Κραχ και αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κραχ και αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα

Τεράστια απογοήτευση επίφυλασσε το 2016 για τους επενδυτές που ήλπιζαν σε επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, μετά τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων για τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια στη Σανγκάη και τη Σενζέν να σημειώσουν «βουτιά» άνω του 7% και την κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας.

Ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 6,85% και ο Shenzhen Composite σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 8,1%. Ο CSI 300 υποχώρησε κατά 7,02% προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευση. Οι περιορισμένες απώλειες στην έναρξη των συνεδριάσεων κορυφώθηκαν προς το απόγευμα (τοπική ώρα), αναγκάζοντας τις αρχές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση 90 λεπτά πριν την κανονική λήξη της συνεδρίασης.

Τις μαζικές ρευστοποιήσεις πυροδότησαν τα στοιχεία για τον δείκτη PMI τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση της παραγωγής στα κινεζικά εργοστάσια για δέκατο συνεχή μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Νοεμβρίου, η συρρίκνωση ήταν τελικώς μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

«Η πτώση πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ η ενεργοποίηση του συστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης προκάλεσε πανικό μεταξύ των επενδυτών, οδηγώντας σε εξανέμιση της ρευστότητας –μια πρωτοφανής κατάσταση [για το κινεζικό χρηματιστήριο]», σχολιάζει ο Gu Yongtao, στέλεχος της Cinda Securities.

Διευρυμένες απώλειες και στο Τόκιο

Στο κόκκινο έκλεισε και το Τόκιο, όπου στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 κατέγραψε πτώση άνω του 3%, λόγω της ισχυρής αύξησης του γεν, των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα και των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 3,06%, καταγράφοντας απώλειες 582,73 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 18.450,98 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,43% και έκλεισε στις 1.509,67 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 37,63 μονάδων ενώ και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε 2,96% στις 3.296,66.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider