Αναλυτές: Έως δύο αυξήσεις στα επιτόκια της Fed το 2017

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Έως δύο αυξήσεις στα επιτόκια της Fed το 2017

Την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed την ερχόμενη Τετάρτη, η JP Morgan χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο.

Σε πείσμα όσων εκτιμούσαν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα «επανέλθουν δριμύτερα» το 2017, πυροδοτώντας νέο ράλι του πετρελαίου, η επενδυτική τράπεζα κρατά… μικρό καλάθι, παρά τα όσα έχει εξαγγείλει η κεντρική τράπεζα αλλά και ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατακόρυφη άνοδος του δολαρίου, η υποχώρηση του πληθωρισμού και οι πιο ήπιοι τόνοι που υιοθετεί η Fed στις τελευταίες ανακοινώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων το 2017.

Με δεδομένη τη νίκη του Donald Trump, και του προγράμματος οικονομικών κινήτρων που έχει εξαγγείλει, η JP Morgan «βλέπει» την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το 2017 να πραγματοποιείται τον Ιούνιο, κατά 0,25%, και άλλη μία ισόποση άνοδο τον επόμενο Δεκέμβριο.

«Αν οι πολιτικές που θα εφαρμόσει [ο Trump] τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του είναι σχετικά φιλικές προς τις αγορές, αναμένουμε ενδείξεις στις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Μαΐου που θα προϊδεάζουν για νέα αύξηση στα μέσα του έτους», αναφέρει η τράπεζα στην έκθεση με τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία το 2017.

Σε περίπτωση, όμως, που ο Trump υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για στροφή προς τον προστατευτισμό, οι επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία θα είναι δυσμενείς και, αυτό, θα αναβάλλει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων. «Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι οι προστατευτικές πολιτικές στο εμπόριο είναι πιθανό να πυροδοτήσουν αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ από άλλες χώρες και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος όλων», αναφέρει στην έκθεσή της η JP Morgan.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι εκτιμήσεις του κορυφαίου διαχειριστή ομολόγων της BlackRock, Rick Rieder, ο οποίος δεν περιμένει περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου το 2017. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Janet Yellen να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ωστόσο, απομακρύνουν χρονικά την επόμενη αύξηση εντός του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.