Το 11χρονο παιδί ήταν η αρχή ... της συνέχειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό. Δεν φανταζόταν όμως κανείς ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο ακραίο. Οι κάτοικοι στο Μενίδι είναι παιδιά «ενός κατώτερου Θεού» και κάποιοι επαναλαμβάνουν ότι το πρόβλημα είναι παλιό και η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις. Συμφωνώ. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση και από αυτήν περιμένουμε να «βελτιώσει την καθημερινότητα» του πολίτη όπως με τόση θέρμη εξακολουθεί να διακηρύσσει.

Γιατί είναι άδεια τα αστυνομικά τμήματα; Γιατί στο Μενίδι ενώ έπρεπε να υπάρχει ο τριπλάσιος αριθμός αστυνομικών, το τμήμα λειτουργεί με κάποιους ελάχιστους τολμηρούς;

Επειδή πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρει όλους τους αποσπασμένους αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα (από τη φύλαξη προσώπων), δεν το έκανε.

Αυτή τη στιγμή, όλα σχεδόν τα ΑΤ έχουν απογυμνωθεί και τα στελέχη τους έχουν πάρει «απόσπαση» για να φυλάξουν εκατοντάδες VIP πρόσωπα. Όχι μόνο πολιτικούς αλλά και επιχειρηματίες, δικαστικούς, δημοσιογράφους και άλλους….

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, απασχολούσε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016 περί τους 4.000 αστυνομικούς.Και δεν είναι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό: πρόσφατα δικαστικός υπάλληλος χρειάστηκε επειγόντως κάτι από αστυνομικό τμήμα. Η απάντηση που έλαβε από τον αστυνόμο ήταν ότι «δεν έχουμε περιπολικό, αν θέλετε θα σας το φέρω ο ίδιος με το αυτοκίνητό μου». Άλλες ατάκες ρουτίνας από διάφορα ΑΤ είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης του περιπολικού γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη ή ότι «μας τελείωσε το μελάνι και δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε».

Αλλά και γεμάτα να ήταν τα αστυνομικά τμήματα, υπάρχει κάτι ακόμη, το οποίο είναι πιο σοβαρό. Την Δευτέρα αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο 23χρονος Ρομά, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 40 μήνες φυλάκιση άσκοπους πυροβολισμούς την ημέρα που έχασε τη ζωή του ο 11χρονος μαθητής στο Μενίδι. Θεωρήθηκε ότι ήταν εξοντωτική η απόφαση που ελήφθη υπό το κλίμα των ημερών. Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το θέμα θα λυθεί «Με περισσότερα αστυνομικά μέτρα, αλλά και με προσανατολισμό των νεαρών παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική ενασχόληση τη νόμιμη».

Επομένως, μέχρι τότε, οι αδέσποτες σφαίρες θα συνεχίσουν να «πετούν» πάνω από τα κεφάλια των παιδιών στο Μενίδι. Οι αρμόδιες αρχές δεν είναι σε θέση να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους ούτε για παραδειγματισμό.

Αυτή φυσικά είναι μια απόφαση που ελήφθη με την ψυχρότητα που χαρακτηρίζει όσους είναι έξω από το χορό. Δυστυχώς, έχει τύχει να εργαστώ για αρκετό διάστημα στο Μενίδι, σε ένα διαδικτυακό κανάλι. Η περιοχή είναι κυριολεκτικά «γκετοποιημένη» και οι συνθήκες είναι άθλιες ακόμη και για το πιο «σκληρό μάτι». Θα έλεγα ότι κάθε μέρα όλοι αυτοί με έκαναν να αισθάνομαι «ήρωας» που κατάφερνα να γλιτώσω. Ναι, υπάρχει πορνεία, υπάρχουν βαποράκια που συναλλάσσονται μπροστά στα μάτια σου και δεκάδες άτομα που οπλοφορούν με τα όπλα να φαίνονται στην τσέπη του τζιν τους όπως φαίνεται το πορτοφόλι ή το πακέτο με τα τσιγάρα. Και συμφωνώ με τους κατοίκους του Μενιδίου ότι οι βουλευτές, οι οποίοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για το 11χρονο θα ήταν προτιμότερο να κάνουν το πείραμα να ζήσουν έστω για λίγες ώρες στην περιοχή. Όπως θα μπορούσαν, έστω «για τα μάτια του κόσμου» να γίνουν και αυτοί λίγο ήρωες και να απαιτήσουν ακόμη και «κατόπιν εορτής» να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στα τμήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider