Έλλη Γλύτσου (BNI): Ο καλύτερος πελάτης είναι αυτός που έρχεται συστημένος

Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το σύστημα επαγγελματικής δικτύωσης της BNI φέρνει στην Ελλάδα η κ. Έλλη Γλύτσου, φιλοδοξώντας να μεταφέρει επιτυχημένη πορεία του εδώ και 30 χρόνια σε 75 χώρες του κόσμου. Όπως τονίζει στο insider.gr, το σύστημα της BNI βασίζεται στη φιλοσοφία «κερδίζω γιατί σε βοηθώ» και ήδη ο εγχώριος τζίρος των μελών του έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στόχος της ΒΝΙ Ελλάδας είναι να βοηθήσει όλα τα start ups της χώρας μας μάθουν από την αρχή το σωστό και αποτελεσματικό επιχειρείν και να μπουν δυναμικά στην τοπική και διεθνή αγορά.

Σε μια αγορά όπως η ελληνική, πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός δικτύου προσωπικών επαφών για τους επαγγελματίες;

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρειάζονται τόνωση. Και ο τρόπος ανάπτυξης πελατολογίου που χρησιμοποιούμε είναι όχι μόνο αποτελεσματικός, αλλά είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος για να έχει η επιχείρηση μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι σαν να προσλαμβάνετε μια μεγάλη ομάδα πωλήσεων και marketing η οποία δουλεύει συνεχώς για εσάς.

Σκεφτείτε να μπορούσε ο κάθε επιχειρηματίας να μετατρέψει τις γνωριμίες του (επαγγελματικές και προσωπικές) σε πηγές συστάσεων που καταλήγουν σε νέους πελάτες και τιμολογήσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε στη ΒΝΙ λέγεται referral marketing και έχει βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο να αναπτυχθούν. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αναπτύσσει και αξιοποιεί τις καθημερινές επαφές που έχει κάποιος αλλά και τις επαφές των συνεργατών, φίλων και πελατών του, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αξιοπιστία του στην αγορά.

Και πώς μπορούν αυτές οι επαφές να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών μιας εταιρείας;

Ο καλύτερος νέος πελάτης μιας επιχείρησης είναι αυτός που έρχεται συστημένος από κάποιον άλλο. Σκεφτείτε πόσες καθημερινές μας αγοραστικές επιλογές γίνονται επειδή κάποιος μας μίλησε και μας σύστησε να προτιμήσουμε κάτι. Οι επιχειρήσεις είναι άνθρωποι, και οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν δουλειές με ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Αυτό λοιπόν προσφέρει το σύστημά μας: Το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Εκπροσωπείτε τον οργανισμό BNI στην Ελλάδα, ο οποίος εξειδικεύεται στη δημιουργία δικτύου επαφών. Τι ακριβώς είναι η BNI;

Η ΒΝΙ είναι ένα σύστημα που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια σε 75 χώρες του κόσμου όπου επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων φτιάχνουν ομάδες στις οποίες εμείς τους παρέχουμε τη μέθοδο. Ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή τα αρχικά 4 ή 5 μέλη μιας ομάδας επιλέγουν προσεκτικά πελάτες ή συνεργάτες τους που ήδη γνωρίζουν και κάνουν δουλειές και τους προσκαλούν να γίνουν μέλη στην ομάδα τους. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει μόνο ένας από το κάθε επάγγελμα και να προσκαλέσει αυτούς που θεωρεί top στην εξειδίκευσή τους. Οι ομάδες εκπαιδεύονται από εμάς και ακολουθούν συγκεκριμένη δομή στις συναντήσεις τους οι οποίες είναι τακτικές. Σιγά σιγά γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, και τότε αρχίζουν να βλέπουν θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του τζίρου τους. Το σύστημα της ΒΝΙ βασίζεται σε μια πολύ έξυπνη, απλή και ανθρώπινη ιδέα: στα Αγγλικά το λέμε GIVERS GAIN® και σημαίνει ότι «κερδίζω γιατί σε βοηθώ». Εδώ να διευκρινίσω ότι όταν λέμε κερδίζω δεν εννοούμε ότι πληρώνομαι. Κανείς δεν παίρνει προμήθεια από κανέναν στη ΒΝΙ. Και δεν χρειάζεται, αν σκεφτείτε ότι, το να ωφελήσεις τον άλλο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναζητά και αυτός τρόπους να σε ωφελήσει σε αντάλλαγμα…

Αυτό σημαίνει ότι όποιος μπει στη BNI θα γίνει αυτόματα επιτυχημένος επαγγελματίας;

Αυτό σημαίνει ότι ο επαγγελματίας έχει την ευκαιρία να γίνει πραγματικά επιτυχημένος σε οτιδήποτε κάνει, ναι, αλλά δεν γίνεται αυτόματα. Θέλει χρόνο η εμπιστοσύνη, αφοσίωση και τη δέσμευση του κάθε ανθρώπου να είναι βοηθητικός προς τους άλλους και φυσικά να επιθυμεί να πάει μπροστά. Η ΒΝΙ είναι μόνο για καλούς επαγγελματίες εργατικούς, φιλόδοξους και θετικούς ανθρώπους. Χιλιάδες τα παραδείγματα ανθρώπων από όλες τις χώρες, μικρές, μεγάλες, πλούσιες, φτωχές, σε ανάπτυξη ή σε ύφεση οι οποίοι μέσα από τη ΒΝΙ όχι μόνο εκτόξευσαν την επιχείρηση για την οποία ήρθαν αρχικά στη ΒΝΙ, αλλά ανέπτυξαν και άλλες επιχειρήσεις στη χώρα τους ή σε άλλες χώρες. Γιατί έχοντας ένα δίκτυο βοηθητικών ανθρώπων σε 75 χώρες, φανταστείτε τι δυνατότητες δημιουργούνται για διεθνείς συνεργασίες…

Και μπορεί να γίνει μέλος ο οποιοσδήποτε;

Μέλος στη ΒΝΙ Ελλάδας μπορεί να αιτηθεί να γίνει οποιοσδήποτε άνθρωπος ζει και επιχειρεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι καλός στη δουλειά του και έμπειρος, θετικός άνθρωπος με όνειρα και φιλοδοξίες. Εύκολο δηλαδή. Όλοι γνωρίζουμε καλούς επαγγελματίες γύρω μας. Το δύσκολο είναι ότι για να αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα πρέπει να δουλέψει αρκετά στο σύστημα, να παρακολουθεί τις εκπαιδεύσεις και να αναλάβει τη δέσμευση της συνέπειας στις συναντήσεις και τις Αρχές που προϋποθέτει η συμμετοχή. Τα μέλη αξιολογούνται μια φορά το χρόνο και μετά τους επιτρέπεται η ανανέωση της συνδρομής τους. Μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι οι ομάδες δουλεύουν σωστά και αποδοτικά και άρα ο χρόνος όλων αξιοποιείται στο έπακρο. Τότε όμως, το μέλος της ΒΝΙ κοιμάται ήσυχο: έχει μια σταθερή εισροή new business σε μηνιαία βάση.

Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα από τα εγχώρια μέλη;

Τα μέλη μας είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα επαγγέλματα: μεσίτες, δικηγόροι, διαμεσολαβητές, οικονομικοί σύμβουλοι, λογιστές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ιατροί όλων των ειδικοτήτων, φυσικοθεραπευτές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, διακοσμητές, φωτογράφοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όπως: εισαγωγικές και εξαγωγικές εταιρίες, κατασκευή- χονδρική και λιανική, τοπικές και διεθνείς μεταφορές και logistics, ανθοπωλεία, τεχνικές εταιρίες, gallery τέχνης, εταιρίες του χώρου της διαφήμισης, υπηρεσίες διαδικτύου διαφορετικών ειδικοτήτων και πάρα πολλά άλλα. Οι πρώτες μας ομάδες έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και τα μέλη μας ήδη βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Οι τζίροι που έχουν μέχρι τώρα προκύψει ξεπερνούν το 1,5 εκ σε σύνολο και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ο χρόνος είναι καταλυτικό στοιχείο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Μια επαφή που έγινε φέτος μπορεί να αποφέρει καρπούς σε ένα χρόνο, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης… Το σημαντικό για εμάς είναι ότι τα ίδια τα μέλη μας θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή τους γιατί έστω και σε περίοδο capital controls κινούνται και πραγματοποιούν τζίρους και χτίζουν το δίκτυό τους που αποδίδει περισσότερο κάθε ημέρα που περνάει.

Και ποια είναι τα μελλοντικά σας βήματα;

Άμεσος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ομάδες με τους σωστούς ανθρώπους σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από επιτυχημένους επιχειρηματίες σε διάφορα σημεία της χώρας που μας ρωτούν πώς μπορούν και εκείνοι να αναπτύξουν μια δική τους ομάδα. Φανταστείτε να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να παράγουν δουλειές μέσα στις τοπικές αγορές τους.

Το όνειρό μου προσωπικά είναι μέσα από τις νέες δουλειές που παράγει το σύστημα της ΒΝΙ να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους. Στόχος μας στη ΒΝΙ Ελλάδας είναι να βοηθήσουμε όλα τα start ups της χώρας μας να μάθουν από την αρχή το σωστό και αποτελεσματικό επιχειρείν και να μπουν δυναμικά στην τοπική και διεθνή αγορά. Φανταστείτε ότι αυτό το 1,5 εκατ. ευρώ σε τιμολογήσεις των μελών μας πόσες επιχειρήσεις ωφέλησε, πόσοι επαγγελματίες πλήρωσαν τα χρέη τους, πόσοι βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, και πόσοι οργανώνουν την επιχείρησή τους έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη σταθερή εισροή νέων πελατών. Εάν αυτό δεν είναι ευημερία και πρόοδος, τότε τι είναι;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider