Φανή Κλειδά (ΜanpowerGroup): Οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φανή Κλειδά (ΜanpowerGroup): Οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας

Και όμως, η Ελλάδα με την ανεργία στο 25% αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης ταλέντων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ManpowerGroup έξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό αυτό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%).

Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψήφιων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Για όγδοη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότητες, όπως «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων» καθώς και «Οδηγοί», επανέρχονται στη λίστα καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα.

Πως γίνεται όμως στην Ελλάδα του 2016 με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 50% να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα; Απαντήσεις σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα δίνει στο insider.gr η κυρία Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup

Παρατηρούμε ότι στις 10 θέσεις εργασίας βρίσκονται τόσο επαγγέλματα υψηλών ικανοτήτων (μηχανικοί, προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ) όσο και επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης (π.χ. οδηγοί, προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη). Πως εξηγείται αυτό;

Οδεύοντας προς την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, την ονομαζόμενη και Ψηφιακή, οι ραγδαίες δημογραφικές, τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές συνθέτουν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας και εγχώριας επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Ειδικότερα, η τεχνολογική εξέλιξη πραγματοποιείται με τους πιο γρήγορους ρυθμούς από κάθε άλλη εποχή, επιδρώντας καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων, των οποίων ο κύκλος ζωής μειώνεται σημαντικά καθώς νέες τεχνολογικές δεξιότητες ξεπηδούν ως αναγκαίες.

Απόρροια, λοιπόν του σύγχρονου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και απασχολούνται οι άνθρωποι είναι ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των τεχνικών ικανοτήτων σε ζήτηση τόσο σε επαγγέλματα χαμηλών τεχνικών απαιτήσεων, όσο και σε επαγγέλματα υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας Έλλειψης Ταλέντου 2016 της ManpowerGroup.

Είναι πραγματική η έλλειψη; Ή μήπως οι εργοδότες έχουν υπερβολικές απαιτήσεις ή προσφέρουν λίγα χρήματα για εργασία;

Διανύοντας την «Human Age» εποχή, αυτό που διαφοροποιεί σήμερα τις επιχειρήσεις και τους προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη ταλέντου. Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στην κάλυψη ανοικτών θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία της έρευνας είναι σαφή: η δυσκολία στη διεθνή αγορά εργασίας κινείται στο 40%, στην Ελληνική αγορά στο 59%, σε ανεπτυγμένες δε αγορές, όπως της Ιαπωνίας και της Γερμανίας στο 86% και 49% αντίστοιχα, με την Ιαπωνική αγορά να κατέχει την πρωτιά. Επομένως, η έλλειψη είναι πραγματική σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Όπως καταγράφει η έρευνα της ManpowerGroup, η έλλειψη ταλέντου είναι συνυφασμένη με την επάρκεια σε τεχνικές δεξιότητες και σε συναφή εργασιακή εμπειρία, απαραίτητη για τη διασφάλιση της στρατηγικής για ανάπτυξη εντός ενός άκρως ρευστού, πολύπλοκου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η υπάρχουσα διακλάδωση των εργασιακών δεξιοτήτων καταδεικνύει δύο βασικές ομάδες επαγγελματιών, την ομάδα που διαθέτει τις δεξιότητες σε ζήτηση και την ομάδα με τις δεξιότητες σε μεγαλύτερη προσφορά. Είναι γεγονός ότι οι επαγγελματίες που διαθέτουν τις κύριες δεξιότητες σε ζήτηση αριθμούν σε λιγότερους από όσους χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου το θέμα της αμοιβής είναι δευτερεύον καθώς το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ή απουσία κατάλληλων επαγγελματιών.

Που οφείλεται αυτή η έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα με ιστορικό υψηλό ανεργίας; Είναι η κακή εκπαίδευση; Είναι ότι πάρα πολλοί εξειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν φύγει στο εξωτερικό ή έχουν ήδη δουλειά;

Η έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα όπως και διεθνώς αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Σαφώς, επηρεάζεται από την αύξηση του αριθμού των εγχώριων ταλέντων που μετακινούνται σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως επίσης από το γεγονός ότι η ευρύτερη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα δεν ευνοεί την κινητικότητα των ταλέντων στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας κερδίζει σημαντικές διακρίσεις διεθνώς. Ωστόσο, η συνεργασία με τις επιχειρήσεις θα ενισχύσει την ανάπτυξη και αξιοποίηση ταλέντων, τη συστηματική προσφορά και δημιουργία γνώσης αιχμής καθώς και την καλλιέργεια της δια βίου μάθησης ως στάση ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των επιχειρήσεων επιστρατεύουν ως κύρια στρατηγική για την επίλυση της έλλειψης ταλέντου, την επένδυση πόρων στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του υπάρχοντος προσωπικού. Παράλληλα, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού επικεντρώνονται στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider