Saxo Bank: 10 ακραία σενάρια για το 2017

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: 10 ακραία σενάρια για το 2017

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες ανάπτυξης, το Brexit θα μετατραπεί σε Bremain, το μεξικανικό πέσο θα εκτιναχθεί και οι ιταλικές τράπεζες θα είναι η πιο επικερδής επένδυση. Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται απίθανα σενάρια, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Το 2016, μάλιστα, έχει πολλά τέτοια παραδείγματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Saxo Bank δημοσιεύει τις ακραίες προβλέψεις της για το 2017. Μπορεί οι πιθανότητες να επαληθευτούν να είναι μικρές, αλλά όχι μηδαμινές. Όπως σχολιάζει σχετικά ο ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας, το 2016 |ήταν ένα έτος κατά το οποίο η πραγματικότητα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και φαινομενικά απίθανα σενάρια –με την έκπληξη του Brexit και το απροσδόκητο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών». Η κοινή συνιστώσα πίσω από τις Ακραίες Προβλέψεις για το 2017 είναι η άποψη ότι οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, υπογραμμίζει.

Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει ότι «δεδομένου ότι η αλλαγή επέρχεται πάντα σε καιρούς κρίσης, το 2017 ενδέχεται να λειτουργήσει ως αφύπνιση που θα μας απομακρύνει από το "όλα βαίνουν καλώς", τόσο σε επίπεδο επεκτατισμού των κεντρικών τραπεζών όσο και σε επίπεδο πολιτικών λιτότητας –δύο φαινόμενα που χαρακτήρισαν ολόκληρη την περίοδο της κρίσης μετά το 2009».

Οι ακραίες προβλέψεις για το 2017:

1. Το ΑΕΠ της Κίνας εκτινάσσεται κατά 8% και ο δείκτης SHCOMP φθάνει τις 5.000 μονάδες. Η Κίνα εκπονεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κινήτρων μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών και αυτό πυροδοτεί μια ανάπτυξη της τάξης του 8% το 2017, με την ανάκαμψη να οφείλεται στην άνοδο του κλάδου υπηρεσιών. Η ευφορία από την αύξηση της ανάπτυξης λόγω ιδιωτικής κατανάλωσης βοηθά τον δείκτη Shanghai Composite να διπλασιαστεί από τα χαμηλά του 2016.

2. Η Fed, απελπισμένη, ακολουθεί το παράδειγμα της BoJ και θέτει τα 10ετή κρατικά ομόλογα στο 1,5%. Με το δολάριο και τα επιτόκια των ΗΠΑ να αυξάνονται με ολοένα και πιο επώδυνο τρόπο το 2017, η δημοσιονομική πολιτική «τεστοστερόνης» του νέου Αμερικανού προέδρου θέτει τις 10ετείς αμερικανικές αποδόσεις στην τροχιά του 3%, σπέρνοντας τον πανικό στην αγορά. Στα πρόθυρα της καταστροφής, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αντιγράφει το σύστημα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), ρυθμίζοντας την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 1,5%. Αυτό με τη σειρά του σταματά εγκαίρως τις μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων, βοηθώντας τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων να καταγράψουν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους σε επτά χρόνια.

3. Το ποσοστό αθέτησης στα ομόλογα υψηλής απόδοσης ξεπερνά το 25%. Το μακροπρόθεσμο μέσο ποσοστό αθέτησης (default) στα ομόλογα υψηλής απόδοσης διαμορφώνεται στο 3,77% το 2016. Καθώς αγγίζουμε τα όρια του παρεμβατισμού των κεντρικών τραπεζών, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται προς τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης, προκαλώντας άνοδο των επιτοκίων (με εξαίρεση την Ιαπωνία) και κατ' επέκταση ακόμα πιο κάθετη κλίση των καμπυλών απόδοσης. Ενώ τρισεκατομμύρια εταιρικών ομολόγων βρίσκονται αντιμέτωπα με τους χειρότερους φόβους τους, το πρόβλημα επιτείνεται από τη μαζική έξοδο από τις επενδύσεις σε ομόλογα, γεγονός που διευρύνει τα spread και καθιστά αδύνατη την αναχρηματοδότηση του χρέους χαμηλής αξιολόγησης. Με τα ποσοστά αθέτησης να φθάνουν το 25%, οι αναξιόπιστοι εταιρικοί παίκτες βγαίνουν εκτός παιχνιδιού και έτσι φθάνουμε σε μια πιο αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίου.

4. Το Brexit μετατρέπεται σε Bremain. Η παγκόσμια άνοδος του λαϊκισμού, έκδηλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναγκάζει την ευρωπαϊκή ηγεσία να υιοθετήσει μια θετικότερη στάση συνεργασίας απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στα ζητήματα της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων διακίνησης των βρετανικών εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και όταν φτάνει η ώρα της ψηφοφορίας για την επίκληση του άρθρου 50 στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η Βρετανία υπαναχωρεί υπέρ της νέας συμφωνίας.

5. Ο χαλκός χάνει τη δύναμή του. Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, ο χαλκός αποτέλεσε ξεκάθαρα έναν από τους νικητές στα εμπορεύματα. Το 2017, ωστόσο, η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο νέος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες επενδύσεις και η προσδοκώμενη αύξηση της ζήτησης στον χαλκό τελικά δεν επέρχεται. Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, ο πρόεδρος Trump ανεβάζει τους τόνους σε επίπεδο προστατευτισμού εγκαινιάζοντας εμπορικά εμπόδια που προκαλούν προβλήματα τόσο στις αναδυόμενες οικονομίες όσο και στην Ευρώπη. Η παγκόσμια ανάπτυξη αρχίζει να αποδυναμώνεται, ενώ η ζήτηση της Κίνας για βιομηχανικά μέταλλα επιβραδύνεται.

6. Καλπάζουν τα κέρδη του bitcoin με άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Υπό την προεδρία Trump, οι δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξάνουν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από τα 600 δισ. στα 1,2-1,8 τρισ. δολάρια. Αυτό οδηγεί σε αλματώδη άνοδο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, υποχρεώνοντας τη Fed να επιταχύνει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων και αναγκάζοντας το δολάριο να αγγίξει νέα υψηλά. Προκαλείται φαινόμενο ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, και ιδίως στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να ξεκινήσουν να αναζητούν εναλλακτικές έναντι του συστήματος παραστατικού χρήματος που κυριαρχείται από το USD και την υπερβολική του εξάρτηση από την αμερικανική νομισματική πολιτική. Η εναλλακτική των κρυπτονομισμάτων κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, με μεγαλύτερο νικητή το bitcoin. Καθώς τα τραπεζικά συστήματα και χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα καταλήγουν να δέχονται το bitcoin ως μερική εναλλακτική στο δολάριο, η αξία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος τριπλασιάζεται από 700 σε 2.100 δολάρια.

7. Η αναμόρφωση της Υγείας προκαλεί πανικό στον κλάδο. Οι υγειονομικές δαπάνες κυμαίνονται περίπου στο 17% του ΑΕΠ, έναντι ενός παγκόσμιου μέσου όρου στο 10%, και μια αυξανόμενη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς για την ιατρική του φροντίδα. Το αρχικό ράλι ανακούφισης στις μετοχές του κλάδου υγείας μετά τη νίκη του Donald Trump εξαντλείται γρήγορα το 2017, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η νέα κυβέρνηση δεν αφήνει το σύστημα υγεία στο απυρόβλητο, αλλά ότι αντίθετα προβαίνει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο μη παραγωγικό και ακριβό αμερικανικό σύστημα υγείας.

8. Το μεξικανικό πέσο μεγαλουργεί, αψηφώντας τον Trump. Η αγορά έχει στ' αλήθεια υπερεκτιμήσει την πραγματική πρόθεση ή ακόμα και τη δυνατότητα του νέου Αμερικανού προέδρου να ανατρέψει την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, επιτρέποντας έτσι στο ταλαιπωρημένο πέσο να ανακάμψει.

9. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία καταγράφουν τις καλύτερες αποδόσεις. Οι γερμανικές τράπεζες εγκλωβίζονται σε μια σπείρα αρνητικών επιτοκίων και επίπεδων καμπυλών απόδοσης, και αδυνατούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, η διάσωση μιας γερμανική τράπεζας ισοδυναμεί αναπόφευκτα με διάσωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, και αυτό συμβαίνει την πλέον κατάλληλη στιγμή για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες, οι οποίες γέρνουν κάτω από το βάρος τεράστιων μη εξυπηρετούμενων δανείων και μιας στάσιμης εγχώριας οικονομίας. Η νέα εγγύηση επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ παράλληλα, ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επισφαλών Δανείων, με στόχο την εξυγίανση των ισολογισμών της Ευρωζώνης και την επαναλειτουργία του τραπεζικού πιστωτικού μηχανισμού. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών καταγράφουν ράλι άνω του 100%.

10. Η ΕΕ εκδίδει ευρωομόλογα. Αντιμέτωπα με την επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, και μετά τη δραματική νίκη του ακροδεξιού κόμματος του Geert Wilders στην Ολλανδία, τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα εγκαταλείπουν τις πολιτικές λιτότητας και αντ' αυτού τάσσονται υπέρ κεϋνσιανού τύπου πολιτικών όπως αυτές που είχε εφαρμόσει ο πρόεδρος Roosevelt μετά την κρίση του 1929. Η EE εγκαινιάζει ένα εξαετές πρόγραμμα τόνωσης αξίας 630 δισ. EUR, με τη στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η αποδυνάμωση των μέτρων λόγω αύξησης των εισαγωγών, οι ηγέτες της Ένωσης ανακοινώνουν την έκδοση ευρωομολόγων, με πρώτο στόχο τη δαπάνη 1 τρισ. ευρώ σε έργα υποδομής, γεγονός που ενισχύει την ενοποίηση της ζώνης και προσελκύει εισροές κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.