Το Vodafone Family φέρνει την οικογένεια πιο κοντά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Vodafone Family φέρνει την οικογένεια πιο κοντά

Η Vodafone προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της, αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Focus Bari, η Vodafone πραγματοποίησε έρευνα για την καταγραφή των αναγκών και των συνηθειών της ελληνικής οικογένειας με σκοπό να προσαρμόσει την στρατηγική, ώστε να μπορεί να την υποστηρίξει έμπρακτα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Βάσει της έρευνας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.050 γονέων με παιδιά έως 18 ετών σε όλη την Ελλάδα, οι γονείς θεωρούν ότι ο ποιοτικός χρόνος που περνά όλη η οικογένεια μαζί, είναι 3 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα, με το 80% να τονίζει ότι ο χρόνος αυτός είναι λιγότερος από αυτόν που θα ήθελαν. Στην πράξη όμως, μετά από αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της οικογένειας, ο ποιοτικός χρόνος που περνά συνολικά η οικογένεια είναι σημαντικά μικρότερος - μόλις 48 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα.

Μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Σιώμο, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, με σκοπό να κατανοήσουμε τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος και πως μπορούν οι οικογένειες να παίρνουν ουσιαστικό χρόνο μεταξύ τους, ακόμα και αν αρκετές φορές οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Κύριε Σιώμο, βάσει της οποίας ο ποιοτικός χρόνος που περνά η οικογένεια μαζί είναι μόλις 48 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα. Αλήθεια πως ορίζεται ο ποιοτικός χρόνος;

Ποιοτικός είναι ο χρόνος κατά τον οποίο οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους μοιράζονται εμπειρίες, κάνουν δραστηριότητες όλοι μαζί σαν οικογένεια που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.

Από την δική σας εμπειρία πως μπορεί μια οικογένεια να αυξήσει τον ποιοτικό χρόνο που περνά όλη μαζί;

Στην εποχή μας οι ραγδαίες αλλαγές στα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα επέφεραν διαφοροποιήσεις στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας, με αποτέλεσμα οι γονείς να περνούν τον περισσότερο χρόνο μακριά από τα παιδιά τους.

Το να αυξήσεις τον ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο σαν οικογένεια πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει:

  • να απενεργοποιείς το τηλέφωνο όταν τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια, όταν διαβάζεις ένα παραμύθι μαζί με το παιδί, όταν κάνετε βόλτα
  • να το ακούς πραγματικά
  • να του επιτρέπεις να συμμετέχει ενεργά σε θέματα που το απασχολούν ώστε να ακούγονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες του,
  • να του παρέχεις ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η κατάλληλη στιγμή για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι το τώρα γιατί τα παιδιά θα μεγαλώσουν τόσο γρήγορα και θα απομακρυνθούν από την οικογένεια χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν οι γονείς.

Τελικά η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια να έρθει πιο κοντά ή την απομακρύνει;

Οι νέες δυνατότητες επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είναι άμεσες, ταχύτατες, διαδραστικές, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και η ψηφιακή επικοινωνία εξελίσσεται ως η νέα ισχυρή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η τεχνολογία έχει εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και σε ένα σημαντικό βαθμό την διαμορφώνει.

Η εξέλιξή της δε τα επόμενα χρόνια θα επηρεάσει σημαντικά την ανθρώπινη επικοινωνία, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Η σύγχρονη οικογένεια σε ένα κόσμο τεχνολογίας που εξελίσσεται ραγδαία οφείλει να προσαρμοστεί, να ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία, αλλά και να αντισταθεί ώστε να υπάρχει ένα μέτρο στη χρήση της, τα μέλη της να απολαμβάνουν τα θετικά της και να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές συνέπειες από την κατάχρησή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider