«Δεν τίθεται θέμα νέας κρίσης, οι αγορές απλά διορθώνουν»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεν τίθεται θέμα νέας κρίσης, οι αγορές απλά διορθώνουν»

Την επόμενη μέρα των διεθνών αγορών, σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και διαρκούς εμφάνισης νέων κινδύνων, επιχειρούν να «αποκρυπτογραφήσουν» ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές.

Τα στοιχήματα για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν, την ώρα που τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη έχουν αρχίσει να «αισθάνονται» τον αντίκτυπο των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τη δράση των κεντρικών τραπεζών και την «ανώμαλη» πορεία της τιμής του πετρελαίου.

«Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η αβεβαιότητα για τη δράση των κεντρικών τραπεζών έχουν προκαλέσει ένα κλίμα εκρηκτικό για τις αγορές. Οι επενδυτές μαθαίνουν να περιμένουν μικρότερες του αναμενομένου αποδόσεις και υψηλότερο ρίσκο», δηλώνει ο Ray Dalio, manager του γνωστού fund Bridgewater Associates.

«Υπό το πρίσμα αυτό είναι μοιραίο πλέον τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών να μοιάζουν ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά», προσθέτει.

«Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές από εδώ και στο εξής. Τα κυριότερα χρηματιστήρια του κόσμου κινούνται εδώ και περίπου 44 μήνες χωρίς διόρθωση μεγαλύτερη του 10%. Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε μια διόρθωση 20% το προσεχές διάστημα», σχολιάζει από την πλευρά του ο Sam Stovall, στρατηγικό αναλυτή της S&P Global Market Intelligence.

«Η ψυχολογία των αγορών αλλάζει διαρκώς. Εκτιμώ πως αυτή είναι αυτή μια διόρθωση και όχι μια νέα κρίση», σημειώνει ο Jack Ablin, της BMO Private Bank, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν είναι αναγκαίες οι υπερβολικές ανησυχίες των αγορών για τις κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed.

Aπό την πλευρά τους οι αναλυτές της Bank of America, στο τελευταίο report που εξέδωσαν και αναφερόμενη στην αμερικανική οικονομία και αγορά εκτιμούν πως η πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ ανέρχεται στο 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider