Σκα Κέλερ: Χειρότερος από τον Σόιμπλε ένας ΥΠΟΙΚ από τους Φιλελευθέρους

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκα Κέλερ: Χειρότερος από τον Σόιμπλε ένας ΥΠΟΙΚ από τους Φιλελευθέρους

«Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης» υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ, σε συνέντευξή της στο Insider.gr.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η μάχη μεταξύ των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων θα είναι σκληρή για το πόστο του υπουργού Οικονομικών και εκφράζει την αντίθεσή της στην προοπτική να περάσει στα χέρια του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). «Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, αν θα έχουμε έναν χειρότερο φιλελεύθερο πολιτικό. Εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και η μάχη θα είναι σκληρή» λέει.

Όπως επεξηγεί, με υπουργό Οικονομικών από το στρατόπεδο των φιλελευθέρων δεν μπορεί να αποκλειστούν φιλελεύθερες ιδέες γύρω από το θέμα ενός Grexit. Η συμπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι ο τρίτος εταίρος στη νέα κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, στον επονομαζόμενο συνασπισμό Τζαμάικα, σκιαγραφεί τα σημεία τριβής των επικείμενων συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακράς διάρκειας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού πολιτικού τοπίου στη Γερμανία. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι κυριότερες πηγές ανησυχίας στο νέο αυτό τοπίο;

Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αφορά στην είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση, ενώ θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η γερμανική βουλή. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας αφορά στο ερώτημα, ποια θα είναι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Καθότι δεν υπάρχει η προοπτική σχηματισμού ενός παραδοσιακού συνασπισμού οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, όποιος και αν είναι ο εν δυνάμει συνασπισμός. Αλλά η εξαιρετικά σημαντική ανησυχία είναι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος. Η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τα κεντροδεξιά κόμματα στην υιοθέτηση δεξιότερων θέσεων, ώστε να κερδίσουν πίσω ψηφοφόρους, οπότε θα νομιμοποιήσουν και θα ενδυναμώσουν την άκρα δεξιά κάτι που θα κάνει τη συγκρότηση οποιαδήποτε συνασπισμού ακόμη πιο δύσκολη.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς;

Χρειάζεται ένα μίγμα δράσεων. Πρώτον, όλα τα κόμματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι υποστηρίζουν απολύτως τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεύτερον πρέπει να κοιτάξουμε τους λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι αισθάνθηκαν να προσελκύονται από την άκρα δεξιά. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί μία, ενώ το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης αποτελεί μία δεύτερη διάσταση. Επίσης, η αίσθηση των πολιτών ότι τα κόμματα δεν τους λαμβάνουν υπόψη ή ότι στερούνται δύναμης να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν πολίτες, οι οποίοι μπορεί να μην συμφωνούν με τις ρατσιστικές ρητορικές, για παράδειγμα, των ακροδεξιών, να ψηφίσουν υπέρ της άκρας δεξιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τα άλλα κόμματα, διότι θεώρησαν ότι το κόμμα αυτό θα πει τη δική τους ιστορία και ότι δεν θα τους αγνοήσει.

Θα μπορέσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει ως προς το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν;

Τα κόμματα στη Γερμανία έχουν διαφορετικές θέσεις ως προς τις προτάσεις Μακρόν. Εμείς οι Πράσινοι έχουμε τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις του, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλες. Αλλά συμφωνούμε με το γενικό πλαίσιο των ιδεών και σε πολλές από τις ιδέες του. Ούτως ή άλλως έχουμε περιλάβει στην ατζέντα μας ιδέες για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης και πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, όμως, στέκεται με σκεπτικισμό έναντι των προτάσεων του γάλλου προέδρου. Στην προεκλογική τους καμπάνια προέβαλαν την θέση ότι δεν τάσσονται υπέρ μιας Ευρώπης, όπου υπάρχει μεταφορά οικονομικών πόρων ή αλληλεγγύη. Αντίθετα θέλουν να προωθήσουν ζητήματα, όπως είναι η ενεργοποίηση των αυτόματων κυρώσεων. Από την άλλη οι συντηρητικοί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χώρο για περισσότερη εμβάθυνση στην Ευρώπη. Αν τα συντηρητικά κόμματα υποστηρίξουν ότι χρειάζεται περισσότερη εθνική κυριαρχία ή ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους απλούς πολίτες εκ των πραγμάτων θα δοθεί λιγότερη προσοχή στην Ευρώπη, οπότε θα υποβαθμιστεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων και σίγουρα θα υιοθετηθεί μια πιο σφιχτή γραμμή σε ζητήματα μεταφοράς χρημάτων.

Θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας ως προς το μεταναστευτικό;

Οι θέσεις των τεσσάρων κομμάτων, τα οποία αναμένεται να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση έχουν σημαντικές διαφορές στο μεταναστευτικό, αλλά θα φανούν πολύ αργότερα. Κατά την άποψή μου το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης τόσο ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία. Η πρόταση της Κομισιόν, για παράδειγμα, για τη επανεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων, ώστε να διευκολυνθεί η νόμιμη και ασφαλής τους μετάβαση στην Ευρώπη, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Επίσης, στο Ευρωκοινοβούλιο μιλάμε για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σύστημα μετεγκατάστασης, ώστε κάθε χώρα να έχει μερίδιο ευθύνης, ώστε να αποφεύγουμε να χωρίζουμε οικογένειες και να σεβόμαστε τους πρόσφυγες. Αν εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης για το κόμμα μας το ζήτημα του πώς βλέπουμε την Ευρώπη, τα ζητήματα της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.

Υπάρχουν ήδη ζυμώσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης;

Η πρώτη προσέγγιση θα γίνει μετά τις τοπικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής στην Κάτω Σαξωνία. Στην παρούσα περίοδο υπάρχουν συζητήσεις εντός των συντηρητικών κομμάτων γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών, γύρω από τους λόγους, που τα οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ καθυστερεί να αποστείλει πρόσκληση προς τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους. Αν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις πετύχουν τότε θα εισέλθουμε στην φάση των διαπραγματεύσεων, όπου τα ζητήματα πολιτικής μπαίνουν στο τραπέζι. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν αρκετό καιρό ακόμη και αρκετούς μήνες και μετά τα κόμματα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία, οπότε θα οδηγηθούμε σε νές καθυστερήσεις. Επίσης, οι σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει. Το έχουμε δει στο παρελθόν.

Το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους κατά τις διαπραγματεύσεις;

Το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει σημαντικό θέμα των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από την δική μας πλευρά αποτελεί πρωτεύον ζήτημα η στροφή από το μοντέλο της λιτότητας στην Ευρώπη προς μια προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οπότε η Ελλάδα αποτελεί για το δικό μας κόμμα ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και αποτελεί θέμα-κλειδί σε οποιαδήποτε συζητήσεις συμμετάσχουμε με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε ένα πρόγραμμα δέκα σημείων και θέλουμε να δούμε πραγματική πρόοδο επί των σημείων αυτών για να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όσον αφορά τις θέσεις των άλλων κομμάτων ενόψει των συζητήσεων δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη στάση, που θα κρατήσουν επί του θέματος. Στην περίπτωση των φιλελευθέρων, για παράδειγμα, έχουμε δει μόνο δηλώσεις και συνεντεύξεις. Για παράδειγμα, επιμένουν στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουμε τι γραμμή θα τηρήσουν στο τέλος.

Η θέση του Σόιμπλε θα περάσει στους φιλελευθέρους;

Οι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομίας, κάτι, που εμείς θεωρούμε περίεργο, πριν ακόμη υπάρξουν οι πρώτες συζητήσεις. Επίσης, δεν θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα η τοποθέτηση ενός φιλελεύθερου στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα προωθεί φιλελεύθερες γραμμές σε ζητήματα, όπως είναι το Grexit. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την πολιτική του Σόιμπλε, αλλά δεν ήταν μόνο ο Σόιμπλε, ο οποίος χάρασσε τη γερμανική πολιτική. Ήταν η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης συνολικά και της Μέρκελ ειδικότερα. Μπορεί η καγκελάριος να έπαιζε τον ρόλο της καλής και ο Σόιμπλε του κακού, αλλά η πολιτική ήταν της κυβέρνησης συνολικά. Τώρα δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, αν θα έχουμε έναν χειρότερο φιλελεύθερο πολιτικό. Εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και η μάχη θα είναι σκληρή. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον διότι δεν έχουμε ιδέα πού θα καταλήξουμε.

Θεωρείτε, λοιπόν, ότι η θέση του υπουργού Οικονομικών θα αποτελέσει σημείο έντονης διαμάχης;

Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι διεκδικούν μία υπουργική θέση χωρίς να έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε ένα πλαίσιο πολιτικών και να δούμε τα πρόσωπα μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider