Αθ. Φειδάκης: Στόχος μας η ανάπτυξη της Eskimo τα επόμενα χρόνια

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθ. Φειδάκης: Στόχος μας η ανάπτυξη της Eskimo τα επόμενα χρόνια

Έκανε δυναμική επανεμφάνιση στην ελληνική αγορά την τελευταία τριετία. Ο λόγος για την εταιρεία λευκών συσκευών Eskimo, η οποία μπορεί από το 2001 ανήκει στην FG Europe του Ομίλου Φειδάκη, έχει κάνει ένα εντυπωσιακό come back παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεων της, λόγω και της στροφής των καταναλωτών σε επώνυμα, ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή του και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FG Europe, Αθανάσιο Φειδάκη, εκτός από την Ελλάδα ο Όμιλος έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ η στρατηγική συμφωνία με την MIDEA η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο καθώς και η παραδοσιακή σχέση με την FUJITSU, έχουν θέσεις τις βάσεις για περαιτέρω επέκταση αλλά και ενδυνάμωση στους τομείς που ήδη δραστηριοποιείται.

Αν και η Eskimo βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στο χαρτοφυλάκιο σας, εντούτοις η πορεία της τα τελευταία δύο χρόνια είναι εντυπωσιακή. Που το αποδίδεται αυτό;

Η εξαιρετική πορεία των προϊόντων ESKIMO τα τελευταία χρόνια οφείλεται :

• Στον συνεχή εμπλουτισμό της γκάμας με νέα αξιόπιστα και με άριστη σχέση ποιότητας – τιμής προϊόντα.

• Στην εδραίωση της θέσης των προϊόντων ESKIMO στα buying groups και τα καταστήματα με τα οποία η εταιρεία συνεργάζεται.

• Στην αναγνωρισιμότητα του brand ESKIMO στην Ελληνική αγορά.

• Στην ιδιαίτερη σημασία για την F.G. EUROPE της προώθησης των προϊόντων με το σήμα ESKIMO.

• Σήμερα η γκάμα των προϊόντων της ESKIMO περιλαμβάνει ψυγεία σε όλες τις διαστάσεις από 45 lit έως 500 + lit, καταψύκτες, ψυγειοκαταψύκτες, ηλεκτρικές κουζίνες ελεύθερες και εντοιχιζόμενες, πλυντήρια πιάτων και ρούχων σε πολύ πλούσια γκάμα, φούρνους μικροκυμάτων κ.α.

H κρίση έπαιξε ρόλο στην στροφή των καταναλωτών τις λευκές συσκευές;

Η ESKIMO, με δεδομένη τη στροφή των καταναλωτών σε επώνυμα, ποιοτικά και με σχετικά οικονομικές τιμές προϊόντα, βοηθήθηκε ιδιαίτερα λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεών της από χρόνο σε χρόνο και η τάση αυτή βεβαίως αναμένεται να συνεχισθεί.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την ανάπτυξη του brand και σκοπεύετε να φέρετε άλλες φίρμες στην ελληνική αγορά;

Στα σχέδια του Ομίλου για τα επόμενα χρόνια είναι, η συνεχής ανάπτυξη του brand ESKIMO και η καθιέρωσή του ως ενός εκ των πρωταγωνιστών στις πωλήσεις των λευκών συσκευών, με τη συνεχή ανανέωση της γκάμας και την ενίσχυση της διαφημιστικής προβολής των προϊόντων ESKIMO.

Πρόσφατα η o Όμιλος ανέλαβε την αποκλειστική διάθεση των κλιματιστικών Midea, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και κλιματιστικών στην Κίνα, για τα Βαλκάνια. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε; Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σας;

Η συνεργασία της F.G. EUROPE με την MIDEA η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο, εξελίσσεται άριστα.

Ξεκίνησε αρχικά το 2012 με την εισαγωγή και διάθεση στην Ελληνική Αγορά πλήρους γκάμας κλιματιστικών, συνεχίσθηκε και αναπτύσσεται ιδιαίτερα με την παραγωγή στα εργοστάσιά της μεγάλου μέρους της γκάμας των προϊόντων ESKIMO και επεκτάθηκε από το 2016 με την αντιπροσώπευση από την F.G. EUROPE A.E., των κλιματιστικών MIDEA και στα Βαλκάνια.

Η σχέση συνεργασίας με τη MIDEA λαμβανομένων υπόψιν των περιθωρίων που φαίνεται να υπάρχουν, αναμένεται να αναπτύσσεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Mία από τις σημαντικότερες συνεργασίες είναι αυτή με τη Fujitsu στον τομέα των κλιματιστικών. Πως κρίνετε τα αποτελέσματά της και πως κινείται η εγχώρια αγορά κλιματιστικών;

Η σχέση μας με τη FUJITSU είναι μια παραδοσιακή σχέση η οποία συνεχίζεται και αναπτύσσεται από χρόνο σε χρόνο. Είναι γνωστή σε όλους η ποιότητα των προϊόντων FUJITSU τα οποία αποτελούν και τη ναυαρχίδα των προϊόντων της F. G. EUROPE.

Τα προϊόντα της FUJITSU έχουν καταταγεί σε πρωτεύουσα θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και αποτελούν την πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις τους στον τομέα του κλιματισμού, με τα προϊόντα της MIDEA λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, χωρίς να υπολείπονται σε ποιότητα αυτών της FUJITSU, να αποτελούν την αμέσως επόμενη επιλογή και μία δεύτερη πρόταση από την F. G. EUROPE Α.Ε.

Οι πωλήσεις των κλιματιστικών στην εγχώρια αγορά παρά την κρίση, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Ο Όμιλος έχει παρουσία και στις αγορές του εξωτερικού, όπως στην Τουρκία και την Ιταλία. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνεται από αυτές και ειδικότερα από τη γείτονα χώρα λόγω και των πρόσφατων πολιτικών αναταραχών;

Η F.G. EUROPE A.E. από το 2008 δραστηριοποιείται στην αγορά της Τουρκίας, μια τεράστια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Από το 2014 δραστηριοποιούμαστε στην εν λόγω αγορά και μέσω θυγατρικής μας εταιρείας στην οποία συμμετέχουμε με ποσοστό 55%. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις στην αγορά της Τουρκίας. Περιμένουμε την ομαλοποίηση της κατάστασης και την επάνοδο της αγοράς της Τουρκίας στα προ της κρίσης επίπεδα.

Στην αγορά της Ιταλίας πουλάμε αποκλειστικά προϊόντα GENERAL και έχουμε μια πολύ δυνατή παρουσία. Από τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε τη λειτουργία της η κατά 100% θυγατρική της F.G. EUROPE A.E., η F.G. ITALIA Spa η οποία και ξεκίνησε πολύ δυναμικά, ενισχύοντας την παρουσία της F.G. EUROPE A.E. στην Ιταλική αγορά.

Η F.G. EUROPE A.E. έχοντας μια πολύ δυναμική παρουσία στις αγορές του εξωτερικού καταφέρνει να ξεπερνάει την κρίση έχοντας διαμορφώσει μια σχέση πωλήσεων εξωτερικού - εσωτερικού 70/30. Το γεγονός αυτό τη βοηθά να ξεπερνά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά και αναφέρομαι κυρίως σε προβλήματα ρευστότητας κ.λ.π.

H εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Πείτε ποια είναι τα project που έχετε υλοποιήσει και ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Η F.G. EUROPE A.E. συμμετέχει κατά 50% στην R.F. ENERGY A.E., εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας με ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Η R.F. ENERGY A.E. διαθέτει σήμερα εν λειτουργία Αιολικά Πάρκα ισχύος 60,4 MW και δύο Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς την Πελοπόννησο ισχύος 3,65 MW. Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων ισχύος 225 MW στη Ν. Εύβοια τα οποία θα διασυνδεθούν με το δίκτυο της Αττικής με καλώδιο το οποίο θα καταλήγει στο Λαύριο.

Παράλληλα έχει λάβει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 500 περίπου MW στην περιοχή Β.Α. της νήσου Λήμνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider