Η Οδύσσεια του πρώτου καλλιεργητή κάνναβης

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Οδύσσεια του πρώτου καλλιεργητή κάνναβης

Όταν οι οικολογικές σου ανησυχίες μπορούν να σε φέρουν αντιμέτωπο ακόμη και με τις διωκτικές αρχές, τότε δεν αποκλείεται να σκεφτείς να εγκαταλείψεις το όνειρό σου. Ίσως όμως και όχι. Μπορεί να πεισμώσεις ακόμη περισσότερο και να κινήσεις «γη και ουρανό» για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Αυτό ακριβώς έκανε ο Βαγγέλης Ματράκας και τελικά δικαιώθηκε.

Πρόκειται για τον αγρότη με το ανήσυχο πνεύμα από την Εύβοια που, στα μέσα Απριλίου, κατέθεσε την πρώτη πανελλαδικά αίτηση για την καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης, περνώντας από τη… θεωρία στην πράξη, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Βαγγέλης Ματράκας γεννήθηκε το 1968 στα Ψαχνά Ευβοίας. Από πολύ μικρός ανακάλυψε τον «θησαυρό» της αγροτικής οικονομίας και πτηνοτροφίας, μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση (εκκολαπτήρια) που διατηρούσε ο πατέρας του.

Όταν το 1995 η επιχείρηση πέρασε στα δικά του χέρια, ο κ. Ματράκας ανακάλυψε πως εργαζόταν σε κάτι το οποίο δεν τον κάλυπτε. «Η οικολογική μου ανησυχία δεν με άφηνε σε ησυχία», δηλώνει, μιλώντας στο insider.gr.

H γνωριμία με τη βιομηχανική κάνναβη

Ήταν Απρίλιος του 1998 όταν μετά από πολλή και ενδελεχή έρευνα αποφάσισε να ανοίξει στη Χαλκίδα κατάστημα με προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Kannabishop), ένα από τα 14 που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα.

«Πριν το κάνω άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο, προκειμένου να ενημερωθώ για τα πάντα. Παρήγγειλα σχετικά βίντεο από τις ΗΠΑ και γρήγορα αντιλήφθηκα πως κρύβεται από πίσω μια πολύ παλιά ιστορία. Μιλάμε για ένα μόνο φυτό από το οποίο προέρχονται 25.000 προϊόντα. Και ένα φυτό που μεγαλώνει μόνο με νερό και οργανική ουσία, χωρίς φυτοφάρμακα», εξηγεί ο κ. Ματράκας.

«Δεν είναι η κάνναβη που καπνίζεται, αλλά εκείνη που φοριέται»

Παρά το αρχικό αίσθημα επιφύλαξης των πελατών, η απήχηση του καταστήματος στη Χαλκίδα ήταν πολύ μεγάλη. Για να συμβεί όμως αυτό, ο κ. Ματράκας δεν άφησε τίποτα στην τύχη του. «Με το άνοιγμα του καταστήματος, αποφάσισα να τυπώσω ενημερωτικό έντυπο, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι το φυτό και τις πραγματικές του δυνατότητες. Μιλάμε για τη βιομηχανική (κλωστική κάνναβη) που φοριέται κι όχι εκείνη που καπνίζεται», σημειώνει.

Στο κατάστημα του κ. Ματράκα μπορούσε κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων κλωστικής κάνναβης, από είδη ρουχισμού και υποδήματα, μέχρι καλλυντικά και απορρυπαντικά έως ακόμη και μπύρα με πρώτη ύλη την κάνναβη.

Και μετά ήρθαν οι μηνύσεις...

Βρισκόμαστε ακόμη στο 1998 όταν άρχισαν οι πρώτες μηνύσεις από διάφορες Αντιναρκωτικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προς τα 14 Kannabishop. «Οι πρώτες μηνύσεις αφορούσαν το κεντρικό υποκατάστημα της Αττικής. Είχαν τότε ξεκινήσει οι διώξεις προς τους ιδιοκτήτες του», θυμάται ο κ. Ματράκας.

«Ξαφνικά», συνεχίζει ο ίδιος, «βρέθηκα κι εγώ στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Βρέθηκα κατηγορούμενος για διαφήμιση ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος. Με συνέλαβαν. Πλήρωσα 500.000 δραχμές εγγύηση για να βγω. Αρκετά προϊόντα του καταστήματος κατασχέθηκαν και εστάλησαν προς ανάλυση στο Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, αλλά εγώ στιγματίστηκα. Ήταν Μάρτιος του 2000 όταν έκλεισα το μαγαζί».

Η πανηγυρική αθώωση και οι νέες αναζητήσεις

Ο κ. Ματράκας αθωώθηκε – πανηγυρικά όπως ο ίδιος εξηγεί 3-4 χρόνια αργότερα. Παρά το γεγονός ότι ευθύς αμέσως στράφηκε κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση, η δίκη ακόμη εκκρεμεί.

Το 2005 αποφασίζει να βάλει λουκέτο και στα εκκολαπτήρια, στρεφόμενος στη βιοκαλλιέργεια πατάτας και ελιάς.

Ήταν το 2006 όταν γνώρισε έναν Άγγλο κατασκευαστή οικοστεγών (πράσινες στέγες από κάνναβη) και δύο χρόνια αργότερα, «έστρωσαν» μαζί τη στέγη του υπουργείου Οικονομικών με ένα οικολογικό επίστρωμα κάνναβης που θα είχε ενεργειακό όφελος ίσο με 5.100 ευρώ το χρόνο.

H καλλιέργεια

Με νόμο του 2013 έλαβε χώρα ο διαχωρισμός της βιομηχανικής κάνναβης.

Όμως το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά. Τον Απρίλιο του 2016 – πριν από μόλις έναν μήνα – υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου να καταστεί επιλέξιμη αγροτική δραστηριότητα για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης (επιδότηση).

Να σημειωθεί εδώ πως η Ελλάδα ήταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είχαν εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη νομιμότητα της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης.

Τον ίδιο ακριβώς μήνα και μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο κ. Ματράκας μαζί με ακόμη πέντε συναδέλφους ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) KannaBiο. Και χωρίς να χάσει καθόλου καιρό, ο κ. Ματράκας κατέθεσε στις 18 Απριλίου την πρώτη αίτηση πανελλαδικά για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης.

Η ιταλική ποικιλία που θα καλλιεργήσει είναι προσαρμοσμένη στο ζεστό μεσογειακό κλίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ελαίων αλλά και ίνας. Ο σπόρος από την Ιταλία μόλις έφτασε και ο κ. Ματράκας είναι έτοιμος να αρχίσει τη σπορά. Το όνειρό του αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά σε επτά στρέμματα στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η πρώτη συγκομιδή, όπως ο ίδιος εξηγεί, αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η κάνναβη είναι πολυχρηστική»

«Η κάνναβη δεν είναι ούτε βιομηχανική, ούτε κλωστική. Είναι πολυχρηστική», επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Ματράκας, «πιστεύοντας» στις τεράστιες δυνατότητες του φυτού και επαναλαμβάνοντας την ικανότητά του να παράγει πάνω από 25.000 προϊόντα.

«Το φυτό προσφέρει μεγάλα οφέλη», σημειώνει, ενώ παρουσιάζοντας το όραμά του για το αύριο στέκεται στην ανάγκη «να δημιουργηθούν μονάδες μεταποίησης του φυτού αποκλειστικά από αγρότες, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα να διακινούν το προϊόν στην αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider