Οι αναλυτές «αδειάζουν» τη Wall και ψηφίζουν Ευρώπη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αναλυτές «αδειάζουν» τη Wall και ψηφίζουν Ευρώπη

Μπορεί ο Dow Jones να έκανε νέο υψηλό την Τετάρτη, σε ανοδικό σερί εννέα συνεδριάσεων, αλλά οι αναλυτές επιμένουν ότι στην Ευρώπη κρύβονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδωσαν νέα ώθηση στον βιομηχανικό δείκτη που έκλεισε στις 20.775,6 μονάδες, αφού οι επενδυτές θεώρησαν ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων είναι πολύ κοντά. Οι αυξήσεις επιτοκίων θεωρούνται ένδειξη ενδυνάμωσης της οικονομίας και δίνουν ώθηση στην ψυχολογία της αγοράς.

Γιατί, όμως, οι αναλυτές επιμένουν ευρωπαϊκά; Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι, σύμφωνα με το MarketWatch:

1. Το ράλι του Τραμπ

Η Wall Street ανεβαίνει ανεξέλεγκτα τους τέσσερις τελευταίους μήνες από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Dow να καταγράφει ποσοστιαία κέρδη 13% και τον S&P’s να κερδίζει 2 τρισ. δολάρια σε αξία. Το ξέφρενο ράλι των αμερικανικών μετοχών, όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι: από τη μία πλευρά, όσοι επενδυτές βγήκαν νωρίς έχασαν το momentum και όσοι επιμένουν φανατικά στη Wall κινδυνεύουν να χρεωθούν τη διόρθωση της αγοράς.

Μπορεί η Wall να κέρδισε τις εντυπώσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν πολύ καλές αποδόσεις. Το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares MSCI της BlackRock –που ακολουθεί τον γερμανικό δείκτη MSCI – κατέγραψε κέρδη 12% από την 1η Δεκεμβρίου 2016, ενώ ο αμερικανικός S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% για το ίδιο διάστημα. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά, και δη η γερμανική, προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες στους επενδυτές.

2. Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας

Σε έκθεσή της, η J.P. Morgan σημειώνει ότι ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας για τις εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 ξεπερνά το 10% και είναι θετικός για τους 9 από τους 10 κλάδους το δ’ τρίμηνο του 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες του S&P 500 είναι 4,6%, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχει και εδώ το προβάδισμα.

3. Υποτιμημένη η ευρωπαϊκή αγορά

Ο δείκτης P/E για τον S&P 500 εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004, την ώρα που η αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών βυθίστηκε μετά το Brexit, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στον S&P 500 και τον Stoxx Europe 600 να έχει διευρυνθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Στο τέλος του 2016, ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο P/E της τάξης του 25-26, η Ευρώπη βρισκόταν στα μισά από αυτά τα επίπεδα.

4. Ράλι του Brexit: Μέρος 2ο

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ: οι αναλυτές είχαν δαιμονοποιήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά οι αγορές διέψευσαν τους φόβους και «επιβράβευσαν» την ψήφο των Βρετανών. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Από τις 22 Ιουνίου έως σήμερα, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 17% και ο γερμανικός DAX 19%, έναντι 13% του S&P 500.

Ομοίως, τώρα, οι Κασσάνδρες των αγορών έχουν επανέλθει προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από την επικράτηση των ακροδεξιών φωνών στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του έτους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μαρίν Λεπέν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία.

5. Μακροπρόθεσμος ορίζοντας και διαφοροποίηση

Δεν χρειάζεται να περιμένεις μια αγορά να φτάσει στο ναδίρ για να επενδύσεις –αρκεί να πιστεύεις ότι δεν θα καταρρεύσει μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η συμβουλή των αναλυτών που προτρέπουν τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν το «αμερικανοκρατούμενο» χαρτοφυλάκιό τους με ευρωπαϊκά χαρτιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider