Hippocrates Medicine: Τα ελληνικά λάδια που ομορφαίνουν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hippocrates Medicine: Τα ελληνικά λάδια που ομορφαίνουν

Το ρόδι, το αμύγδαλο και το βάλσαμο ενώνουν τις δυνάμεις τους με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χαρίζουν ομορφιά σε όσους εμπιστεύονται την ελληνική φύση.

Η Hippocrates Medicine αντλεί την έμπνευσή της από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, και προσφέρει τρία προϊόντα από εκχυλίσματα, μείγματα λαδιών και αιθέρια έλαια αποκλειστικά από ελληνικά φυτά, τα οποία διαθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιδέα ανήκει σε τρεις millennials, τον Γιάννη Κακαλιάγκο (στέλεχος πωλήσεων), τον Αλέξανδρο Πολίτη (γραφίστας) και τον Κώστα Κανέλλο (μηχανολόγος μηχανικός).

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας», εξηγεί ο Γιάννης στο insider.gr. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους Έλληνες της γενιάς τους, που τραβούν τον δρόμο της ξενιτιάς εν μέσω κρίσης, οι τρεις φίλοι ήθελαν να μείνουν εδώ και να ασχοληθούν με την ελληνική γη.

Η Hippocrates Medicine ήταν μια από τις πολλές επιχειρηματικές ιδέες που έπεσε στο τραπέζι το 2014. «Αρχίσαμε να μελετάμε το βαλσαμόχορτο (γνωστό και ως σπαθόχορτο) –ήταν το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό. Η γιαγιά μου μας έβαζε βαλσαμέλαιο στις πληγές, ήταν τρομερά αποτελεσματικό», θυμάται ο Γιάννης.

Οι τρεις συνεργάτες μελέτησαν ενδελεχώς τις καλλυντικές ιδιότητες του φυτού στη γερμανική φαρμακοποιία και σε μελέτες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Έπεσε στα χέρια μας μια μελέτη πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και καταλάβαμε ότι το προϊόν δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, γιατί αλλοιώνεται η μοριακή του δομή, σε αντίθεση με ό,τι πίστευε η γιαγιά μου», εξηγεί ο Γιάννης.

Μετά από αρκετές δοκιμές, ξεκίνησαν το 2014 την καλλιέργεια βαλσαμόχορτου στην έκταση δεκάδων στρεμμάτων που διαθέτει ο Κώστας στα Τρίκαλα Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Όταν ξεκίνησαν, υπήρχαν μόνο 3 καλλιέργειες βαλσαμόχορτου στην Ελλάδα.

Ένα βάλσαμο με πολλές δράσεις

«Καταφέραμε να παράγουμε ένα βαλσαμέλαιο με πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις τα βασικά δραστικά συστατικά (υπερικίνη, υπερφορίνη και φλαβονοειδείς ουσίες)», εξηγεί. Το βάλσαμο έχει εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα σε δύο επίπεδα: το δερματικό, με την αντιμετώπιση των φλεγμονών (κοκκινίλα, κνησμός, έγκαυμα από τον ήλιο, τσιμπήματα) και το μυϊκό επίπεδο (θλάσεις, τραβήγματα, μυϊκές κακώσεις). Επίσης, έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.

Αμύγδαλο και ρόδι

Η Hippocrates Medicine παράγει σήμερα δύο ακόμη κωδικούς: το αμυγδαλέλαιο, το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά από αμύγδαλα Πηλίου και το λάδι από κουκούτσια ροδιού.

  • Το αμυγδαλέλαιο έχει παρόμοιο λιπιδικό προφίλ με την επιδερμίδα μας και αυτό το κάνει εξαιρετικά απορροφήσιμο. Προσφέρει γρήγορη και πλούσια ενυδάτωση και ενδείκνυται για την ξηροδερμία στα μαλλιά και το δέρμα. Αποτελεί, επίσης, ιδανικό προϊόν για ντεμακιγιάζ.
  • Το λάδι από κουκούτσια ροδιού αποτελεί τη «ναυαρχίδα της καινοτομίας» της Hippocrates Medicine, αφού δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα. Χάρη στο punicid acid που περιέχει, το οποίο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, έχει εξαιρετική αντιγηραντική δράση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμη και από το πράσινο τσάι.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα κυκλοφορήσουν δύο νέοι κωδικοί από την HM: ένα καταπραϋντικό προϊόν για χρήση μετά τον ήλιο και ένα αντηλιακό προϊόν –πάντα σε μορφή λαδιού.

Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει;

Δύο πράγματα είναι κυρίως που μας ξεχωρίζουν, εξηγεί ο Αλέξανδρος:

Πρώτον, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος. Προμηθευόμαστε πρώτες ύλες αποκλειστικά ελληνικές –όσες δεν παράγουμε μόνοι μας– και για την επεξεργασία τους χρησιμοποιούμε την καινοτόμο μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Σε αντίθεση με την εκχύλιση που αξιοποιεί ένα μέρος μόνο των συστατικών του φυτού (έως 60-70%), με την ψυχρή έκθλιψη αξιοποιούμε το 100% των συστατικών πετυχαίνοντας πιο ενεργό και αποτελεσματική δράση για τα προϊόντα μας.

Πρόσφατα αλλάξαμε τη συσκευασία μας και πλέον χρησιμοποιούμε το προηγμένο μπουκάλι της ολλανδικής εταιρείας Miron Glass. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο κατοχυρώνεται με πατέντα, αφού είναι το μόνο γυαλί που δεν είναι διαπερατό από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Δεύτερον, είμαστε τόσο διαφανής σαν εταιρεία που ο καταναλωτής ξέρει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς χρησιμοποιεί. «Είμαστε οι μόνοι που αναγράφουμε χημικές αναλύσεις πάνω στο μπουκάλι», σημειώνει με έμφαση ο Αλέξανδρος. Προσθέτει επίσης, ότι η Hippocrates Medicine δεν χρησιμοποιεί συνθετικές ύλες στα προϊόντα της, «πληρώνοντας» το κόστος της χαμηλής διάρκειας ζωής. «Έτσι ο καταναλωτής προφυλάσσεται από τις παρενέργειες», τονίζει.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι οι καλλιέργειες της ΗΜ έχουν λάβει βιολογική πιστοποίηση από τη ΒΙΟ Hellas, ενώ τα προϊόντα της φέρουν πιστοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Κομισιόν (ECAS). Στα πλάνα της εταιρείας είναι η πιστοποίηση από την ευρωπαϊκή αρχή πιστοποίησης οργανικής καλλιέργειας Ecocert.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

«Ήδη συνεργαζόμαστε με εταιρεία παραγωγής καλλυντικών στην Αυστρία, την οποία προμηθεύουμε με την πρώτη ύλη», απαντά ο Κώστας, Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, η αυστριακή εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γίνει ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της HM στην Αυστρία. «Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αντίστοιχες εταιρείες στην Αγγλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία».

Τα προϊόντα διατίθενται σε επιλεγμένα φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών ειδών, κυρίως στην Αττική. «Hippocrates Medicine σημαίνει ποιότητα, διαφάνεια και εξωστρέφεια –αυτά είναι τα συστατικά της δικής μας συνταγής», προσθέτει εμφατικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider