Κοκκόρης: Πιο εύκολα θα επιστρέψουν οι επενδυτές, παρά οι νέοι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοκκόρης: Πιο εύκολα θα επιστρέψουν οι επενδυτές, παρά οι νέοι

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό και δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις από ξένα funds, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Ιωάννης Κοκκόρης, καθηγητής Οικονομικών και Νομικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Ο ίδιος ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας, αφού «τα χειρότερα της προσαρμογής έχουν περάσει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ως μεγαλύτερη «πληγή» της κρίσης θεωρεί το brain drain, τη φυγή δηλαδή του επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό, το οποίο δύσκολα θα επιστρέψει. «Αυτό με λυπεί περισσότερο, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κρίσης», σημειώνει ο δρ. Κοκκόρης που ζει και εργάζεται στη Βρετανία τα 20 τελευταία χρόνια.

Πώς κρίνετε τις προοπτικές της οικονομίας; Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά σε «αλλαγή σελίδας»;

Πιστεύω ότι έχουμε πιάσει «πάτο» και αυτό με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον. Μετά από επτά χρόνια μνημονίου και απώλεια του 25% του ΑΕΠ, θεωρώ ότι έχουμε πέσει τόσο χαμηλά που η άνοδος είναι πλέον μονόδρομος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρήσουμε τα δεδομένα που έχουμε –δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει η πολιτική συγκυρία για αποχώρηση από το ευρώ, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. Ο δρόμος προς τη βελτίωση των συνθηκών θα είναι αργός, αλλά ήδη βαδίζουμε σε αυτόν.

Τι πρέπει να γίνει για να «ξεκλειδώσουν» οι ξένες επενδύσεις;

Το ζήτημα δεν είναι «να γίνει κάτι», αλλά «να μην γίνει κάτι» –όπως μια δραματική ανατροπή που θα εκτινάξει το ρίσκο της χώρας και θα τρέψει τους επενδυτές σε φυγή.

Το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα –όπως, για παράδειγμα, να μην υπάρχει συχνή εναλλαγή κυβερνήσεων που εντείνει την πολιτική αστάθεια. Επίσης, χρειάζεται σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου που είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές. Υπάρχουν, όμως και διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας ή, σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η νομική σταθερότητα.

Λόγω της ιδιότητάς του ως κατόχου έδρας Νομικής, ο κ. Κοκκόρης αποκαλύπτει ότι έχει συνομιλήσει με αρκετούς ξένους επενδυτές που παραδέχονται ότι το χρονοβόρο δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα τους ανησυχεί ιδιαίτερα. «Φοβούνται ότι εάν έχουν κάποια διένεξη με το κράτος ή άλλη εταιρεία και χρειαστεί να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, θα περάσει μια πενταετία μέχρι να δικαιωθούν».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit;

Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στην κινητικότητα των Ευρωπαίων στη Βρετανία –όπως αντίστοιχα και των Βρετανών στην ΕΕ. Εάν, για παράδειγμα, φύγουν οι ξένοι από τα βρετανικά νοσοκομεία ή τα πανεπιστήμια, θα μείνουν χωρίς προσωπικό ζωτικοί τομείς του κράτους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δική μας σχολή, όπου από τους 70 ακαδημαϊκούς, μόνο οι 15 είναι Βρετανοί. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία για τη Βρετανία.

Ποια είναι η αίσθησή σας μετά από τις πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία;

Απαισιόδοξη. Πριν τις εκλογές, είχαμε τρία σενάρια: το καλό Brexit, το κακό Brexit και το «no deal» και πηγαίναμε στο καλό Brexit. Υπό τη σκιά των επόμενων εκλογών, όμως –οι οποίες αναμένονται από πολλούς τον Οκτώβριο και από άλλους τον Ιανουάριο– θεωρώ ότι τελειώνει ο χρόνος μέχρι τις 19 Μαρτίου 2019 που είναι προθεσμία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Από τις πρόσφατες εκλογές μέχρι τότε μεσολαβούσαν 660 ημέρες και μετρούν αντίστροφα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τότε, πάμε για «no deal» -εκτός εάν αποφασίσουν ομόφωνα οι Ευρωπαίοι να μας δώσουν παράταση. Αλλά γιατί να το κάνουν;

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται ο ίδιος να επιστρέψει στην Ελλάδα, εξομολογείται ότι ανήκει στους Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή. «Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider