Ο εμπορικός πόλεμος «τρομάζει» τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο εμπορικός πόλεμος «τρομάζει» τις αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχονται την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, υπό το βάρος κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τις προθέσεις του για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αποκάλυψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της η Κίνα εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιδράσει λαμβάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά αντίμετρα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με μεγάλες απώλειες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την όξυνση της εμπορικής διένεξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, εν μέσω απειλών για επιβολή πρόσθετων δασμών και αντίποινων, αντίστοιχα.

Πτώση 1,3% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,71% στις 7.577 μονάδες, ενώ απώλειες 1,73% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 12.611 μονάδες. Στο -1,24% και τις 5.381 μονάδες υποχωρεί ο CAC 40 στο Παρίσι και στο -1,46% και τις 21.783 μονάδες ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν νωρίτερα την Τρίτη και οι ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Ισχυρή πτώση 3,82% κατέγραψε ο δείκτης Shanghai στην Κίνα, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων και κλείνοντας στις 2.906 μονάδες. «Βουτιά» 5,77% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Shenzhen, ενώ στο -3,08% έκλεισε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Απώλειες 1,77% κατέγραψε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider