Ψυχραιμία στις αγορές μετά τις γερμανικές εκλογές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψυχραιμία στις αγορές μετά τις γερμανικές εκλογές

Σε ρυθμούς γερμανικών εκλογών κινούνται τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ευρώ να καταγράφει αισθητή πτώση έναντι του δολαρίου και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε «αμηχανία».

Η εξασθένηση του κόμματος Χρηστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ και η εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία έγιναν, πάντως, δεκτά με ψυχραιμία από τους επενδυτές τις πρώτες ώρες λειτουργίας των αγορών.

Λίγο μετά τις 12 ο μεσημέρι, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,49% έναντι του δολαρίου στο 1,1897 και κατά 0,76% στο 0,8793 έναντι της στερλίνας.

«Παρότι η είσοδος του [ακροδεξιού κόμματος] AfD στη Βουλή δεν επηρεάζει σημαντικά τη γερμανική ατζέντα για το άμεσο μέλλον της ΕΕ, η ενίσχυση του λαϊκισμού πλήττει το κλίμα στις ευρωαγορές», σχολιάζει στο CNBC η Ίπεκ Οζκαρντέσκαγια, ανώτατη αναλύτρια της LCG.

Όπως εξηγεί, το ευρώ θα δυσκολευτεί να αναρριχηθεί πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου και δεν αποκλείεται στον απόηχο των εκλογών να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, προς τον μέσο όρο 50 ημερών, δηλαδή τα 1,1866 δολάρια.

Ανάμεικτες τάσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό

Θετικά κινείται την ίδια ώρα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, καταγράφοντας άνοδο 0,26% στις 12.624,82 μονάδες. Πτώση καταγράφει και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, υποχωρώντας κατά 0,22% στις 7.294,57 μονάδες.

«Η ερώτηση που τίθεται στο εξής είναι πώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την πολιτική της Γερμανίας στο εξής», σχολιάζει στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μίτουλ Κοτέτσα, υπεύθυνος συναλλαγματικής πολιτικής της Barclays. «Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις επόμενες ανακοινώσεις της καγκελαρίας σχετικά με την πολιτική, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι το AfD δεν αποτελεί μόνο κόμμα ξενοφοβικών, αλλά και ευρωσκεπτικιστών», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.