«Ισπανική υποχώρηση» στις ευρωπαϊκές αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ισπανική υποχώρηση» στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι μετοχές στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα για πρώτη φορά σε οκτώ ημέρες, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική κρίση στην Καταλονία, με το δολάριο να σημειώνει άνοδο στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Αυγούστου χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι ισπανικές μετοχές και οι τιμές των ισπανικών ομολόγων σημείωσαν πτώση σήμερα καθώς Καταλανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της περιοχής θα συγκληθεί τη Δευτέρα αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Αυτό οδήγησε το ευρώ και πάλι κάτω από το 1,17 δολάριο, προσφέροντας στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο οδεύει προς την τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση κατά 0,2% στην αρχή της συνεδρίασης, αν και αναμένεται να καταγράψει την τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών. Ο ισπανικός δείκτης IBEX υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%.

Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται και στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 90.000, συγκριτικά με αύξηση κατά 156.000 τον Αύγουστο.

Οι χρηματιστές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα 86% να αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με 78% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του CME Group.

Σε ό,τι αφορά τη στερλίνα, αυτή η εβδομάδα υπήρξε πολύ λιγότερο εντυπωσιακή για το βρετανικό νόμισμα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το μέλλον της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού καθώς και για την πορεία της οικονομίας. Το νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε ένα χρόνο, υποχωρώντας στο 1,3060 δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider