Μπινιάρης: Χρειάζεται επανεκτίμηση των κόκκινων δανείων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπινιάρης: Χρειάζεται επανεκτίμηση των κόκκινων δανείων

Ριζική αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και επανεκτίμηση των κόκκινων δανείων ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Σ.Ε.) κ. Δημήτρης Μπινιάρης μιλώντας στο insider.gr. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και θα μπορέσει να ξαναφανεί μια πορεία ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.

Εξάλλου η πτώση των τιμών των ακινήτων από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. «Στα μικρά διαμερίσματα η πτώση από τις αρχές του 2008 είναι πράγματι στο 40%. Ωστόσο, στα πιο μεγάλα διαμερίσματα η πτώση φτάνει το 60% και στις μεγάλες μονοκατοικίες και τις επαύλεις παρατηρείται μείωση 60 με 75%», εκτιμά ο κ. Μπινιάρης προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτές είναι εκτιμήσεις καθώς σύστημα καταγραφής των πραγματικών μεταβολών στις αξίες δεν υπάρχει.

Ειδικά για τις αντικειμενικές αξίες ο κ. Μπινιάρης είναι κατηγορηματικός: «Η σημερινή κατάσταση των πλασματικών αντικειμενικών αξιών εξυπηρετεί μόνο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», σημειώνει και προσθέτει: «Όταν κάποιος πιέζεται να πουλήσει το ακίνητο του και 1,5 εκατ. ευρώ να πάρει θα υπογράψει ότι πήρε 3 εκατ. ευρώ. Και βέβαια γίνεται και το αντίστροφο: Να πουλήσει κάποιος ένα ακίνητο για 1 εκατ. και να πει ότι το πούλησε 3 εκατ. Ευρώ ιδιαιτέρως όπου η αντικειμενική είναι πολύ υψηλότερη της τιμής πώλησης. Έτσι έχουν “ξεπλυθεί” 2 εκατ. ευρώ» .

O ίδιος προτείνει την δημιουργία Δεικτών Τιμών Ακινήτων. Ενός ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα βασίζεται σε πραγματικές τιμές που θα υποβάλλουν οι τοπικοί μεσίτες και οι συμβολαιογράφοι με στόχο την δημιουργία μιας ικανοποιητικής από στατιστικής άποψης, βάσης δεδομένων καταγραφής των αξιών των ακινήτων. «Μόνο ο τοπικός μεσίτης γνωρίζει τις πραγματικές τιμές όλων των ειδών ακινήτων στην περιοχή την οποία δραστηριοποιείται», σημειώνει ο κ. Μπινιάρης.

«Αν πραγματικά ήθελε τις πραγματικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργούσε μια τέτοια εφαρμογή ώστε οι 10.000 νόμιμοι μεσίτες επώνυμα, ο καθένας με τον αριθμό Γ.Ε.Μ.Η. του, θα συμπληρώναμε ηλεκτρονικά ο καθένας από το γραφείο του, τις αληθινές αξίες ώστε να δημιουργηθεί μια σοβαρή στατιστική βάση αξιών ακινήτων. Στην ίδια εφαρμογή θα συμπλήρωναν και οι συμβολαιογράφοι τα δικά τους δεδομένα και εν συνεχεία η στατιστική αρχή θα μπορούσε εύκολα να παρουσιάσει τις τρέχουσες εμπορικές αξίες».

«Ήρθε η ώρα το κράτος να πει την αλήθεια στους πολίτες», τονίζει ο πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Σ.Ε.

«Αντί να λέει στο φορολογούμενο ότι έχει ένα ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ να του πει ότι έχει ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ και πρέπει να πληρώσει τον τριπλάσιο φόρο λόγω Μνημονίου», υπογραμμίζει. «Και έτσι θα ξεμπροστιάσουμε και τους Θεσμούς αν αυτοί θέλουν να πληρώνουν οι Έλληνες 95% φόρο και όχι 30% ή 40% που πληρώνουν στην Ευρώπη».

«Αυτό δεν κοστίζει χρήματα θέλει όμως πολιτική βούληση», τονίζει ο κ. Μπινιάρης.

Τα κόκκινα δάνεια

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι τα κόκκινα δάνεια. «Τα 500.000 κόκκινα δάνεια είναι τεράστιο θέμα και η Ο.Μ.Α.Σ.Ε. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις», σημειώνει. «Αυτή τη στιγμή οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειο τους ενώ το ακίνητο τους δεν έχει την αξία για την οποία δανειοδοτήθηκαν. Ούτε η τράπεζα μπορεί να το πουλήσει στην αξία που το εκτίμησε και το δανειοδότησε».

Ο κ. Μπινιάρης ζητά την άμεση επανεκτίμηση όλων των ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τρέχουσα εμπορική τους αξία, από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές ή Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων και όχι από εκτιμητές υπάλληλούς των θυγατρικών των τραπεζών λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. «Έτσι θα μπορέσουν να διατυπωθούν ξανά οι όροι του δανείου και ο δανειολήπτης ας κληθεί να πληρώσει δόση ανάλογη της σημερινής αξίας του ακινήτου του», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να πληρώσουν πάνω στην σημερινή πραγματική αξία του ακινήτου τους τα μισά «κόκκινα» δάνεια θα πάψουν να είναι «κόκκινα».

Οι τράπεζες πρέπει να αποδεχτούν ότι έχουν χάσει από αυτή την κατάσταση και να μειώσουν αντίστοιχα τον δανεισμό, τονίζει ο κ. Μπινιάρης. «Αν δώσουν την δυνατότητα σε κάποιον που έχει ένα σπίτι σημερινής αξίας 200.000 ευρώ να πληρώνει για δάνειο 200.000 ευρώ και όχι 400.000 που αρχικώς είχε δανειστεί βάσει της τότε εκτίμησης της τραπέζης, τότε θα βρει τρόπο να πληρώσει», σημειώνει.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι μπορεί να διευθετηθεί ποσοστό 50% έως 60% των «κόκκινων δανείων». Για το υπόλοιπο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Σ.Ε. θα πρέπει να δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα στους οφειλέτες που δεν μπορούν να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό, να παραδώσουν οικειοθελώς τα ακίνητα σε εύλογο χρόνο (δίχως τη χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και κοστοβόρα διαδικασία του πλειστηριασμού), στην κατάσταση που αυτά βρίσκονται και λειτουργούν σήμερα και όχι κατεστραμμένα όπως παραλαμβάνονται τα περισσότερα ακίνητα κατόπιν πλειστηριασμού, με την προϋπόθεση όμως της διαγραφής του συνόλου του δανεισμού που είχε δοθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο, δηλαδή δίχως διεκδικήσεις των τραπεζών στην υπόλοιπη περιουσία του δανειολήπτη.

Με την πρόταση αυτή, σημειώνει ο κ. Μπινιάρης, μεγάλο μέρος του προβλήματος που ενδεχομένως να ανέλθει και στο 25% των κόκκινων δανείων, θα διευθετηθεί εξωδικαστικά, δίδοντας τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να επανεκκινήσουν τυχόν επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, «δίχως να παραμένουν εσαεί υπό την δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης ολόκληρης της περιουσίας τους».

Όσοι δανειολήπτες επιλέξουν αυτή τη λύση, «θα έχουν το κίνητρο να παραδώσουν άμεσα τα ακίνητά τους σε άριστη κατάσταση, κερδίζοντας από τη διαγραφή του δανεισμού τους, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κινδυνεύσουν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, πιθανόν μικρότερης αξίας και λιγότερο σημαντικά για τις τράπεζες, αλλά σημαντικά για τους ίδιους». Όφελος θα έχουν και οι τράπεζες που θα παραλάβουν άμεσα και θα εκποιήσουν αρίστης καταστάσεως ακίνητα σε λογικές τιμές ώστε να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα άδεια ταμεία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider