ΞΥΝ: Όταν η αρχαία Ελλάδα διδάσκει management

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΞΥΝ: Όταν η αρχαία Ελλάδα διδάσκει management

Τι σχέση έχει η Μάχη του Μαραθώνα με το σύγχρονο management; Πώς παντρεύεται» ο Σωκράτης με το τμήμα ανθρωπίνων πόρων μιας εταιρείας. Σε πρώτη ανάγνωση, μάλλον δεν είναι εφικτό. Και όμως, υπάρχει μια ελληνική εταιρεία που όχι μόνο έχει καταφέρει να ενώσει τους δύο αυτούς κόσμους, αλλά και καταγράφει σημαντική επιτυχία με πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο λόγος για την εταιρεία ΞΥΝ, η οποία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της συμβουλευτικής των επιχειρήσεων, καταφέρνοντας αφενός να καινοτομεί και αφετέρου να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

«Ψυχή» της εταιρείας είναι οι κ.κ. Ρωμύλος Πολιτόπουλος και Μάνος Ρούδας, με πολυετή εμπειρία τόσο σε πολυεθνικές εταιρείες όσο και στον κλάδο της συμβουλευτικής.

Όπως εξηγούν στο insider.gr, «η Ελληνική ιστορία και φιλοσοφία έχει πολύ υλικό αρίστης ποιότητος, εφαρμοσμένη διοίκηση και θεωρητικό υπόβαθρο. Είναι τόσο μεγάλος ο πλούτος της που για όλες τις πρακτικές μπορεί να βρείτε αντίστοιχες αναλογίες με καταπληκτικά επιτεύγματα τόσο στην διαδικασία εφαρμογής όσο και στα αποτελέσματα».

Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρουν είναι πως ο Ξενοφώντας καθοδήγησε τους Μυρίους στη σωτηρία τους, χωρίς ποτέ να είναι ο αρχηγός τους και συνεπώς «κάτι μπορείς να μάθεις για coaching από αυτό». Αντίστοιχα, ο Αριστείδης διαχειρίστηκε στρατό, οικονομικά του κράτους και πολιτικές σχέσεις με βάσει αξίες εξαιρετικά πετυχημένα και γι’ αυτό έγινε διάσημος και συνεπώς «ίσως ακόμα κάτι να υπάρχει εκεί για να γίνουν χρήσιμες οι εταιρικές αξίες!»

Το στοίχημα πάντως για την εταιρεία, είναι να «μπορείς να κάνεις την γέφυρα με το σήμερα και να μετατρέψεις τα διδάγματα σε πρακτικές μεθόδους εφαρμογής για τους manager του σήμερα, όπου και να δραστηριοποιούνται. Δεν είναι έχει πρακτικό όφελος να κάνεις ιστορία ή φιλοσοφία αν δεν παρέχεις εργαλεία εφαρμογής».

Όσο για το πώς προέκυψε η ιδέα, ο κ. Ρούδας εξηγεί πως «χρησιμοποιούσαμε την επαφή και την αγάπη για το αντικείμενο για να αναπτύξουμε τα εργαλεία της εταιρίας μας και σκεφτήκαμε: γιατί να μην το εξελίξουμε σαν εργαλείο ανάπτυξης ηγεσίας. Το πρώτο πρωτόκολλο ήταν για διαχείριση αλλαγής και το χρησιμοποιούμε ως σήμερα 'Platonic Management'.»

Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, καθώς τις σουίτες μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει 30 CEO, 50 Directors, 200 μεσαία στελέχη από 3 χώρες, 10 Πολυεθνικές, 20 Ελληνικές εταιρίες, 4 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ένα μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί κάποιος να εμπιστευθεί μια μικρότερου μεγέθους εταιρεία consulting έναντι κάποιας πολυεθνικής, οι άνθρωποι της ΞΥΝ έχουν να αντιπροτείνουν αυθεντικά πρωτόκολλα που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι από το μηδέν, τα οποία μπορούν να προσαρμόσουν στα μέτρα του εκάστοτε πελάτη. Μάλιστα, ο ίδιος ο πελάτης εμπλέκεται ενεργά στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η διαδικασία και εγγυημένο το αποτέλεσμα.

Έτσι, ακόμα και σε μια πιεσμένη αγορά όπως η ελληνική, οι εταιρείες consulting μπορούν «να προσφέρουν δυναμικότητα διαμόρφωσης στρατηγικής, διαχείρισης και δεξιοτήτων εκεί που ο πελάτης την χρειάζεται όπως αντιμετωπίζει προκλήσεις επιβίωσης ή ανάπτυξης- σε χρόνους, ποιότητα και αξία καλύτερη από το να τα έκανε μόνος του (π.χ. προσλαμβάνοντας στελέχη). Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ και εύκολο και απαραίτητο να σκεφτεί κάθε επιχείρηση πως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της προς όφελός της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider