Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Δεν κάνει πίσω ο Ντόναλντ Τραμπ στην εμπορική διαμάχη που έχει ανοίξει με την Κίνα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα λίστα με περισσότερο από 6.000 προϊόντα στα οποία προτίθεται να θέσει δασμούς 10% κατά την εισαγωγή τους από την Κίνα. Νέες αναταραχές προκαλούνται στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άμεσα ήταν η απάντηση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, ορυκτά και καταναλωτικά αγαθά, όπως προϊόντα ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, εξαρτήματα τηλεοράσεων, ψυγεία, τεχνολογικά γκάτζετ, αλλά όχι κινητά τηλέφωνα. Οι ΗΠΑ επικαλούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι εάν οι δασμοί τεθούν σε ισχύ, θα καλύπτουν περίπου το 50% των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους την Τετάρτη του νέους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Στο κόκκινο βρίσκονται όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά από την ανακοίνωση των ΗΠΑ με τις κινεζικές μετοχές να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,94% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 1,57%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί κατά 1,05% και ο Kospi κατά 0,51%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider