«Διαχωρίστε την ήρα από το στάρι» συστήνουν οι χρηματιστές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διαχωρίστε την ήρα από το στάρι» συστήνουν οι χρηματιστές

Σε μήνα «ορόσημο» για τις διεθνείς αγορές αναδεικνύεται ο Φεβρουάριος, καθώς εκείνες «δοκιμάζονται» από το νέο κύμα αναταραχής που τις έχει κατακλύσει.

«Ο φόβος έχει καθίσει για τα καλά στις αγορές και δεν θα υποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό αίτιο, ικανό να αλλάξει το κλίμα», δηλώνει, μιλώντας στο insider.gr ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Βέης. Όπως προβλέπει, το πτωτικό σπιράλ στις διεθνείς αγορές θα έχει διάρκεια «τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βέη, δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Φεβρουάριος «αξίζει την προσοχή» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αφενός λόγω της δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων και αφετέρου λόγω του ότι τώρα είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία διατυπώνονται οι προβλέψεις των εταιρειών για την πορεία τους για το σύνολο της χρονιάς.

Παρακολουθώντας μια προς μια τις διεθνείς αγορές, ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης συνιστά αυξημένη προσοχή. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, για να είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι», συστήνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Βέης παραδέχεται πως η ανησυχία είναι διάχυτη. «Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή και αυτό θα έχει διάρκεια. Δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα όλο αυτό. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι είναι στις ΗΠΑ. Η εικόνα και μόνο της γερμανικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ενδεικτική» σημειώνει.

Σαφώς πιο αισιόδοξος για την αμερικανική αγορά, επισημαίνει πως «δεν είναι βέβαιη η διόρθωση», για να προσθέσει μάλιστα πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα τελευταίο ανοδικό κύμα, προτού επισήμως η Wall Street εισέλθει σε τροχιά διόρθωσης. «Το αρνητικό σενάριο δεν έχει προεξοφληθεί», προσθέτει.

Εστιάζοντας στο «πολύπαθο» πετρέλαιο, ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης δεν αποκλείει και νέα υποχώρησή του, ενώ, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, προβλέπει άνοδο για το ευρώ ακόμη και στα επίπεδα των 1,15 – 1,17 δολαρίων.

Όσο για το που αξίζει κανείς να επενδύσει; Οι συστάσεις του κ. Βέη είναι σαφείς: «Αξίζει κανείς να προσέξει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Έχουν πιεστεί πολύ και υπάρχει πράγματι αξία σε αυτές», σημειώνει, επαναδιατυπώνοντας, την ίδια στιγμή, την προτίμησή του, στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας. «Μοιάζει με όαση», σχολιάζει, συστήνοντας στους επενδυτές να μείνουν μακριά από την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider