«Κόντρα στο ρεύμα» οι αγορές - Αψηφούν το δημοψήφισμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόντρα στο ρεύμα» οι αγορές - Αψηφούν το δημοψήφισμα

Αναπάντεχο ράλι καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς φαίνεται πως η έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος έχει προεξοφληθεί πλήρως στις αγορές και οι επενδυτές δεν θεωρούν πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

«Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δεν περιμένουν πρόωρες εκλογές. Ακόμη και μετά την παραίτηση του Renzi, αναμένεται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση που φέρει κάποια σταθεροποίηση στην αγορά», σχολιάζει ο Seamus Mac Gorain, διαχειριστής κεφαλαίου της JPMorgan Asset Management.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη», προσθέτει.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, ωστόσο, σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα. Λίγα λεπτά πριν τις 14:00, ο DAX στη Φρανκφούρτη εκτινάσσεται κατά 1,48%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άλμα 1,04%, ενώ κέρδη 0,30% καταγράφει την ίδια ώρα (12:00) ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Σε αρνητικό πρόσημο γύρισε, πάντως, μετά την αρχική άνοδο ο δείκτης FTSE MIB στη Ρώμη, ο οποίος υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,58%.

«Το “Όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα είχε προεξοφληθεί ήδη ενόψει του δημοψηφίσματος και, τελικώς, οι αγορές θεώρησαν ότι δεν συνιστά ουσιαστικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση –όπως, για παράδειγμα, ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ», σχολιάζει ο Sylvain Loganadin, αναλυτής της FXCM στο Παρίσι.

Χ.Α.: «Λίγοι είχαν προβλέψει την αντίδραση»

Άνοδο 1,44% σημειώνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 622,76 μονάδες, με τον τζίρο να υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ.

«Περιμέναμε μια υποτονική –αν όχι πτωτική αγορά– και βλέπουμε ένα ισχυρό ράλι», σχολιάζει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακή. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι αγορές είχαν πιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα, εν όψει του δημοψηφίσματος, και επιφύλαξαν το ανοδικό ξέσπασμα.

«Λίγοι είχαν προβλέψει τη σημερινή εικόνα στα ταμπλό», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι η αντίδραση των αγορών «παραείναι αισιόδοξη» δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Όσον αφορά στην ελληνικά αγορά, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως η υποχώρηση των spread των ελληνικών ομολόγων στο 6,26% στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει σε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το παιχνίδι στην ελληνική αγορά είναι αμιγώς μακροοικονομικό» και εάν οι επενδυτές «βλέπουν» σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτή είναι η στιγμή να ενσωματώσουν τις θετικές προσδοκίες στις κινήσεις τους. Παραδέχεται, πάντως, ότι η αγορά κινείται «έξω από τη λογική της ημέρας».

Στα ύψη τα ιταλικά spreads

Άλμα 14 μονάδων βάσης σημείωσαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, αγγίζοντας το 2,07%, στον απόηχο του δημοψηφίσματος και της επικείμενης παραίτησης του Matteo Renzi.

Σταδιακά, ωστόσο, οι 10ετή τίτλοι ανέκτησαν ένα μέρος του χαμένου εδάφους και παρέμειναν κάτω από το υψηλό 14 μηνών όπου είχαν εκτιναχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.