Τι σημαίνει η άνοδος του Dow Jones στις 20.000 μονάδες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η άνοδος του Dow Jones στις 20.000 μονάδες

Μια ανάσα από το «ψυχολογικό όριο» των 20.000 μονάδων διαπραγματεύεται ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones. Μια ανάσα που μεταφράζεται σε απόσταση 100-150 μονάδων περίπου, η οποία για τους περισσότερους δεν θέλει και πολύ χρόνο για να καλυφθεί.

Το μετεκλογικό ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί η Wall Street δεν λέει να κοπάσει. Αυτό είναι αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πολυετή υψηλά με τα οποία «φλερτάρουν» οι αμερικανικοί δείκτες. Όμως ποτέ άλλοτε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δεν βρισκόταν τόσο κοντά σε ένα τέτοιο «ορόσημο», όπως είναι οι 20.000 μονάδες. Εάν τις φτάσει – και δη τις ξεπεράσει – τότε μια νέα εποχή θα ξημερώνει για την αμερικανική αγορά. Και για τους επενδυτές της φυσικά…

Ήταν μόλις 22 Νοεμβρίου (ούτε μήνας δεν έχει συμπληρωθεί δηλαδή) όταν ο Dow Jones ξεπέρασε τις 19.000 μονάδες. Και εάν ο δείκτης «σπάσει» το φράγμα των 20.000 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις, τότε θα έχει διανύσει... 1.000 ολόκληρες μονάδες με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του.

«Πόσο σημαντική είναι πραγματικά η άνοδος του Dow Jones;», είναι το ερώτημα που θέτει το πρακτορείο Marketwatch, αναζητώντας απαντήσεις στους κύκλους των αναλυτών.

Για ορισμένους παράγοντες της αγοράς – κυρίως για τα πιο πρακτικά μυαλά εξ αυτών – οι 20.000 μονάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άθροισμα των κερδών των εισηγμένων στον δείκτη μετοχών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το ένα τρίτο των κερδών που έχει καταγράψει ο Dow Jones από το βράδυ των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου οφείλεται στην άνοδο που έχει σημειώσει μια και μόνο μετοχή: Της Goldman Sachs.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί είναι και το εξής: Η κάλυψη 1.000 μονάδων για έναν χρηματιστηριακό δείκτη δεν είναι η ίδια που ήταν παλαιότερα. Όταν, για παράδειγμα, ο Dow Jones, σκαρφάλωσε από τις 1.000 στις 2.000 μονάδες το 1987, τότε μιλούσαμε για άνοδο της τάξης του 100%. Σήμερα, η ενίσχυση του βιομηχανικού δείκτη από τις 19.000 στις 20.000 μονάδες δεν αντιπροσωπεύει τίποτα περισσότερο από μια άνοδο του 5%.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και μια ακόμη μεγάλη αλήθεια: Ο Dow Jones κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πιο ενεργών επενδυτών της Wall Street.

«Για την πλειοψηφία των Αμερικανών, ο Dow Jones όχι μόνο καθρεφτίζει, αλλά και αντιπροσωπεύει το σύνολο της αμερικανικής αγοράς. Είναι ένας δείκτης με ιστορία. Μόλις σκαρφαλώσει στις 20.000 μονάδες, σίγουρα όλοι θα το αντιληφθούν. Τα… μεγάλα νούμερα πάντα τραβούν την προσοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα… μεγάλα νούμερα θα έρθουν λίγο καιρό μετά τις αμερικανικές εκλογές», σχολιάζει ο Nicholas Colas, στρατηγικός αναλυτής της Convergex.

«Οι 20.000 μονάδες είναι ένα ψυχολογικό όριο και τίποτα περισσότερο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των επενδυτικών μας κινήσεων», σημειώνει, από την πλευρά του, ο Mike Bailey, επικεφαλής του τμήματος ερευνών FBB Capital Partners, εταιρείας με υπό διαχείριση assets που ξεπερνούν σε αξία τα 900 εκατ. δολάρια.

«Το επίπεδο των 20.000 μονάδων από μόνο του δεν λέει τίποτα. Αποκτά σπουδαιότητα όταν συγκριθεί με την ευρύτερη εικόνα της αγοράς. Συνήθως τα μεγάλα... νούμερα μετατρέπονται γρήγορα σε… πλαφόν και απαιτούν πολλή ενέργεια για να ξεπεραστούν. Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται το όριο των 20.000 μονάδων αυτό καθεαυτό, αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει ο βιομηχανικός δείκτης μετά από αυτό», επισημαίνει ο Brad McMillan, manager της Commonwealth Financial Network.

Για άλλους, ωστόσο, αναλυτές, το μείζον ζητούμενο δεν αφορά ενδεχόμενους «πανηγυρισμούς» για την εκτίναξη του Dow Jones στις 20.000 μονάδες, αλλά το πόσο τελικά… άργησε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Γιατί για τη συγκεκριμένη μερίδα αναλυτών, ο βιομηχανικός δείκτης έπρεπε από καιρό να «φλερτάρει» με το «οχυρό» των 20.000 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, εάν ο Dow Jones κατέγραφε, αυτό τον αιώνα, τα κέρδη που κατέγραφε, τον αμέσως προηγούμενο αιώνα, σήμερα θα έπρεπε να διαπραγματεύεται – είτε το πιστεύετε, είτε όχι – στα δυσθεώρητα επίπεδα των 24.000 μονάδων.

Ορισμένοι αναλυτές προχωρούν αρκετά βήματα παραπέρα και φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται πότε ο Dow Jones θα φτάσει… στις 100.000 μονάδες! Σήμερα, η προοπτική αυτή μοιάζει αδύνατη. Το ίδιο αδύνατη όμως έμοιαζε πίσω στο… 1980, η προοπτική κάποια μέρα ο Dow να φτάσει στις 20.000 μονάδες. «Όλα μπορούν να συμβούν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή μέσα στον αιώνα μας ο Dow Jones θα φτάσει τελικά τις 100.000 μονάδες», υποστηρίζει το Marketwatch.

Από την ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων προκύπτει ότι, με ετήσιες αποδόσεις 6%, ο Dow Jones θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στις 100.000 μονάδες το… 2044!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider