Τι πυροδότησε το ράλι της στερλίνας - Το Brexit καραδοκεί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πυροδότησε το ράλι της στερλίνας - Το Brexit καραδοκεί

Το «χαρτί» του καθησυχασμού έπαιξε στη χθεσινή της, ιστορική ομιλία η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, κατορθώνοντας έτσι να οδηγήσει τη στερλίνα σε ξέφρενο ράλι και να περιορίσει τις απώλειες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Παράλληλα, η May «έδειξε τα δόντια της» στις Βρυξέλλες, επιδεικνύοντας την οικονομική δύναμη της Βρετανίας και τις απώλειες που θα έχουν οι Ευρωπαίοι εάν τη βάλουν απέναντί της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα της έχει την επιλογή να γίνει ο «φορολογικός παράδεισος» της Ευρώπης εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βρουν μια φόρμουλα για το Brexit που να μην είναι τιμωρητική για τη Βρετανία.

Στον απόηχο των 12 σημείων που ανακοίνωσε την Τρίτη η May, η στερλίνα κατέγραψε κέρδη 3% -τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 1,46%, ενώ ανεπαίσθητες απώλειες σημείωσαν τα υπόλοιπα κεντρικά χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Σήμερα, Τετάρτη, ωστόσο, το βρετανικό νόμισμα διορθώνει καταγράφοντας απώλειες 0,82% έναντι του δολαρίου λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδος), γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της «ευφορίας» που προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις της May.

Τι κρύβεται πίσω από την απογείωση της στερλίνας

Η δήλωση που πυροδότησε κατά κύριο λόγο το ράλι της στερλίνας ήταν η ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα υποβληθεί προς έγκριση και στα δύο σώματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, δηλαδή τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια υποχώρηση εκ μέρους της May που είχε προηγουμένως «παραγκωνίσει» το Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ κρίνοντας ότι δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση. Θυμίζουμε ότι για την απόφασή της αυτή το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στο βρετανικό δικαστήριο και αναμένεται η απόφασή του.

Σημαντική ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσαν και οι διαβεβαιώσεις της May ότι παρά το «σκληρό Brexit» που φοβόταν η αγορά –οδηγώντας σε βουτιά τη στερλίνα μέχρι και τη Δευτέρα που υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια– «αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι από την Ευρώπη».

«Θέλουμε να βγούμε περισσότερο ενωμένοι και πιο δυνατοί από το Brexit», τόνισε η May, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τον βρετανικό λαό ότι η έξοδος από την ΕΕ θα σημαίνει την επιδίωξη νέων εμπορικών συμμαχιών της Βρετανίας και διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι μπορεί η χώρα να αποχωρεί από την Ενιαία Αγορά, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν από την απαλλαγή της χώρας να συνεισφέρει σε τακτική βάση στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Trump «χτυπά» το δολάριο

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το σφοδρό πλήγμα που δέχθηκε το δολάριο μετά τις δηλώσεις Trump. Την ώρα που η στερλίνα «κάλπαζε» δια χειρός May, ο Trump αποκάλυψε τις προθέσεις του να βάλει οριστικό τέλος στην πολιτική ισχυρού δολαρίου που καθιέρωσε ο Bill Clinton πριν από 15 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η κατάσταση με το δολάριο «έχει παρατραβήξει». «Ο Trump λέει και κάνει πράγματα που κανένας πρόεδρος δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα», σημειώνει στο CNBC ο Mark Chandler, επικεφαλής συναλλαγματικής πολιτικής της Brown Brothers Harriman.

Οι δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ υπέρ της αποδυνάμωσης του δολαρίου σόκαραν τους επενδυτές που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στην ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου. Οι αναφορές του Trump είχαν στόχο κυρίως την ισοτιμία δολαρίου/κινεζικού γουάν –με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα και τη μείωση των εισαγωγών– αλλά οι επενδυτές θεώρησαν ότι προδιαθέτουν για τη γενικότερη συναλλαγματική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών της στερλίνας οφείλονται και την αποδυνάμωση του δολαρίου, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η ανοδική τάση στο βρετανικό νόμισμα δεν θα είναι βιώσιμη. Η στερλίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισχυρούς πτωτικούς κινδύνους καθώς η χώρα μπαίνει σε τροχιά Brexit, το οποίο –σκληρό ή μη– θα επιφέρει πλήγμα στη βρετανική οικονομία και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους επενδυτές, καταλήγουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider