Καρδάσης (ΕΑΠ): Ανεβαίνει σταθερά η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρδάσης (ΕΑΠ): Ανεβαίνει σταθερά η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σημειώνει σταθερή άνοδο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο με ενδιαφερόμενους να στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τη συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης, χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, περιγράφει το ρόλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη θέση του ΕΑΠ στην ανάπτυξη της στην Ελλάδα:

Ποιες τάσεις βλέπετε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η τάση στην εκπαίδευση γενικότερα, κατευθύνεται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ειδικότερα στην Ελλάδα της κρίσης είναι ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι ανισότητες και να επιτευχθεί μια ισορροπητική εκπαιδευτική όσμωση. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και η Διοίκηση, με τις επιλογές της, φροντίζει καθημερινά γι' αυτό.

Φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς εξ αποστάσεως προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων ΑΕΙ. Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια το ΕΑΠ και τις επιλογές σπουδών που προσφέρει;

Καταρχήν, το ΕΑΠ είναι το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα που ειδικεύεται, και μάλιστα από τον ιδρυτικό του Νόμο, στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αποτελείται από 4 Σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών. Το σύνολο των Προπτυχιακών Προγραμμάτων που προσφέρει είναι 6 ενώ ο αριθμός των Μεταπτυχιακών επιλογών ανέρχεται σε 34.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν εξ αποστάσεως στο ΕΑΠ. Πώς διαφοροποιείται το ΕΑΠ σε σχέση με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα ή πλατφόρμες e-learning;

Όπως είναι αντιληπτό η ειδίκευση αυτή, που σας περιέγραψα παραπάνω, εκβάλλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τρόπο που καθιστά τις υπηρεσίες μας εξαιρετικά πρωτοπόρες, ενώ διασφαλίζει την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα. Το ΕΑΠ κινείται με ταχύτητες, που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν αυτή την στιγμή, τα διάφορα e-learning προγράμματα που προσφέρονται από άλλους φορείς, δημόσιους και μη και το σπουδαιότερο μόνο το ΕΑΠ προσφέρει τίτλους σπουδών ενώ τα e-learning των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσφέρουν πιστοποιητικά.

Σε ποιους υποψήφιους φοιτητές απευθύνεται το ΕΑΠ και πώς υλοποιείται η διαδικασία φοίτησης;

Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου μας απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε εργαζόμενους, σε όσους έχουν δυσκολία διευθέτησης του χρόνου τους, σε γονείς, σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών και σε όλους όσους επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα πρωτοπόρο, τεχνολογικά και εκπαιδευτικά, περιβάλλον από το σπίτι τους. Στο ΕΑΠ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τον όγκο της δουλειάς τους και τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις Θεματικές Ενότητες ανάλογα με τις επαγγελματικές ή οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Άλλωστε έχουμε εισάγει το νέο σύστημα τηλε-ΟΣΣ μέσω του οποίου ο φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα που γίνεται από μία συγκεκριμένη αίθουσα σε οποιαδήποτε άκρη της χώρας.

Πριν ένα χρόνο δεσμευθήκατε για «ανανέωση» στο ΕΑΠ. Τι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε προχωρήσει στην διεύρυνση του ΕΑΠ ιδρύοντας 9 Παραρτήματα και έχοντας εξασφαλίσει την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος σε 14 πόλεις. Παράλληλα προχωράμε στην μερική ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, με άνοιγμα προς τους νέους αξιόλογους επιστήμονες που σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία τους οδηγεί να εγκαταλείψουν την χώρα, ενώ εντείνουμε τις ενέργειές μας για την ανανέωση του εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα προγράμματα.

Έχουμε οργανώσει πληθώρα πολιτιστικών δράσεων και ομάδων, γύρω και μέσα στην κοινότητα του Πανεπιστημίου, ενώ επίκειται και η δημιουργία Εκδοτικού Οίκου που θα επιμελείται τα ήδη υπάρχοντα συγγράμματα του ΕΑΠ αλλά θα εκδίδει και αξιόλογες επιστημονικές προσπάθειες. Φυσικά είμαστε πολύ περήφανοι για την δημιουργία 9 Νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, ενώ στο προσεχές εξάμηνο θα προσφερθούν 2 ακόμη Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και 2 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Αυτό το διάστημα υπάρχει μία ενεργή πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων νέων φοιτητών στο ΕΑΠ. Ποια προγράμματα δέχονται αιτήσεις και πότε κλείνουν;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί κατά τα 2 τελευταία ακαδημαϊκά έτη η μεγάλη ζήτηση και η απήχηση στον κόσμο των νέων προγραμμάτων σπουδών που έχουμε δημιουργήσει και προσφέρουμε καταδεικνύει τη σημαντική και προσεγμένη ακαδημαϊκή διεργασία που έχει προηγηθεί όσο και την καινοτομία που αποτελεί, ξεχωριστά, το καθένα από αυτά τα προγράμματα στο επιστημονικό του πεδίο. Τα νέα προγράμματα σπουδών είναι εννέα και είναι τα κάτωθι:

Δημόσια Ιστορία, Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία, Δημιουργική Γραφή, Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές, Σύγχρονες Τάσεις στην Ανάλυση και τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και τέλος το ξενόγλωσσο Learning Education For Refugees and Migrants. Επίσης από το εαρινό εξάμηνο του 2017-2018 θα προσφερθεί για πρώτη φορά προπτυχιακό πρόγραμμα στον Τουρισμό, πρόγραμμα στην Δημόσια Διοίκηση και 2 μεταπτυχιακά στην Εγκληματολογία και Καταπολέμηση της Διαφθοράς και στην Τεχνολογία της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Τι διευκολύνσεις προσφέρει το ΕΑΠ για ενδιαφερόμενους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες;

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα Διοίκηση του ιδρύματος έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που υπαγορεύονται από την αντίληψή μας για τα ακαδημαϊκά πράγματα, με κατεύθυνση την προσφορά στην κοινωνία. Έχουμε υιοθετήσει μια λογική επιστροφής των χρημάτων στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέσω διάφορων παροχών. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των υποτροφιών, προσφέρουμε τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 6 δόσεις χωρίς την χρήση πιστωτικής κάρτας μέχρι 31/12, επίσης έχουμε εξασφαλίσει εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ της τάξης του 50%. Επίσης προσφέρουμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σπουδές σε κρατούμενους, των φυλακών, κι αυτό υπογραμμίσει την κοινωνική διάσταση του ΕΑΠ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΕΑΠ καθώς και για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που δέχονται αυτή την περίοδο αιτήσεις με καταληκτική ημερομηνία τις 2 Αυγούστου είναι διαθέσιμες στο www.eap.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider