Οι συμβουλές του Buffett για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συμβουλές του Buffett για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία

Ο Warren Buffett μπορεί να είναι διεθνώς γνωστός για τις επενδυτικές του υπέρ-ικανότητες που τον έχουν οδηγήσει στις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, οι περισσότεροι, όμως, τείνουν να ξεχνούν πως ταυτόχρονα είναι και ένας άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Και ως κάθε επιχειρηματίας που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και τις επιχειρήσεις του, ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι πως θα διευθύνει την εταιρεία του. Και δεν διστάζει, μάλιστα, να παράσχει συμβουλές προς… επίδοξους επιχειρηματίες.

Το CNBC συνέλεξε τις επιστολές που αποστέλλει κάθε χρόνο στους μετόχους της εταιρείας ο Warren Buffett και παρουσιάζει τις «κρυφές» οδηγίες του διάσημου μεγαλοεπενδυτή για να γίνει κανείς ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Εάν θέλεις να μάθεις πως μπορείς καλύτερα να διευθύνεις μια επιχείρηση, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τον ακόλουθο οδηγό, δια χειρός Warren Buffett:

- Κρατήστε την ψυχραιμία σας όταν η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

- Μην ξεφεύγετε ποτέ από τους στόχους σας. Ακόμη και πανίσχυρες εταιρείες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με συνθήκες στασιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να μειωθεί ο πήχης των προσδοκιών. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί παραμένουν, με προοπτική να καλυφθούν.

- Διατηρήστε σε χαμηλά επίπεδα το κόστος. «Το χαμηλό κόστος επιτρέπει χαμηλές τιμές και οι χαμηλές τιμές προσελκύουν καλούς πελάτες – μετόχους που σπάνια αποχωρούν», έχει δηλώσει ο Buffett ήδη από το 1996…

- Διατηρήστε σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των υπαλλήλων, μέσω χορήγησης κινήτρων. Ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής ήταν πάντοτε της άποψης πως όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται, εκείνοι που τους πετυχαίνουν πρέπει να αμείβονται.

- Μείνετε μακριά από «μπελάδες». Εάν δεν μπορείς να ανεχτείς μια αρνητική συνέπεια ενός γεγονότος, τότε είναι καλύτερα να την αντιμετωπίσεις. Όχι όμως με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

- Διατηρήστε την εταιρεία σας μικρή. Ήδη από το 2006 ο Buffett είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για το πώς μπορεί μια μεγάλη εταιρεία να λειτουργήσει ορθά και αποτελεσματικά. «Πολλές φορές το μεγάλο μέγεθος κάνει τις εταιρείες να κινούνται αργά, να λαμβάνουν αποφάσεις ακόμη πιο αργά και αντιστέκονται σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγών», είχε διαμηνύσει.

- Μην αμαυρώσετε για κανέναν λόγο τη φήμη της εταιρείας σας. Αυτή είναι και η κορωνίδα για τον Buffett που συστήνει προς πάσα… επιχειρηματική κατεύθυνση το εξής: «Μην κάνετε κάτι το οποίο δεν θα θέλετε αύριο να το δείτε πρωτοσέλιδο…». «Απαιτούνται 20 χρόνια για να χτίσεις φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Εάν όλοι το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη τους, τότε ίσως δράσουν διαφορετικά στο μέλλον», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider