Η ενεργοποίηση του Brexit πιέζει τη στερλίνα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ενεργοποίηση του Brexit πιέζει τη στερλίνα

Ισχυρές πιέσεις δέχεται την Τετάρτη η στερλίνα, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του άρθρου 50 που θέτει πλέον οριστικά τη Βρετανία στις ράγες της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας), η στερλίνα κατέγραφε απώλειες 0,30% έναντι του δολαρίου και 0,38% έναντι του γεν. Ισχυρές απώλειες έχει δεχθεί το βρετανικό νόμισμα και μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Σκοτίας για την επανάληψη του δημοψηφίσματος που αφορά στην ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βράδυ της Τρίτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία του «διαζυγίου».

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι σχετικά με τη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα παραδώσει ο Τιμ Μπάροου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, στον Τουσκ την Τετάρτη.

«Ο κίνδυνος δεν απορρέει από το πραγματικό γεγονός αλλά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», σχολιάζει ο Μπαρτ Ουκαμπάσι, στέλεχος της State Street Bank and Trust στο Τόκιο.

Οι παράγοντες της αγοράς δείχνουν, πάντως, να συμφωνούν ότι και οι δύο πλευρές –Βρετανία και ΕΕ– θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο η έκβαση της συνολικής διαδικασίας εξακολουθεί να ανησυχεί.

«Παρότι λείπει ο παράγοντας του αιφνιδιασμού, οι δύο πλευρές ξεκινούν από πολύ διαφορετικές αφετηρίες. Θα πέσουν στο τραπέζι πολύ διαφορετικές οπτικές και αυτό αναμένεται να τροφοδοτήσει την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Κότζι Φουκάγια από την FPG Securities στο Τόκιο, οι παράγοντες της αγοράς νιώθουν κάποια ανακούφιση όσον αφορά στον οικονομικό κίνδυνο, ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει αυξημένος στην αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider