Η ρήξη Άγκυρας-Ουάσιγκτον «παραλύει» τη λίρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ρήξη Άγκυρας-Ουάσιγκτον «παραλύει» τη λίρα

Με μελανά χρώματα αποτυπώνεται στη λίρα και τις τουρκικές μετοχές η ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, η οποία ξεκίνησε με τη σύλληψη Αμερικανού διπλωματικού και κορυφώθηκε με το «πάγωμα» των εκδόσεων βίζας εκατέρωθεν την Κυριακή.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει απώλειες 3,2% λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου έτους. «Βουτιά» 11% σημειώνει η μετοχή των Τουρκικών Αερογραμμών.

Λίγα λεπτά πριν τις 13:00, η τουρκική λίρα κατέγραφε απώλειες 2,2% με την ισοτιμία να διολισθαίνει στο 3,6956 έναντι του δολαρίου, το οποίο αγγίζει τα υψηλά 10 ετών έναντι του τουρκικού νομίσματος.

Η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 28 μονάδες βάσης στο 11,37%. Στη διαπραγμάτευση των ασιατικών αγορών νωρίτερα, το δολάριο σημείωσε άλμα 6,6% έναντι της λίρας, με τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν να παραμένουν κλειστά λόγω αργίας.

Η μαζική ρευστοποίηση των τουρκικών assets είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών για τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία, η οποία ήταν ήδη επιβαρυμένη ενόψει της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων που κάμπτει τη ζήτηση για τίτλους αναδυόμενων αγορών αλλά και την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πετρελαίου.

«Η αντιπαράθεση [με τις ΗΠΑ] ενισχύει τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για την Τουρκία», εξηγεί ο Σάιμον Κριτζάνο-Έβανς από την Legal & General Investment Management στο Λονδίνο. Όπως εξήγησε στο Bloomberg, η κρίση αυτή δεν αναμένεται να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, καθώς κάθε αγορά έχει τη δική της «ιδιοσυγκρασία». Υπογραμμίζει, ωστόσο, πόσο σημασία δίνουν οι επενδυτές στον πολιτικό κίνδυνο, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Άντριου Μπρέσλερ, αναπληρωτή επικεφαλής συναλλαγών της Saxo Capital Markets στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η βασική ανησυχία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ρευστότητα. «Αυτό είναι πάντοτε το πρόβλημα με τις αρνητικές ειδήσεις στην εκκίνηση της διαπραγμάτευσης στην Ασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider