Saxo Bank: Σίγουρη «κατηφόρα» για το δολάριο, άνοδος ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: Σίγουρη «κατηφόρα» για το δολάριο, άνοδος ευρώ

Θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το ευρώ και το δ’ τρίμηνο του έτους, εκτιμά η Saxo Bank, καθώς μάλιστα η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αποκλιμακώσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ενίσχυση του ευρώ θα συνοδεύεται από παράλληλη πτώση του δολαρίου, το οποίο προκαλεί πλέον με αξιώσεις το γουάν, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, καλώς ή κακώς, ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, εξάγοντας νόμισμα στον υπόλοιπο κόσμο με τη μορφή κρατικών χρεογράφων, αναφέρει στη σημερινή της ανάλυση. Πλέον, όμως, η ανερχόμενη Κίνα παρακολουθεί το νόμισμά της να αποκτά σημαντικότερο ρόλο και να αντικαθιστά το δολάριο στο παγκόσμιο εμπόριο, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Η επιτυχής μετάβαση στη διαπραγμάτευση πετρελαίου σε γουάν και η επιδίωξη σταθερότητας του νομίσματος αποτελούν τα πρώτα βήματα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των κινέζικων κεφαλαιαγορών και της παγκόσμιας ζήτησης για το εθνικό νόμισμα», εξηγεί ο Τζον Χάρντι, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank. Άλλος σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτή την εξέλιξη είναι η ανάγκη της Κίνας να αποσυμπιέσει μέσω υποτιμήσεων την πιστωτική φούσκα που έχει διογκώσει τόσο δραματικά

Συγκρατημένη ανάκαμψη για το πετρέλαιο

Ο κλάδος των εμπορευμάτων μπαίνει στην τελική ευθεία του 2017 ενισχυμένος, μετά τις βελτιωμένες επιδόσεις του γ' τριμήνου. Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε, καθώς οι καιρικές διαταραχές σε συνδυασμό με τις προσπάθειες εντός και εκτός ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής επέφεραν τελικά θετικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο ισοζύγιο.

«Η αγορά του αργού πετρελαίου φαίνεται ότι θα κλείσει το 2017 στην καλύτερη θέση του από το 2014, όταν η υπερπροσφορά είχε υποδαυλίσει το κύμα μαζικών πωλήσεων», σημειώνει η Saxo Bank. «Λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα διυλιστήρια, θεωρούμε πιθανό το αργό πετρέλαιο Brent να κλείσει το έτος περίπου στα 55 δολαρια/βαρέλι», προσθέτει.

Οι κεντρικές τράπεζες «τραβούν το χαλί»

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι διεθνείς κεφαλαιαγοράς επέδειξαν αξιοσημείωτη «ψυχραιμία» μπροστά στην τρομοκρατία και τον γεωπολιτική κίνδυνο είναι το άφθονο χρήμα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία στόχευσαν στην οικονομική ανάκαμψη και –σε σημαντικό βαθμό– το πέτυχαν.

«Αυτό το modus operandi συναντά πλέον το απότομο τέλος του», προειδοποιεί η Saxo Bank, εξηγώντας ότι η Fed είναι αποφασισμένη να περάσει από το QE στο QT, δηλαδή από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη. Η στροφή αυτή, ωστόσο, εγκυμονεί τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα χειραγωγούμενα επιτόκια βασιζόμενη στην «ελπίδα» ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σύμφωνα με το επιχείρημα της καμπύλης Phillips.

«Η Fed πιστεύει, ή μάλλον ελπίζει, ότι η ποσοτική σύσφιξη θα επέλθει χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές – κάτι που είναι ειρωνικό αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξαρτάται ακριβώς από το αντίθετο. Επιδιώκουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει, ακόμα και αν πάρουν τα ποτά», καταληγει ο Στιν Γιάκομπσεν, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider