O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας «τρομάζει» τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας «τρομάζει» τις αγορές

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τα Ασιατικά και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται ότι ο «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επεκτείνεται.

Αυτό που πυροδότησε τον νέο πτωτικό γύρο στις αγορές ήταν νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Μετά από αυτή τη δήλωσε οι κινεζικές αγορές υποχώρησαν σημαντικά με τον δείκτη του Shenzhen να υποχωρεί κατά 6% φθάνοντας κοντά σε χαμηλό δύο ετών.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι αμερικανοί δείκτες. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,15% ακυρώνοντας όλα τα κέρδη που έχει καταγράψει το 2018. Απώλειες κατέγραψαν τόσο o Nasdaq (-0,28%) όσο και ο S&P 500 (-0,40%).

Ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 1,28%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 0,47% και ο CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει απώλειες 1,15%.

Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στην απόφαση του Τραμπ να ζητήσει από τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ την δημιουργία μιας λίστας επιπλέον κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων που μπορούν να τους επιβληθούν νέοι δασμοί 10%.

Αν η Κίνα «αρνηθεί να αλλάξει την πρακτική της» και επιμένει στο να επιβάλει και αυτή δασμούς τότε τα επιπλέον μέτρα θα εφαρμοσθούν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ το βράδυ της Δευτέρας.

Λίγη ώρα μετά το κινεζικό υπουργείο Εμπορείου απάντησε με ανακοίνωσή του λέγοντας ότι η τελευταία απειλή του Τραμπ παραβιάζει τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο που παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη Wall Street οι μετοχές των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών υποχωρούν λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider