Shapiro: Η καινοτομία μπορεί να τονώσει την ελληνική οικονομία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shapiro: Η καινοτομία μπορεί να τονώσει την ελληνική οικονομία

«Η καινοτομία θα μπορούσε να είναι ένα βασικό μέρος για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, αφού όταν υλοποιείται σωστά είναι πάντα ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας», δηλώνει ο παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισμένος ομιλητής για την καινοτομία Stephen Shapiro.

Σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο γκουρού της καινοτομίας που έρχεται στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου επισημαίνει πως «η καινοτομία σχετίζεται με την αλλαγή. Αν το status quo δεν λειτουργεί, τότε η αλλαγή είναι απαραίτητη, αρκεί να βεβαιωθούμε πως η σωστή αλλαγή λαμβάνει χώρα».

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να προάγουν την καινοτομία σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι άμεσα ορατά τα οφέλη της, ο κ. Shapiro εξηγεί πως «η επιτυχής καινοτομία απαιτεί παθιασμένους ανθρώπους που θα υποστηρίξουν την αλλαγή. Μεγάλες ιδέες από μόνες τους δεν οδηγούν στην καινοτομία. Η ηγεσία πρέπει να ενισχύσει την ανάγκη για αλλαγή και να το θέσει ως επίσημη απόφαση».

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον η έννοια της καινοτομίας κατέχει δεσπόζουσα θέση. Πότε μια νέα επιχειρηματική ιδέα μπορεί να χαρακτηριστεί «καινοτόμα»; Μπορούν όλες οι νέες ιδέες να χαρακτηριστούν «καινοτόμες» και εάν όχι, τι είναι εκείνο που μπορεί να καταστήσει «καινοτόμα» μια νέα ιδέα;

Μία ιδέα είναι καινοτόμα αν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της καινοτομίας στο σύγχρονο επιχειρείν χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητος. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος που διαδραματίζει και ποια τα οφέλη που δύναται να παρέχει σε κάθε επιχείρηση;

Είμαστε σε μία περίοδο πρωτοφανών αλλαγών. Συνεπώς, κάτι που μπορεί να είχε βοηθήσει έναν οργανισμό στο παρελθόν, το ίδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει την αποτυχία στο μέλλον. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους. Με απλά λόγια, η καινοτομία έχει να κάνει με το να παραμένει κανείς «μέσα στα πράγματα».

Έχετε δηλώσει πως «η καινοτομία μπορεί να σώσει την οικονομία». Με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Όταν οι εταιρείες καινοτομούν, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η οικονομία. Οι κυβερνήσεις μπορούν κι αυτές να καινοτομούν, ώστε να βελτιώνουν τον τρόπο που λειτουργούν και να γίνονται πιο ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά, άρα να τονώνεται και πάλι η οικονομία.

Μπορείτε να θυμηθείτε παραδείγματα εταιρειών που πραγματικά «έλαμψαν» χάρη στις καινοτόμες ιδέες που προώθησαν;

Καθημερινά υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που επιτυγχάνουν λόγω της καινοτομίας. Η Tesla καινοτομεί στα αυτοκίνητα. Η Amazon.com καινοτομεί στις λιανικές πωλήσεις. Η Disney καινοτομεί σε όλες τις πτυχές της εμπειρίας των επισκεπτών σε πάρκα και γενικά τη διασκέδαση. Καινοτομία χρησιμοποιείται από όλες τις βιομηχανίες για να παραμένουν ανταγωνιστικές.

Έχετε δηλώσει πως «η εξειδίκευση είναι ο εχθρός της καινοτομίας». Θέλετε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε;

Όταν κάποιος είναι ειδικός, συνήθως αναπτύσσει λύσεις οι οποίες βασίζονται στην εμπειρία του παρελθόντος. Αυτό είναι πολύ καλό για τη «σταδιακή» καινοτομία, αλλά τείνει να περιορίζει την ικανότητα να αναπτύσσει πρωτοποριακές λύσεις. Η καινοτομία απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης από ότι ακολουθούσαμε στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, το κλειδί για την επαναστατική καινοτομία είναι να βρούμε ανθρώπους που έχουν λύσει τα προβλήματα σε διαφορετικούς κλάδους. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα της κυβέρνησης, μη μιλήσετε με άλλες κυβερνήσεις. Αντιθέτως, μιλήστε, για παράδειγμα, με επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που έχουν λύσει πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης, τα οποία πιθανόν να είναι παρόμοια με τα δικά σας.

Καινοτομία και έρευνα πάνε πάντα μαζί;

Η έρευνα και η καινοτομία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η έρευνα είναι μόνο το πρώτο βήμα της ανάπτυξης ενός προϊόντος. Η καινοτομία σχετίζεται με το αποτέλεσμα και αυτό απαιτεί ο καθένας μέσα στον οργανισμό να φέρνει νέα προϊόντα στη ζωή και στην αγορά.

Η καινοτομία, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τα προϊόντα. Περιλαμβάνει, επίσης, υπηρεσίες, διαδικασίες, επιχειρηματικά μοντέλα και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα της κρίσης, μπορεί η καινοτομία να αποτελέσει πύλη εξόδου από τα μνημόνια; Μπορεί η καινοτομία να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη;

Πιστεύω ότι η καινοτομία, όταν υλοποιείται σωστά, είναι πάντα ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας. Η καινοτομία σχετίζεται με την αλλαγή. Αν το status quo δεν λειτουργεί, τότε η αλλαγή είναι απαραίτητη. Το κρίσιμο σημείο είναι να βεβαιωθούμε ότι η «σωστή» αλλαγή λαμβάνει χώρα. Ναι λοιπόν, η καινοτομία θα μπορούσε να είναι ένα βασικό μέρος για την τόνωση της οικονομίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να προάγουν την καινοτομία σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι άμεσα ορατά τα οφέλη της;

Η επιτυχής καινοτομία απαιτεί παθιασμένους ανθρώπους που θα υποστηρίξουν την αλλαγή. Μεγάλες ιδέες από μόνες τους δεν οδηγούν στην καινοτομία. Η ηγεσία πρέπει να ενισχύσει την ανάγκη για αλλαγή και να το θέσει ως επίσημη απόφαση. Το ανθρώπινο δυναμικό με τη σειρά του πρέπει να δει την αξία της αλλαγής, να νιώσει μέρος της και να θελήσει πραγματικά την υλοποίησή της.

Έρχεται στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου

Ο παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισμένος ομιλητής για την καινοτομία Stephen Shapiro έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος της Linkage Greece - στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων Summer Session της εταιρείας - στις 7 Ιουλίου στο Θέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για να «ξυπνήσει» και να ενεργοποιήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Linkage Greece διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση το θεσμό των Summer Sessions τα οποία αποτελούν μαθήματα ηγεσίας με διεθνούς ομιλητές κύρους. Οι καλεσμένοι μέσα από ένα βιωματικό μάθημα ηγεσίας μοιράζονται με τους εκατοντάδες θεατές τις εμπειρίες τους πάνω σε θέματα διοίκησης. Ο επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος στις Άνδεις Nando Parrado, οι προπονητές Zeljko Obradovic και Δημήτρης Ιτούδης και ο πρώην αστροναύτης της NASA Dr. Scott Parazynski είναι μερικοί μόνο από τους ομιλητές που έχουν φιλοξενηθεί από την Linkage Greece.

Φέτος, ο Stephen Shapiro θα βρεθεί «αντιμέτωπος» με CEOs ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίοι θα του θέσουν επιτακτικά τα ερωτήματα για την άμεση και πρακτική αλλαγή που σχεδιάζεται στη χώρα. Μαζί του στο πάνελ θα βρεθούν οι κ.κ: Χρήστος Χαρπαντίδης (Πρόεδρος και CEO, Παπαστράτος), Αλέξανδρος Μάνος (CEO Ιntrasoft) και Αντώνης Βουκλαρής (CEO Ευρωκλινική Αθηνών).

Παράλληλα, θα δεχτεί ερωτήσεις από νέους ανθρώπους, διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων - που επενδύουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας.

Στα μέσα των 15 ετών της θητείας του στην πολυεθνική εταιρεία Accenture και ενώ ήταν επικεφαλής της διαδικασίας ανασχεδιασμού της εταιρείας, κατάλαβε ότι δεν ήθελε πλέον να είναι υπεύθυνος για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους. Έτσι, έκανε ακριβώς το αντίθετο… Οικοδομώντας την καινοτομία στο πρόσωπο 20.000 εργαζομένων της Accenture, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το 2001, μετά τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, 24/7 Innovation, ο Shapiro αποχώρησε από την Accenture για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καινοτομία. Σήμερα, συνεχίζει να επικεντρώνεται στη μετατροπή του τρόπου που οι επιχειρήσεις, όπως οι 3M, P&G, Marriott, Nike και η Microsoft βελτιώνουν τις πρακτικές της καινοτομίας τους.

Παθιασμένος και αφοπλιστικός, με υψηλής ενέργειας προσέγγιση ο Stephen Shapiro συνεπαίρνει τα ακροατήρια και τα οδηγεί σε νέους τρόπους σκέψης σχετικά με τις επιχειρηματικές προκλήσεις τους. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει: «Ναι, η καινοτομία έχει να κάνει με νέα προϊόντα και πως να κάνεις λεφτά, καλά όλα αυτά, αλλά η καινοτομία αλλάζει ζωές, είναι αυτό που θα σώσει την οικονομία μας».

Περισσότερες λεπτομέρειες και αγορά εισιτηρίων στο: www.linkagegreece.com.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider