Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς οι δείκτες βυθίζονται κι άλλο στο κόκκινο για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση εξαιτίας των ανησυχιών για το διεθνές εμπόριο -- οι μετοχές εταιρειών των κλάδων της βιομηχανίας χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση.

Αναλυτικότερα ο δείκτης Nikkei υποχωρεί 0,66% στις 21.042,09 μονάδες ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix καταγράφει μεγάλη πτώση 1,08%.

Πτωτικά κατά 1,13% κινήθηκε και ο Kospi της Νότιας Κορέας στις 2375,06 μονάδες ενώ πτωτική πορεία καταγράφηκε και στην Αυστραλία με τον ASX 200 να καταγράφει πτώση 0,57% κλείνοντας στις 5895 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων κατά ποσό μεγαλύτερο των 800 δισ. γουάν (περίπου 126 δισ. δολάρια) για το 2018, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

Στις άμεσες, μάλιστα, προτεραιότητες είναι η μείωση της φορολογίας στην βιομηχανία και τις μεταφορές, αλλά και η αύξηση της φορολογικής οροφής για τις ετήσιες πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κινέζος πρωθυπουργός κατά την ετήσια σύνοδο της κινεζικής Βουλής, η προσπάθεια του Πεκίνου για ενίσχυση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μέσα στην χρονιά, με κατεύθυνση της ανασυγκρότηση των παραγωγικών δυνάμεων.

Η Κίνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη τόλμη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που άλλαξαν του κανόνες του παιχνιδιού κι έκαναν την Κίνα αυτό που είναι σήμερα».

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν για εμάς «μια ουσιαστική κίνηση, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Κίνα» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των κρατικών επιχειρήσεων, την επιχειρούμενη σύζευξή τους με ξένες (ιδιωτικές) επιχειρήσεις, αλλά και την αύξηση της ζήτησης προϊόντων στο εσωτερικό της Κίνας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κινεζικής κυβέρνησης η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως θα κυμανθεί περί το 6,5% φέτος, δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό που είχε θέσει ως στόχο πέρυσι.

Ο στόχος παραμένει αμετάβλητος παρότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε τελικά με ρυθμό 6,9% πέρυσι, υπερβαίνοντας την κυβερνητική πρόβλεψη.

Όπως εξήγησαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση στο Reuters η διατήρηση των στόχων έχει στόχο την μείωση των κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με στόχο την σταθερότητα της κινεζικής οικονομίας.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό «περί το 3%», σύμφωνα με τον Κετσιάνγκ.

Ωστόσο, οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες προγραμματίζεται να αυξηθούν κατά 8,1% από το 2017, ώστε -κατά την έκφραση που θα χρησιμοποιήσει ο Κετσιάνγκ- ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός να γίνει «ισχυρός σαν βράχος».

Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί σε 1,107 τρισεκ. γιούαν (175 δισεκ. δολάρια), αύξηση αισθητά υψηλότερη από εκείνη της περασμένης χρονιάς (+7%). Να υπενθυμίσουμε ότι η Κίνα δαπάνησε το 2017 συνολικά 151 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε έκθεση ειδικών του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Το ποσό είναι μεν υποτετραπλάσιο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ (603 δισ. δολάρια) αλλά πολύ πιο υψηλό από τις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας (77), της Ρωσίας (61), της Ινδίας (53), της Βρετανίας (51) και της Γαλλίας (49). Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στον ρυθμό αύξησης των κινεζικών δαπανών μια πρόθεση από μέρους του Πεκίνου να γίνει μελλοντικά «παγκόσμιος χωροφύλακας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider