Ηedge funds και κεντρικοί τραπεζίτες «απογειώνουν» το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηedge funds και κεντρικοί τραπεζίτες «απογειώνουν» το ευρώ

Μετά από τρία χρόνια που «σνόμπαραν» το ευρωπαϊκό νόμισμα, οι παίκτες της αγοράς συναλλάγματος «φορτώνουν» ευρώ, οδηγώντας το ενιαίο νόμισμα σε νέα υψηλά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μετά τον Ιανουάριο που βυθίστηκε στα χαμηλά 14 ετών, το ευρώ άρχισε την ανοδική του πορεία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα 1,1815 δολάρια με ημερήσια κέρδη 0,20%. Από την αρχή του 2017, καταγράφει τα υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 10 κυριότερων διεθνών νομισμάτων.

Πίσω από το ξέφρενο ράλι βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι: hedge funds, κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές ενεργητικού. «Είναι καθαρή αυτοκτονία να σορτάρεις το ευρώ», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ουλφ Λίνταλ, διευθύνων σύμβουλος της Bisset Associates στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα αγγίξει τα 1,30 δολάρια έως το τέλος του έτους –αν όχι νωρίτερα.

Γιατί, όμως, αγοράζουν ευρώ;

Hedge Funds

Τα hedge funds έχασαν το πρώτο μέρος του ράλι διατηρώντας ουδέτερη ή αμυντική θέση απέναντι στο ευρώ έως τον Μάιο που αποφάσισαν να μπουν δυναμικά long. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόουκ από την Amundi, οι traders που βασίζονται σε στρατηγικές momentum και τάσεων είχαν τοποθετηθεί κατάλληλα για να αδράξουν από την αρχή τα οφέλη του ράλι.

«Το ευρώ έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο που επικρατούσε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Αμερικανοί επενδυτές

Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στο εξωτερικό για επενδυτικές ευκαιρίες, διοχετεύοντας σημαντικά κεφάλαια σε επενδύσεις σε ευρώ», σημειώνει Λι Φέριτζ, υπεύθυνος μακροοικονομική στρατηγικής στη State Street Global Markets τη Βοστώνη.

«Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη σήμερα για τις επενδύσεις στην Ευρώπη είναι οι Αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το ευρώ», εκτιμα ο Αλέσσιο ντε Λόγκις από την OppenheimerFunds στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές με βασικό νόμισμα το δολάριο θα πρέπει να αγοράσουν ευρώ για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές μετοχών σε ευρώ.

Ευρωπαίοι επενδυτές

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποτελεί από μόνη της έναν καλό λόγο για να επενδύσουν σε μετοχές και άλλα στοιχεία ενεργητικού στην Ευρώπη, δίνοντας έτσι ώθηση στο ευρώ.

Την ίδια ώρα, με τις επενδύσεις σε ευρώ αντισταθμίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο από τοποθετήσεις σε άλλα νομίσματα, εξηγεί ο Κόουκ. Σύμφωνα εμ τον ίδιο, το ευρώ μπορεί να αγγίξει έως και τα 1,25 δολάρια έως το τέλος του έτους.

Κεντρικές τράπεζες

Οι διαχειριστές των αποθεμάτων που διακρατούν οι κεντρικοί τράπεζες είναι πιθανό να αποδειχθούν βασικοί αγοραστές του ευρώ. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους σε ευρώ τα τελευταία τρίμηνα, μετά τον περιορισμό του ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους τα έτη 2014-2015 λόγω των ανησυχιών για την ελληνική κρίση.

Την ώρα που η προοπτική της Ευρώπης άρχιζε να σταθεροποιείται, στις ΗΠΑ εκτυλισσόταν το πολιτικό δράμα της εκλογής Τραμπ. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι εύλογο να επιδιώκουν ενίσχυση των αποθεματικών τους σε ευρώ.

«Ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα φαίνεται να έχει ξαναμπεί σε τροχιά», σχολιάζει ο Φέριτζ. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, «έχουμε μια κυβέρνηση που είναι άπειρη πολιτικά και πιστεύω ότι οι αλλαγές που είδαμε στον Λευκό Οίκο και η γενικότερη αβεβαιότητα δεν κάνουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να νιώθουν πολύ άνετα. Το ευρώ θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider