Στη σκιά της ιταλικής κρίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σκιά της ιταλικής κρίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στη δίνη της κρίσης έχει παραδοθεί η Ιταλία, στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται στη χώρα. Η πολιτική αστάθεια έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τον αντίκτυπο να είναι άμεσος στις ιταλικές μετοχές και τα ομόλογα.


Στις 15:45 (ώρα Ελλάδος), ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 2,57% στις 21.370,02 μονάδες, αποτελώντας «βαρίδι» για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος σημειώνει πτώση 1,19% στις 385,19 μονάδες.

Της πτώσης στο ιταλικό χρηματιστήριο ηγούνται οι τράπεζες, με την Banca Monte dei Paschi di Siena, τη UniCredit και Intesa Sanpaolo να καταγράφουν απώλειες 3,48%, 5,80% και 4,05%.

Πτώση 2,37% καταγράφει την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας τις απώλειες 1,22% που σημείωνε στην έναρξη της συνεδρίασης, στις 737,46 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στο 4,95%, καταγράφοντας άνοδο άνω του 10% σήμερα. Ο 10ετής ιταλικός τίτλος εκτινάσσεται σήμερα άνω του 11% στο 2.989%.

Δεδομένου ότι τα ιταλικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι άγνωστο το εάν η Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει κρατικό χρέος το τελευταίο 24ωρο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από τα ιταλικά ομόλογα που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της καταγράφει ζημιές καθώς τα είχε αποκτήσει σε υψηλότερες τιμές.

Τι λένε οι αναλυτές για την ιταλική κρίση

Καθώς η Ιταλία βυθίζεται στην πολιτική κρίση, με τις εκλογές να επανέρχονται στον ορίζοντα, οι διεθνείς αγορές αποτυπώνουν την αβεβαιότητα των έχει κυριεύσει τους επενδυτές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε την Τρίτη κατά 10%, ενώ σοβαρές απώλειες καταγράφει και το ευρώ. Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ανησυχητικές», σχολιάζει στην τηλεόραση του Bloomberg ο Αλέσιο ντε Λόνγκις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Oppenheimer Funds με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει άρδην, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να πιστεύουν όσα λένε τα πολιτικά κόμματα. Πολύ δύσκολα θα γυρίσουν οι αγορές, εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ιταλία», προσθέτει.

«Στις νέες εκλογές είναι πιθανό να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές που αντιτίθενται στο φιλοευρωπαϊκό “κατεστημένο” και στην αποκαλούμενη “γερμανική ηγεμονία”», επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμπίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg σε δηλώσεις του στο CNBC.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι τα αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας έρχονται να διεκδικήσουν την εξουσία ενισχυμένα. «Ιδίως η Λέγκα μπορεί να λανσάρει τις νέες εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη», τονίζει.

«Η έλλειψη προφανούς λύσης σε αυτό το αδιέξοδο εμπνέει έντονη ανησυχία, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας και του χρέους της χώρας», αναφέρουν με τη σειρά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Δεδομένης της ανησυχίας που εμπνέει η κατάσταση, είναι περίεργη η [συγκρατημένη] αντίδραση».

Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, το ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσεγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Η ίδια διατηρεί την αυξημένη της θέση στις ευρωπαϊκές μετοχές -στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της- αν και πρόσφατα «ψαλίδισε» τη σύστασή της εξαιτίας των αυξημένων «περιφερειακών κινδύνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider