Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace

Ήταν πριν περίπου δύο μήνες όταν ανακοινώθηκε η ριζική ανακαίνιση του εμβληματικού, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ξενοδοχείου Macedonia Palace του Ιβάν Σαββίδης με επικεφαλής της ομάδας την φημισμένη αρχιτέκτονα, Μαρία Κατσαρού-Βαφειάδη της MKV Design. Όπως είχε διευκρινιστεί από τότε, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στα 12,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη, και στόχος είναι να μετατραπεί το «Μακεδονία Παλλάς» σε σημείο αναφοράς στο χώρο του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, δημιουργώντας ένα πολλαπλών εμπειριών σύγχρονο ξενοδοχείο.


Πώς προχωρά όμως η ανακαίνιση και τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το νέο αναδιαμορφωμένο ξενοδοχείο, που αποτέλεσε το κατάλυµα Ελλήνων πρωθυπουργών και υπουργών και στις σουίτες του έχει φιλοξενήσει από τη Rita Hayworth μέχρι τον Francis Ford Coppola. To insider.gr μίλησε με την επικεφαλής αρχιτέκτονα της ανακαίνισης, κ Μαρία Κατσαρού-Βαφειάδη για να μας δώσει μια γεύση της αναδιαμόρφωσης.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ως αρχιτεκτονικό γραφείο κατά τα σχέδια ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου – έμβλημα, το οποίο έχει συνδέσει άρρηκτα την παρουσία του με την ιστορία της πόλης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες;

Πράγματι, το Makedonia Palace έχει ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα με τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το στολίδι της πόλης και, παράλληλα, είναι ένα ξενοδοχείο συνυφασμένο με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η πιο μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, ήταν να μην αφήσουμε αυτή την συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει γύρω από το Μακεδονία Παλάς να επηρεάσει το όραμά μας για σημαντικές παρεμβάσεις στο ξενοδοχείο. Στόχος μας ήταν να δώσουμε μια καινούργια πνοή στο ξενοδοχείο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λάβαμε υπόψη την ταυτότητά του. Έτσι, προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε στο παραμικρό την εξωτερική αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Με σεβασμό στο οικοδόμημα, κάναμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και συγχρόνως δίνουν νέα ζωή και εικόνα στο ξενοδοχείο.

Ξενοδοχείο πόλεως, τουριστικό κατάλυμα και ξενοδοχείο συνεδριακού τουρισμού. Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυαστούν αυτά τα τρία χαρακτηριστικά κατά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου και μάλιστα χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητά του;

Δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο ενδεχομένως ακούγεται! Το Μακεδονία Παλάς μπορεί να είναι ένα ιστορικό ξενοδοχείο πόλεως, αλλά λόγω της προνομιακής θέσης του στην παραλία προσφέρεται για διακοπές, ενώ συγχρόνως έχει παράδοση στον συνεδριακό τουρισμό. Συμβαίνει συχνά ξενοδοχεία να συνδυάζουν πολλά χαρακτηριστικά, δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Αναλαμβάνοντας το έργο ξέραμε εξ αρχής ότι έπρεπε να συγκεράσουμε την αναψυχή με το κομμάτι του business. Στόχος μας ήταν να ικανοποιήσουμε όλους τους επισκέπτες (τουρίστες, επιχειρηματίες, συνέδρους) δίνοντας στον καθένα ό,τι χρειάζεται. Έτσι, δημιουργήσαμε εσωτερικούς χώρους οι οποίοι είναι ελκυστικοί και άνετοι τόσο για αυτούς που έρχονται για δουλειά, όσο και για εκείνους που έρχονται για αναψυχή. Δεν είναι δύσκολο να συνυπάρξουν στο ίδιο ξενοδοχείο πολλές κατηγορίες επισκεπτών, χωρίς να ενοχλεί η μία την άλλη. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε και νομίζω ότι το καταφέραμε.

Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάστηκε η ανακαίνιση; Ποιοι χώροι θα αναδιαμορφωθούν και ποιες οι αλλαγές που θα παρατηρήσουν όσοι είχαν επισκεφτεί το Makedonia Palace μέχρι χθες;

Προτεραιότητά μας ήταν να κάνουμε παρεμβάσεις που να εξυπηρετούν τις τρεις βασικές λειτουργίες του Μακεδονία Παλάς: του ξενοδοχείου πόλης, του ξενοδοχείου διακοπών και του ξενοδοχείου συνεδριακού τουρισμού. Αποφασίσαμε να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική του κτιρίου, αφαιρώντας μεταγενέστερες παρεμβάσεις.

Στο εσωτερικό του κτιρίου οι αλλαγές κινούνται σε δύο άξονες: τη λειτουργικότητα και την αρμονία του χώρου. Στο ισόγειο, το ξενοδοχείο πλέον χωρίζεται σε δύο ζώνες: η πρώτη αφορά τη λειτουργία συνεδρίων και εκδηλώσεων και η δεύτερη τους χώρους υποδοχής, εστίασης και αναψυχής. Η πλέον αισθητική αλλαγή γίνεται στον χώρο της ρεσεψιόν, η οποία μετακινείται κεντρικά στον άξονα της θάλασσας και, ουσιαστικά, οριοθετεί την κυκλοφορία προς τους συνεδριακούς χώρους, έχοντας απευθείας οπτική επαφή με την παραλία και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Χρησιμοποιώντας ευγενή υλικά, δημιουργήσαμε μαρμάρινα πατώματα με ένθετα σχέδια. Όλοι οι χρωματισμοί που επιλέξαμε συμβαδίζουν με τους αρχικούς, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτη την ταυτότητα του Μακεδονία Παλάς.

Εκτός από την αναδιαμόρφωση των χώρων που ήδη υπάρχουν θα δημιουργηθούν και νέοι; Κι αν ναι, θα είναι αποκλειστικά στη διάθεση όσων διαμένουν στο ξενοδοχείο ή θα είναι ανοιχτοί και στους κατοίκους της πόλης;

Ασφαλώς δημιουργούμε νέες χρήσεις, κατασκευάζοντας τους αντίστοιχους χώρους. Πιο συγκεκριμένα, μετακινούμε το μπαρ προς την παραλία, και σχεδιάζουμε έναν νέο χώρο με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τον Λευκό Πύργο που θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Πρόκειται για τον χώρο του καθιστικού, στον οποίο κατασκευάζουμε μια «γωνιά τζακιού», που φιλοδοξούμε να κατακτήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα, δημιουργούμε ένα destination spa της τάξης των 450 τετραγωνικών μέτρων, μέγεθος που σίγουρα του επιτρέπει να είναι ανοικτό και στους κατοίκους της πόλης.

Επιπλέον, επανασχεδιάσαμε όλες τις αίθουσες συνεδρίων, έχοντας ως στόχο τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Στον καινούργιο συνεδριακό χώρο υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης αιθουσών και ballroom, δημιουργώντας έναν χώρο της τάξης των 900 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα, δημιουργήσαμε έναν εξωτερικό χώρο με θέα προς την παραλία.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου, δημιουργείται ένα λειτουργικό συνεδριακό κέντρο της τάξης των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα επιτρέψει στο Μακεδονία Παλάς να παραμείνει πρωτοπόρος στον χώρο του συνεδριακού τουρισμού και των κοινωνικών εκδηλώσεων της πόλης.

Υπάρχει κάποιο συμβάν από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου που σας έχει μείνει «αξέχαστο»;

Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακαινίσεις παλαιών ξενοδοχείων, υπάρχουν πάντα κάποιες εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες.

Οι δυσάρεστες είχαν να κάνουν με τη στατικότητα του κτιρίου, ίσως και λόγω της σεισμικότητας της περιοχής, η οποία δεν μας επέτρεψε την ελευθερία κινήσεων που θα θέλαμε στον ανασχεδιασμό των δωματίων. Έτσι, κάναμε κυρίως παρεμβάσεις αισθητικής μορφής.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι, αφαιρώντας κάποιες από τις επενδύσεις που υπήρχαν στους κοινόχρηστους χώρους, αποκαλύφθηκαν ορθομαρμαρώσεις ελληνικών μαρμάρων που είχαν καλυφθεί με άλλα υλικά και τις οποίες αποκαταστήσαμε. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε και άλλες παρόμοιες ανακαλύψεις στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους δεν έχουμε αρχίσει ακόμη τις αποξηλώσεις.

Όσο για κάτι το αξέχαστο: είναι πάντα η στιγμή που το ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πόρτες του.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι της επένδυσης που γίνεται στο ξενοδοχείο;

Από τη δική μας πλευρά, δηλαδή των σχεδιαστών, αυτή η μεγάλη επένδυση είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι ένα καθιερωμένο ξενοδοχείο όπως το Μακεδονία Παλάς θα παραμείνει ορόσημο και στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι η τοπική οικονομία θα ωφεληθεί από αυτή την επένδυση του κ. Ιβάν Σαββίδη. Σε ό,τι αφορά εμάς, βασική στόχευση ήταν η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Έτσι, επιλέξαμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες κατασκευαστές και προμηθευτές για τα υλικά και τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στο ξενοδοχείο.

Με δεδομένο ότι το κομμάτι του real estate περνά μεγάλη κρίση, πώς εκτιμάτε εσείς την κατάσταση σήμερα και ποιες οι προβλέψεις σας για το μέλλον;

Με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι φυσιολογικό η πορεία και του real estate να περνά από διάφορους κύκλους. Κι αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε διεθνώς. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, τα οποία δεν έχουμε ακόμη εκμεταλλευθεί. Με μια σωστή και μεθοδική προσέγγιση ο κλάδος του real estate μπορεί να ανθίσει ξανά.

Λίγα λόγια για την MKV Design.

Η κ. Βαφειάδη ίδρυσε την εταιρεία MKV Design το 1999 στο Λονδίνο και το 2010 άνοιξε το δεύτερο γραφείο της στην Ελβετία. Ειδικευεται στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση ξενοδοχείων, έχοντας υπογράψει μια σειρά εντυπωσιακών παρεμβάσεων και ριζικών ανακαινίσεων σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το χαρτοφυλάκιό της εταιρείας περιλαμβάνει μεγάλα ιστορικά καταλύματα, καθώς και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα διακοπών, spa και πολυτελείς κατοικίες.

Πολλές από τις δημιουργίες της εταιρείας έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς design.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα αξίζει να αναφερθούν: το συγκρότημα Costa Navarino της Πύλου, το Petasos Aqua Marine Spa στη Μύκονο, το Grand Resort Lagonissi, το Blue Palace Resort & Spa, το Mykonos Grand Hotel & Resort, το Amphitryon Hotel και τις βίλες του Nafplia Palace στο Ναύπλιο.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουν την κατασκευή του ξενοδοχείου Electra Metropolis στην Αθήνα, στο παλιό Υπουργείο Παιδείας. Στο εξωτερικό η MKV Design δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει έντονη παρουσία στη Νότια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία. Μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία Royal Savoy στη Λωζάνη, το Intourist Hotel στο Μπακού, το Style Hotel στη Βιέννη, το Bürgenstock Resort της Ελβετίας, το Esplanade Zagreb και το εμβληματικό Park Lane στο Λονδίνο.

Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace
Η Eλληνίδα αρχιτέκτονας που δίνει νέα πνοή στο Makedonia Palace

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider