The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο

«Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά οι μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε», εξηγεί στο insider.gr ο Paul Kidner, γενικός διευθυντής της The People’s Trust.

Εξάλλου, μια έξυπνη ιδέα, ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και όρεξη για δουλειά είναι τα μόνα που χρειάζεται να έχει κανείς, για να επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει εντελώς δωρεάν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (AMKE).

«Θέλουμε να «χτυπήσo​υμε» το brain drain (σ.σ. διαρροή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό), να δώσουμε στους μικροεπιχειρηματίες πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να στηρίξουμε τις ιδέες τους με τεχνογνωσία για να πετύχουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημειώνει ο γενικός διευθυντής, παρουσιάζοντας το όραμα που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στις μικρές επιχειρήσεις, αυτές έχουν αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι νέοι και υφιστάμενοι επιχειρηματίες να μην έχουν υποστήριξη, σημειώνει ο κ. Kidner. Στόχος των ανθρώπων που δημιούργησαν τη The People’s Trust ήταν να καλυφθεί αυτό ακριβώς το κενό, μέσω της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανάπτυξης επιχειρήσεων (business development services).

Η ιδέα ξεκίνησε με έναν και μόνο στόχο: τη στήριξη της απασχόλησης στην Ελλάδα. Χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια –δωρεές– και χωρίς καμία ανάμειξη με το Δημόσιο, η The People’s Trust ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από λίγους μήνες και στηρίζει με 10.000 ευρώ τις καλές επιχειρηματικές ιδέες, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για τα πρώτα βήματα του αυριανού Έλληνα επιχειρηματία.

«Το πρώτο που κοιτάζουμε σε μια ιδέα είναι να είναι βιώσιμη και να δημιουργεί έστω μία θέση εργασίας –αυτή του επιχειρηματία», εξηγεί ο κ. Kidner. «Το πλαίσιο της στήριξης που προσφέρουμε είναι ανοιχτό, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις χρηματοδοτήσεις μας, με κύριο μέλημα τη βιωσιμότητα». Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε στον κλάδο της δραστηριότητας, ούτε στην παλαιότητα της επιχείρησης, ούτε στην εταιρική της μορφή. «Δεν αποκλείουμε κανέναν, ούτε εκείνους που ψάχνουν για μια δεύτερη ευκαιρία», τονίζει ο ίδιος.

«Τα χρήματα δεν είναι το παν, αν και τα εμπόδια σήμερα είναι μεγάλα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Εμείς, εστιάζουμε στην ανάπτυξη της επιχείρησης –δεν θέλουμε να χαθούν τα χρήματα που δίνουμε, θέλουμε να μπουν στην οικονομία και να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη», υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνει ο κ. Kidner, η ανάγκη δεν είναι το καλύτερο εφαλτήριο για το επιχειρείν –η σωστή αφετηρία είναι η ευκαιρία στην αγορά και εκεί ακριβώς στοχεύουμε: να βοηθήσουμε τους Έλληνες να εντοπίσουν τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουν προς όφελος δικό τους και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Στόχος της The People’s Trust είναι να χρηματοδοτήσει έως 100 επιχειρήσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το οποίο σημαίνει χορήγηση κεφαλαίων σε μορφή δωρεάς έως 1 εκατ. ευρώ συνολικά. Η δωρεά, βέβαια, συνδυάζεται και με μικροδάνειο το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και χορηγείται από την Action Finance Initiative (AFI), στρατηγικό συνεργάτη του The People’s Trust.

«Προτιμούμε η στήριξη να παρέχεται σε έναν συνδυασμό των δύο. Επιδιώκουμε να υπάρχει και ένα κομμάτι δανεισμού γιατί θεωρούμε ότι το σωστό είναι ο επιχειρηματίας να είναι διατεθειμένος να αναλάβει ένα μικρό ρίσκο», εξηγεί ο κ. Kidner.

Ποια είναι η διαδικασία για την έγκριση των προτάσεων;

Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας και επικοινωνούμε μαζί του τηλεφωνικά για μια πρώτη συζήτηση. Έπειτα κανονίζουμε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Η προσωπική επαφή είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί πάνω απ’ όλα στηρίζουμε τον άνθρωπο –τον επιχειρηματία– στα πρώτα του βήματα και στην εξέλιξή του.

Η διαδικασία ξεκινά με την κατάρτιση ενός σωστού επιχειρησιακού σχεδίου, ή την εξέταση του, εάν υπάρχει ήδη. Στη συνέχεια, το business plan θα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διαθέτουμε ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Εφόσον εγκριθεί, παρέχονται στον ενδιαφερόμενο μια γκάμα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες του, όπως μέντορες, σύμβουλοι μάρκετινγκ, φοροτεχνικοί κ.ά.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της έγκρισης;

Όλα εξαρτώνται από το πόσο «έτοιμος» είναι ο επιχειρηματίας. Για παράδειγμα, ήρθε πρόσφατα σε εμάς μια καθηγήτρια yoga που θέλει να ανοίξει το δικό της studio. Είχε κάνει από πριν μια πολύ σωστή οικονομική μελέτη πριν έρθει σε εμάς, με όλα τα απαραίτητα νούμερα, και έτσι πήρε έγκριση μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Από ποιους κλάδους λαμβάνετε προτάσεις;

Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε δεχθεί αιτήσεις από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όπως ζυθοποιίες, apps και τεχνολογία, οινοτουρισμός –ακόμη και μίνι-μάρκετ. Αυτό ακριβώς θέλουμε: να καλύψουμε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ίδιο ισχύει και για την ηλικία των ενδιαφερόμενων: δεν υπάρχει περιορισμός – μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς επιχειρηματίες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και στην Περιφέρεια;

Προς το παρόν δεχόμαστε αιτήσεις μόνο για την Αττική, γιατί δεν έχουμε ακόμη έτοιμο το δίκτυό μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πολύ σύντομα όμως, επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ομάδα της The People’s Trust έχει μία ακόμη πρωτότυπη ιδέα: θέλει να δημιουργήσει ένα «δίκτυο υποστήριξης» ανάμεσα στους επιχειρηματίες της, ώστε ο ένας να βοηθά στον άλλο στα δύσκολα πρώτα βήματα του επιχειρείν.

«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση –κάτι όμως που ισχύει παντού, περισσότερο ή λιγότερο. Έχω υπάρξει και ο ίδιος start-upper πριν από μερικά χρόνια και ξέρω πόσο μοναχικός είναι αυτός ο δρόμος», εξομολογείται ο κ. Kidner. «Γι’ αυτό θέλουμε να φέρουμε τους επιχειρηματίες μας σε επαφή, να στηρίζει ο ένας τον άλλο, να μάθει ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου, να μοιραστούν το ίδιο όραμα: την Ελλάδα της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης», καταλήγει.

The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο
The People’s Trust: Χρηματοδοτούμε το επιχειρηματικό ταλέντο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider