Μετά από μία σύντομη περίοδο αναταραχών και παρά τις πολλές αμφισβητήσεις, το bitcoin συνεχίζει την ανοδική κούρσα του ξεπερνώντας ακόμη και τα $8,200.

Η ιλιγγιώδης άνοδος του ψηφιακού νομίσματος δεν σταμάτησε ούτε στο «ψυχολογικό» φράγμα των $8,000. Μόλις πριν από ένα μήνα, το κρυπτονόμισμα βρισκόταν στα $5.000 για να ακολουθήσει η «ξέφρενη» κούρσα του. Η τιμή του έχει ανέβει 735% μόνο αυτόν τον χρόνο και 40,000 % τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εδώ και μήνες οι επενδυτικοί κολοσσοί. H αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το κρυπτονόμισμα είναι για παίκτες με… γερά νεύρα, αφού η τιμή του ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ. Πριν από δύο εβδομάδες σημειώθηκε μαζική ρευστοποίηση που βύθισε την τιμή του στα 5.500 δολάρια.

Από την Κυριακή έως την προηγούμενη Παρασκευή, όμως, σημείωσε άλμα 45%.  

Το Bitcoin «νομιμοποιείται»

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας από τους λόγους της ραγδαίας ανατίμησης του Bitcoin είναι ότι έχει αρχίσει πλέον να θεωρείται αποδεκτό χρηματοοικονομικό εργαλείο, ιδίως μετά την ανακοίνωση της CME Group –του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου παγκοσμίως– ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση futures σε Bitcoin.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ελβετικοί επενδυτικοί οίκοι Vontobel και Leonteq Securities AGwill ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν ειδικά δομημένα προϊόντα στους πελάτες τους που θέλουν να επωφεληθούν από την έντονη διακύμανση στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

UBS: Τα ψηφιακά νομίσματα δεν θα γίνουν ποτέ αληθινά νομίσματα

H UBS, πάντως, προειδοποιεί ότι το Bitcoin είναι μια «κερδοσκοπική φούσκα» και δεν θα γίνει ποτέ πραγματικό νόμισμα. «Πιστεύουμε ότι το ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες είναι δείγμα κερδοσκοπικής φούσκας», σημειώνει η UBS, σύμφωνα με το CNBC. Είναι «εξαιρετικά απίθανο» να γίνουν κανονικά νομίσματα, προειδοποιεί. «Η ανάγκη οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα να δηλώνουν το εισόδημά τους στο επίσημο νόμισμα, καθώς και η θεωρητικά απεριόριστη προσφορά των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην ευρεία υιοθέτησή τους».

«Εάν τα κράτη εξακολουθούν να μην δέχονται κρυπτονομίσματα για την καταβολή φόρων, η ζήτηση για κρυπτονομίσματα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε μια οικονομία. Και τα κράτη δύσκολα θα κάνουν το βήμα», σημειώνει η UBS.

Πίσω από την τιμή κρύβεται η… εξόρυξη

Είχε προηγηθεί το ράλι της Παρασκευής και το οποίο οφειλόταν και σε τεχνικούς παράγοντες, καθώς ένας μικρός αριθμός «μεταλλωρύχων» ενδέχεται να αυτονομηθεί, εξηγεί ο Ντέιβιντ Φάρμερ, διευθυντής επικοινωνίας του Coinbase στο CNBC. Σημειώνεται ότι προσφορά του Bitcoin είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που είναι γνωστή ως «εξόρυξη» και ουσιαστικά αφορά στην επίλυση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων από υπολογιστές μεγάλης υπολογιστικής ισχύος.

Αν, για παράδειγμα, μια μερίδα μεταλλωρύχων αναβαθμίσουν το λογισμικό που χρησιμοποιούν, τότε «αυτονομούνται», δηλαδή δημιουργείται μια «διχάλα» (fork) στο σύστημα. Το φαινόμενο αυτό σημειώθηκε και την Παρασκευή, όταν κάποιοι μεταλλωρύχοι υιοθέτησαν το νέο σύστημα bitcoin2x, ενώ κάποιοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Segwit2x. Όσοι προσχώρησαν στο bitcoin2x προσέφεραν το νέο νόμισμα δωρεάν στους επενδυτές που τους ακολούθησαν, προκαλώντας ράλι στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Φάρμερ, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: το ένα είναι το νέο δίκτυο bitcoin2x να μην εξασφαλίσει επαρκή στήριξη και να αχρηστευτεί –που ο ίδιος θεωρεί ως πιθανότερο– και το δεύτερο είναι το bitcoin2x να καθιερωθεί γιατί θα υποστηριχθεί από την αγορά.

Το νόμισμα παραμένει εκτός του επίσημου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποτίμηση της αξίας του γίνεται μέσα από τα ανταλλακτήρια κρυπτογραφημένων νομισμάτων.