Άλμα σε μετοχές και ομόλογα με άρωμα Γαλλίας και… Θεσμών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα σε μετοχές και ομόλογα με άρωμα Γαλλίας και… Θεσμών

Λίγες ώρες πριν την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα, οι επενδυτές διασκεδάζουν την ανυπομονησία τους πανηγυρίζοντας για τη νίκη Μακρόν στον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών.

Παρά τις κρίσιμες εξελίξεις που αναμένονται στην εγχώρια σκηνή με την έλευση των δανειστών την Τρίτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενδίδει στη γενικότερη ευφορία των ευρωπαϊκών αγορών μετά την ήττα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έναντι του κεντρώου υποψηφίου.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε άλμα 1,75% στις 683,30 μονάδες, με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 57,36 εκατ. ευρώ. Κέρδη καταγράφουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με ισχυρή άνοδο 1,10% άνοιξε ο Dow Jones στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το 10ετές ομόλογο Δημοσίου σημείωνε βουτιά 3,20% από τα επίπεδα της Παρασκευής, αντανακλώντας την υποχώρηση του κινδύνου για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο.

Όπως εξηγούν στο insider.gr οι αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, οι ελληνικές μετοχές έχουν ένα «κράτημα» έναντι των ευρωπαϊκών στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, καθώς καταλυτικές είναι και οι εξελίξεις στο πεδίο της αξιολόγησης.

Όπως επιβεβαίωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, τα κλιμάκια των Θεσμών καταφθάνουν αύριο Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το «βλέμμα» στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Προηγούμενο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση των μέτρων –ιδανικά– έως το βράδυ της 12ής του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, πάντως, το momentum της αγοράς δεν θα διατηρηθεί εάν δεν προκύψει κάτι «χειροπιαστό» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, συγκεκριμένα, για το χρέος –για το οποίο δεν απέσπασε συγκεκριμένες δεσμεύσεις η ελληνική κυβέρνηση κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, εφόσον επιτευχθεί το Staff Level Agreement έως το επόμενο Eurogroup, οι αναλυτές «βλέπουν» τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει έως και τις 730 μονάδες. Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο, επίσης, και στα αποτελέσματα των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών που θα ανακοινωθούν έως τις 30 Απριλίου.

«Χαράς ευαγγέλια» και στα ομόλογα

Το πριμ του πολιτικού κινδύνου υποχωρεί σημαντικά στην Ευρωζώνη τη Δευτέρα και μαζί με αυτό και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για θριαμβευτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Μαΐου και εξάλειψη του κινδύνου Frexit από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Στο ελληνικό ομόλογο, η «βουτιά» στην απόδοση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς συντρέχουν και τοπικοί θετικοί καταλύτες, με πιο άμεσο την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Η απόδοση στο 10ετές υποχώρησε κάτω από το 6,4% τη Δευτέρα, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Στο 2ετές ομόλογο δεν υπερβαίνει το 6,55% -καταγράφοντας δραστική πτώση 8,5%.

FT: Υγιής η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας

Σε σημερινό τους δημοσίευμα, οι Financial Times αποδίδουν τη θεαματική αυτή πτώση στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2016.

Ο στόχος για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας έχει γίνει πεδίο διαμάχης μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του στόχου 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018, για να αποφευχθεί η επιβολή πολύ μεγάλου βάρους λιτότητας στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας ότι η σημερινή καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση βασίζεται σε εφάπαξ παράγοντες και δεν είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat σήμερα δείχνουν, επίσης, ότι και η συνολική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν υγιής, καθώς παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%, λίγο μόνο χαμηλότερο από το πλεόνασμα 0,8% της Γερμανίας και το τέταρτο καλύτερο στην Ευρωζώνη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider