Βρείτε δουλειά ...παίζοντας videogames

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρείτε δουλειά ...παίζοντας videogames

Owiwi σημαίνει κουκουβάγια, στη διάλεκτο της φυλής Yoruba, μία από τις αρχαιότερες στη Νιγηρία και από τις πιο γνωστές για τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της. Στην εξελληνισμένη εκδοχή της, η λέξη Owiwi σημαίνει «ευκαιρίες καριέρας» μέσα από έναν εξίσου παιχνιδιάρικο τρόπο και, παρόλα αυτά, ικανό να διακρίνει πολύ περισσότερες δεξιότητες ενός υποψηφίου από την, ανά περιπτώσεις επίπονη, διαδικασία της συνέντευξης.

Ο λόγος, για μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της αθηναϊκής startup σκηνής, η οποία στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε την επίσημη έκδοση του νέου προϊόντος της και κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 220.000 ευρώ από ξένους επενδυτές.

Τι είναι όμως το προϊόν της Owiwi. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της, Αθηνά Πωλίνα Ντόβα, Ηλίας Βαρθολομαίος και Χριστόφορος Λουτζάκης στο insider.gr είναι ένα serious game που βοηθά τις εταιρείες να βρoυν τους κατάλληλους εργαζόμενους καθώς και να αξιολογήσουν και να εκπαιδεύσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Μέσα από το online game που αποτελεί μια διαδραστική, επιμορφωτική και ευχάριστη διαδικασία, η Owiwi βοηθά τις εταιρείες να κάνουν την πλησιέστερη αντιστοιχία ανάμεσα σε μια θέση εργασίας και τον κατάλληλο υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά αλλά και την οργανωτική κουλτούρα της επιχείρησης.

The game

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα interface παιχνιδιού για να αξιολογήσει τους μελλοντικούς υπαλλήλους, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια ικανά να προβλέψουν τις φυσικές συμπεριφορές του χρήστη. Η κάθε ζώνη μέσα στον χάρτη του παιχνιδιού, αντιπροσωπεύει και από μια δεξιότητα (soft skill). Ανάλογα με τις επιλογές που κάνει ο χρήστης αλλάζουν και τα σενάρια. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να χειραγωγήσει το αποτέλεσμα κατά το δοκούν.

Η «διαδρομή» του game, το οποίο είναι δωρεάν για τους δυνητικούς εγαζόμενους, είναι τέτοια ώστε να μην είναι εμφανές τι μετράται και να αποκαλύπτεται έτσι ο αληθινός εαυτός του καθώς και δεξιότητες όπως ηγεσία, πείσμα, υπομονή, ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, διαχείριση χρόνου, κρίσεως ή στρες, προσαρμοστικότητα, αυτοπεποίθηση κ.α.

Παντρεύοντας το gaming με ψυχομετρικά στοιχεία σε έναν φανταστικό κόσμο, η πλατφόρμα είναι ικανή να εντοπίσει μέχρι και τα κατάλληλα ζευγάρια εργαζομένων τα οποία θα συνεργάζονταν αρμονικά για την υλοποίηση ενός πρότζεκτ.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να παίξει μια φορά το εξάμηνο. Αφού ολοκληρωθεί το παιχνίδι, λαμβάνει μια αναφορά, η οποία του υποδεικνύει τους τομείς που υστερεί μαζί με κάποιες παραπομπές σε επιστημονικά βιβλία, εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλα που θα τον βοηθήσουν να τις βελτιώσει.

Επί του πρακτέου, θα έλεγε κανείς ότι προσφέρει μια πιο ειλικρινή, ανθρωποκεντρική και εστιασμένη συστατική επιστολή για τον υποψήφιο εργαζόμενο καθώς το βιογραφικό του προκύπτει αυθόρμητα μέσα από ένα παιχνίδι, ενώ παράλληλα μειώνεται και το κόστος του recruitment για τις επιχειρήσεις, αφού μέσα από την διαδικασία υπάρχει σύντμηση του δαπανώμενου χρόνου και πτώση του failure rate από μια λανθασμένη επιλογή προσωπικού σε έναν οργανισμό.

Όπως διευκρινίζουν οι τρεις startupers αντίστοιχο εργαλείο δεν υπάρχει στο εξωτερικό. «Τα εργαλεία αξιολόγησης σε μορφή παιχνιδιού που υπάρχουν είναι κυρίως mini games, δηλαδή παιχνιδάκια που σε βοηθάνε να βελτιώσεις ή να τεστάρεις τις ικανότητές σου. Στην Owiwi είμαστε κατά των mini games εφόσον δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ενιαίο παιχνίδι, με αρχή, μέση και τέλος, διάρκειας 40 περίπου λεπτών και όλα μετρώνται εκεί».

Η γέννηση της Owiwi

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τις πραγματικές ικανότητες κάποιου και ακόμα πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσεις με ποιον μπορείς να συνεργαστείς καλύτερα», αναφέρουν στο insider.gr τα μέλη της ομάδας και εμπνευστές της ιδέας Αθηνά Πωλίνα Ντόβα, Chief of operations της εταιρείας, Ηλίας Βαρθολομαίος, CEO της Owiwi και Χριστόφορος Λουτζάκης CTO της εταιρείας. Ως παράδειγμα χρησιμοποιούν την δική τους ιστορία.

«Όταν προέκυψε η ιδέα τελειώναμε εγώ κι ο Ηλίας το μεταπτυχιακό. Ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν είχαμε επικοινωνήσει. Όταν πρότεινα την ιδέα στον Ηλία, μάλιστα, μου είπε ότι χρειάζεται δύο εβδομάδες για να σκεφτεί αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Πλέον, παρά τις διαφορές μας ή μάλλον χάρη σε αυτές, έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή ομάδα. Παρόλο που είμαστε όλοι τόσο ακραίοι χαρακτήρες - αν μου έλεγες αν μπορώ να δουλέψω μαζί τους, θα σου έλεγα μπα θα σκοτωθούμε - τελικά συνεργαζόμαστε αρμονικά. Δεν χρειάζεται να είσαι ίδιος με τον άλλον για να συνεργαστείς απλά πρέπει να είσαι διατεθιμένος να κάνεις υποχωρήσεις και να βλέπεις τα λάθη του εαυτού σου» αναφέρει η κ. Ντόβα. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει «στις startups η κάθε μέρα είναι μια μάχη με τον εαυτό σου».

Τα δύο πρώτα μέλη τηςομάδας, η Αθηνά και ο Ηλίας γνωρίστηκαν στο μεταπτυχιακό που έκαναν στο Alba Graduate Business School. Η Αθηνά, με το δικηγορικό της υπόβαθρο, είχε κάνει πρακτική στην General Electric στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι εντόπισε τη δυσκολία του να βρεις τον κατάλληλο υποψήφιο, το πώς τον αξιολογείς και φυσικά πώς τον κρατάς. Γνωρίζοντας ότι εγώ είχα ασχοληθεί με το gamification για ένα άλλο project με ρώτησε αν θα μπορούσε να ενταχθεί το gamification στο HR κι αν ναι πώς; Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» συμπληρώνει ο κ. Βαρθολομαίος.

«Μετά ακολούθησε ο διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικόητας, egg και παρά τις αντιστάσεις όλων εγώ έκανα πρόταση και είχαμε παρουσίαση. Μας δεχτήκαν στο egg, αποκτήσαμε ΑΦΜ κάναμε την εταιρεία και κάπως έτσι αναγκαστήκαμε να ενηλικιωθούμε. Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολα, όχι γιατί δεν είχαμε λεφτά αλλά γιατί δεν είχαμε ιδέα του τι σημαίνει να έχω μια εταιρεία. Βέβαια αυτή η άγνοια μας έσωσε κιόλας, αν γνωρίζαμε τις δυσκολίες εξαρχής, μάλλον δεν θα το προσπαθούσαμε καν. Έκτοτε ακολούθησε πολύ ξενύχτι, πολύ προσπάθεια και φυσικά πολλά "διδακτικά" λάθη. Οι δυσκολίες, βέβαια, είχαν να κάνουν και με το αντικείμενο της εταιρείας, όπου στη δική μας περίπτωση είναι εκτός από ένα game κι ένα επιστημονικό εργαλείο» συμπληρώνει η κ. Ντόβα.

Τα αγκάθια του ελληνικού επιχειρείν

Το μυστικό της επιτυχίας, και στην δική τους περίπτωση, είναι η ομάδα. Στην ουσία, όπως ομολογούν και οι τρεις τους «η επιχειρηματική σου ικανότητα διαπλάθεται μαζί με την ιδέα και η αντίσταση που μπορεί να προκύψει σε όποιο δικό σου αφήγημα από την διαφορετικότητα των άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλουτίσεις τόσο την ιδέα όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό».

Ως το μεγάλο στοίχημα υποδεικνύουν «το να καταφέρεις να κάνεις την ιδέα πράξη, γεγονός αιματηρό ανά περιπτώσεις αλλά ταυτόχρονα και πολύ καλό μάθημα». Ο δρόμος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όμως, έχει ακόμα μεγαλύτερα αγκάθια αν περνάει από την Ελλάδα, όπως ομολογούν και οι τρεις δημιουργοί της πρωτότυπης αυτής ιδέας.

Σε μια προσπάθεις να μας εξηγήσουν με παραδείγματα τι εννοούν αναφέρονται αρχικά στο ελληνικό καθεστώς: «όταν καλείσαι να πεις σε έναν επενδυτή στην Αμερική ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ότι πρέπει να βγάλει ελληνικό ΑΦΜ, είναι πολύ πιθανό να σε απορρίψει. Κανείς δεν κατανοεί την διαδικασία, μη όντας στην ελληνική πραγματικότητα. Η δική μας επένδυση άργησε εξαιτίας αυτού τέσσερις μήνες. Αυτό σημαίνει έλλειψη ρευστότητας, στάση πληρωμών και φυσικά καθυστέρηση της ανάπτυξης του προϊόντος»...

Ως επιπρόσθετο πρόβλημα υποδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και στην χώρα την ίδια. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει διακρίσεις στο εξωτερικό. Εμείς χάσαμε δουλειές όταν έβλεπαν το .gr με το επιχείρημα ότι εφόσον είμαστε στην Ελλάδα δεν έχουμε παγκόσμια παρουσία, παρότι έχουμε πολύ καλό προϊόν».

Από κοντά πάει και η αντίληψη που υπάρχει έξω πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιχειρηματική παιδεία: «Ενώ έχουμε πολύ καλά μυαλά ποτέ δεν μας δίδαξαν επιχειρηματική παιδεία στο πανεπιστήμιο, δεν μας συνεδεσαν με την αγορά».

Τέλος όλη αυτή η γραφειοκρατία όπου «για μια αλλαγή έδρας πρέπει να ταλαιπωρηθείς πέντε μήνες τουλάχιστον. Αλλά και οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, για παράδειγμα, είναι τόσο συχνές που ακόμα και φοροτεχνικός δεν μπορεί να σου απαντήσει τι θα ισχύει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον αν η ομάδα σου απαρτίζεται από υπαλλήλους που διαμένουν στο εξωτερικό, όπως η δική μας, πρέπει να κάνεις αγώνα δρόμου για να τους πληρώσεις. Κάθε μήνα χρειάζεται να κάνεις γραπτή αναφορά και να πάρεις έγκριση για να καταβάλλεις το ποσό. Όλα αυτά τα προβλήματα, εντέλει, συνηγορούν στο να χάνεις πολύτιμο χρόνο».

Η δύσκολη εξίσωση της ελληνικής αγοράς εργασίας

Ένα άλλο, εξέχουσας σημασίας, πρόβλημα που υποδεικνύουν οι τρεις νέοι που δραστηριοποιούνται στο HR είναι πως «παρά την ανεργία που καλπάζει στην περίπτωση της χώρας μας, είναι δύσκολη η εύρεση καταρτισμένων υπαλλήλων. Υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης».

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα κι από την πλευρά των εργαζομένων αφού πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα παραδείγματα άσχημης συμπεριφοράς ή κατάχρησης εξουσίας από πλευράς εταιρειών. Ενθαρρυντική, βέβαια, γι'αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνουν, είναι η στάση των Millenials, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα για την κατάχρηση εξουσίας μιας επιχείρησης. Κι ευτυχώς οι εταιρείες έχουν αρχίσει και κατανοούν πως αν αυτό συνεχιστεί δεν θα βρίσκουν υπαλλήλους στο μέλλον και κάποια στιγμή η συμπεριφορά τους θα είναι η καταδίκη τους, μας εξηγούν.

Ένα επιτυχημένο εγχείρημα

Μέχρι στιγμής κύριοι πελάτες τους είναι πολυεθνικές εταιρείες που είναι εξοικειωμένες με τέτοιου είδους πρακτικές και χρησιμοποιούν, συνήθως, εργαλεία αξιολόγησης. Το θετικό όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης κι αξιολόγησης αρέσει στους υποψήφιους και στο προσωπικό οπότε σταδιακά τον επιλέγουν όλο και περισσότερες εταιρείες.

«Παρά την αντίσταση που υπολογίζαμε ότι θα συναντήσουμε στην αρχή, βρήκαμε πολλούς senior managers ανοιχτούς στην ιδέα, ασχέτως αν δεν την κατανοούσαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα εφαρμόζεται σε όλους του κλάδους, αφού εξετάζει κυρίως τα soft skills.

Πλέον, όπως αναφέρει η κ. Ντόβα, απευθύνονται στην Owiwi ακόμα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο για να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους τους. Σε αυτό συμβάλλει και η κρίση εξαιτίας της οποίας οι εργαζόμενοι αρχίζουν να κλείνονται στον εαυτό τους.

Ένθερμη ήταν η υποδοχή του game και από πλευράς δυνητικών εργαζόμενων. Για να μιλήσουμε με αριθμούς «στην παλιά έκδοση είχαμε περίπου 2.000 άτομα που είχαν παίξει το παιχνίδι, και μάλιστα χωρίς να το προωθήσουμε ιδιαίτερα, αφού είμασταν σε δοκιματικό στάδιο ακόμα. Τώρα, που κυκλοφόρησε η επίσημη έκδοση φαντάζομαι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ» αναφέρει ο κ. Λουτζάκης.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως όσοι το χρησιμοποίησαν πέρυσι θα το χρησιμοποιήσουν και φέτος αφού, όπως ανέφεραν, έμειναν ευχαριστημένοι.

Για το μέλλον, η ομάδα ετοιμάζει την ελληνική έκδοση του game και ελπίζει να διευρύνει την ομάδα της. Βέβαια λαμβάνοντας κανείς υπόψη το μέλλον του gamification το οποίο προδιαγράφεται λαμπρό θα μπορούσαμε να δούμε την Owiwi να πρωταγωνιστεί και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, κάνοντας τες παιχνίδι!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider