμανία η νέα κυβέρνηση γρήγορα, αλλά δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο. Ο συνασπισμός Τζαμάικα φαίνεται πιθανός, αλλά δεν είναι σίγουρος, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Οι CDU κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στην Βαυαρία, και υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε θέματα οικολογικά, αλλά νομίζω ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Θα είναι η Ελλάδα κύριο σημείο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης;

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά η Ελλάδα δεν θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Κατανοώ τη θέση σας και θεωρώ ότι η γερμανική θέση επέτεινε την λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά για να πούμε καθαρά τα πράγματα δεν έχετε κάνει το καθήκον σας. Δεν έχετε ειδικότερα μεταρρυθμίσει την κακής ποιότητας κρατική διοίκηση. Είχατε την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε τα χαμηλά επιτόκια αλλά τι κάνατε; Επενδύσατε; Όχι, προτιμήσατε να αυξήσετε την κατανάλωση. Το 2015 ήμουν ένας από τους δύο σοσιαλδημοκράτες που ψηφίσαμε κατά του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, διότι θεώρησα ότι δεν βοηθά την χώρα. Σήμερα θα προχωρούσα σε καθαρή ελάφρυνση του χρέους, αλλά με την προϋπόθεση να μην υπάρξει ξανά χρηματοδότηση των δανείων της Ελλάδας. Θα μπορούσε η χώρα να χρηματοδοτείται για επενδύσεις σε υποδομές από τα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη, να μειώσει την ανεργία, αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ νέα αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider