Στο κόκκινο η ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο η ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή του Brexit

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, εξαιτίας των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αν και η υποχώρηση της λίρας βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE να ανέλθει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Οι μετοχές της Luxottica και της Essilor κατέγραψαν ράλι άνω του 10% αφού κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης ύψους 46 δισεκ. ευρώ, που θα δημιουργήσει μια παγκόσμια υπερδύναμη στη βιομηχανία οπτικών ειδών. Η μετοχή της Luxottica ανήλθε σε υψηλό έτους, ενώ της Essilor στο υψηλότερο επίπεδό της από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις 10:16 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX σημείωσε πτώση 1,3%, ενώ ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,1%, με τον ενισχυμένο μεταλλευτικό κλάδο να τον βοηθά να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax χάνει 0,6%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,11%, ενώ ο γαλλικός CAC χάνει 0,63%.

Στον τραπεζικό κλάδο, ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης .FTIT8300 κατέγραφε υποαπόδοση, υποχωρώντας κατά 1,5%, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τον οίκο DBRS, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες. Την Παρασκευή, ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας σε BBB από A, επικαλούμενος την αβεβαιότητας για την ικανότητα της χώρας να περάσει μεταρρυθμίσεις, την συνεχή αδυναμία του τραπεζικού κλάδου και την εύθραυστη ανάπτυξη.

Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1,20 δολαρίων διολίσθησε σήμερα το πρωί η στερλίνα, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για την έλευση ενός «σκληρού» Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων, καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να «θυσιάσει» την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, με αντάλλαγμα μία «καλή συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου, η στερλίνα έχει απωλέσει το 19% της αξίας της έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των ανησυχιών για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας, όπως και ο τομέας των υπηρεσιών, επιθυμεί ένα «βελούδινο» διαζύγιο, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της Ε.Ε.

Σε αντίθετη περίπτωση, αρκετές εταιρείες και τράπεζες έχουν καταστήσει πιθανή τη μετεγκατάστασή τους, σε κάποια άλλο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο, όπως το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη.

Αυτή την ώρα (9.59), η στερλίνα υποχωρεί κατά 1,24% στα 1,2048 δολάρια, ενω νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στα 1,1841 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider