6+1 γκουρού της Wall Street «βλέπουν» διόρθωση στις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
6+1 γκουρού της Wall Street «βλέπουν» διόρθωση στις αγορές

Τα απανωτά ρεκόρ του Dow Jones και το ράλι που καταγράφουν γενικότερα τα διεθνή χρηματιστήρια φέρνουν ένα βασανιστικό ερώτημα στο μυαλό όλων: Πότε θα ξεκινήσει η διόρθωση των αγορών;

Η αλήθεια είναι πως εδώ και έναν χρόνο η αγορά περιμένει να δει τους δείκτες να παίρνουν την… κάτω βόλτα. Σε πείσμα όσων σορτάρουν, όμως, οι μετοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Πράγματι, τα μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα hedge funds «λύνουν χειρόφρενο» αγοράζοντας μεγάλα πακέτα μετοχών που οδήγησαν αυτή την εβδομάδα τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street σε ρεκόρ όλων των εποχών.

Βέβαια, είναι γνωστό ήδη από τα αμφιθέατρα των οικονομικών σχολών ότι «ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει» και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σερί των ανοδικών κλεισιμάτων θα αντιστραφεί πυροδοτώντας μαζικές ρευστοποιήσεις. Το στοίχημα είναι το «πότε».

Για να δούμε πότε «βλέπουν» διόρθωση επτά διάσημοι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street, σύμφωνα με το CNBC:

Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει πού να πάει

Χωρίς… πυξίδα φαίνεται πως είναι ο δισεκατομυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Όταν αναζητά κανείς εταιρείες με υψηλά ρευστά διαθέσιμα, η πρώτη που του έρχεται στο μυαλό είναι η Apple –όχι η Berkshire Hathaway. Ο λόγος είναι ότι η εμβληματική εταιρεία συμμετοχών που ανήκει στον μεγαλοεπενδυτή δεν έχει κατορθώσει να κλείσει τις συμφωνίες που ήθελε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ρευστότητα 100 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, από 40 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2013.

Έχοντας δε στο μυαλό του το ρητό «καλύτερα να αγοράσεις μια υπέροχη εταιρεία σε τίμια τιμή, παρά μια τίμια εταιρεία σε υπέροχη τιμή», ο Μπάφετ μάλλον θα μείνει με τα μετρητά «στο χέρι», αφού δεν βλέπει ευκαιρίες ούτε για να αγοράσει υπέροχες εταιρείες ούτε για να τις πωλήσει σε μια τίμια τιμή.

Ο Τζορτζ Σόρος μεταμορφώνεται σε… αρκούδα

Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής έκανε πρόσφατα μια κίνηση που τα λέει όλα: πούλησε μετοχές και αγόρασε χρυσό. Ο ίδιος βέβαια περιμένει τον «Αρμαγεδδώνα» από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη νίκη Τραμπ, αλλά όσο και αν διαψεύστηκε αρχικά, επιμένει ότι αυτή η στιγμή δεν αργεί στις αγορές.

Ο Τζεφ Γκουντλαχ οδεύει για την έξοδο

Ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital και «γκουρού» των ομολόγων ετοιμάζεται για τη μεταστροφή του κλίματος περιορίζοντας τις θέσεις του σε «junk» ομόλογα, τίτλους των αναδυόμενων αγορών και άλλες επενδύσεις υψηλού κινδύνου. «Αν περιμένεις να δεις τον καταλύτη, θα αναγκαστείς να πουλήσεις σε χαμηλότερη τιμή», δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg.

Ο Κάρλ Άικαν βρίσκει τις μετοχές «υπερεκτιμημένες»

Ο εμβληματικός επενδυτής έχει αποδειχθεί γνωστός «ταύρος» των αγορών τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας πολλές φορές τις απαισιόδοξες φωνές. Τώρα, όμως, δεν βλέπει πολλές ευκαιρίες στα ταμπλό, μετά το πρόσφατο ράλι. «Τώρα κοιτάζω την αγορά και απορώ με τις τιμές που βλέπω», αναφέρει στο CNBC.

Ο Χάουαρντ Μαρκς προειδοποιεί για «υπερβολικά αισιόδοξο περιβάλλον»

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oaktree Capital είναι από τις πιο δυνατές φωνές που προειδοποιούν για την επικείμενη διόρθωση. Προειδοποιεί τους πελάτες του ότι δεν πρέπει να ενδίδουν στην ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, να μην χρηματοδοτούν ριψοκίνδυνα έργα και να μην συμβάλλουν στην ενίσχυση του κινδύνου στην αγορά».

Ο Ντέιβιντ Τέπερ είναι σε «επιφυλακή»

Ο μεγιστάνας των hedge funds και ιδρυτής της Appaloosa Management δεν έχει αρχίσει ακόμη να «μαζεύει» τις θέσεις του, αλλά δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος με λίγους μήνες νωρίτερα. Συμβουλεύει, μάλιστα, τους επενδυτές να κρατήσουν ένα κεφάλαιο σε ρευστά διαθέσιμα εάν νομίζουν ότι οι αποτιμήσεις στη Wall Street είναι σήμερα πολύ υψηλές. Ο Τέπερ έχει εκδηλώσει έντονες ανησυχίες για τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αγορές εκτιμώντας ότι προκαλούν στρέβλωση στην αγορά ομολόγων και τώρα προειδοποιεί ότι η επίδραση αυτή έχει επεκταθεί και στα χρηματιστήρια.

Ο Πολ Σίνγκερ φοβάται την κρίση των ETF

Η αλήθεια είναι πως ο «βασιλιάς» των hedge funds Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής της Elliott Management, έχει προσωπικά κίνητρα να μάχεται τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Προειδοποιεί, πάντως, ότι τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης μπορούν να δημιουργήσουν μια τάση «ακαμψίας» στις αγορές που θα πυροδοτήσει μαζκές ρευστοποιήσεις. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τελικά την αγορά να μην τη διαμορφώσουν οι ενεργοί παίκτες, αλλά οι παθητικοί», δήλωσε πρόσφατα στο CNBC. Με άλλα λόγια, ο ίδιος πιστεύει ότι αν αλλάξει έστω και αμυδρά το επενδυτικό κλίμα, θα σηματοδοτήσει μια δραματική αλλαγή στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider