H πολιτική αστάθεια της Ιταλίας «τρομάζει» τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H πολιτική αστάθεια της Ιταλίας «τρομάζει» τις αγορές

Βαριά έχει ρίξει τη «σκιά» του πάνω από τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE MIB κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα έξι μηνών, υποχωρώντας, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, κατά 0,5% κι ενώ λίγο νωρίτερα έχανε πάνω από 1%.

Πάνω από 3% υποχωρούν σταθερά από το πρωί οι ιταλικές τράπεζες. Βουτιά 6% καταγράφει η Banco BPM, πτώση 2,6% η UniCredit.

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί, στον αντίποδα, τα ιταλικά ομόλογα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών διαμορφώνονται πάνω από 2% - 2,10%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ, στα επίπεδα των 1,2321 δολαρίων.

Οριακά ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας ωστόσο το βλέμμα τους καρφωμένο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

«Αναμένουμε διαπραγματεύσεις διαρκείας μετά από αυτές τις εκλογές, που ίσως οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των ιταλικών περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε ο Ματέο Ραμένγκι, επικεφαλής συστημάτων πληροφορικής στην UBS WM Italy.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επενδυτές, καθώς η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, αφού από την κάλπη της Κυριακής δεν προέκυψε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα και να στρέφονται σε αντισυστημικές και ακροδεξιές παρατάξεις.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε ήδη γνωστό στους συνεργάτες του πως δρομολογεί την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, με τις εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα να αναμένονται καταιγιστικές στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider