Η συμφωνία του OPEC «καύσιμο» για τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η συμφωνία του OPEC «καύσιμο» για τις αγορές

Ράλι άνω του 8% καταγράφει το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των κρατών του OPEC για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ κέρδη καταγράφουν και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών σήμερα στη Βιέννη να επιβάλουν πλαφόν στην παραγωγή του πετρελαίου, αναμένεται να προσφέρει σημαντική στήριξη στην τιμή του πετρελαίου που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά την τελευταία διετία.

Στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) –δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας– η τιμή του Brent καταγράφει άλμα 8,11% διασπώντας οριακά το φράγμα των 50 δολαρίων/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται κατά 8053% στα 49,09 δολάρια/βαρέλι.

Στον πυρετό του πετρελαίου και οι μετοχές

Σε θετικό έδαφος άνοιξε η Wall Street μετά τα θετικά μηνύματα από τη Βιέννη, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,34% στις 19.185,94 μονάδες και τον δείκτη-βαρόμετρο S&P να καταγράφει κέρδη 0,11%. Στην ενίσχυση του θετικού κλίματος συμβάλλουν και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,42% στις 6800.42 μονάδες, ενώ οι δείκτες DAX και CAC 40 στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι ενισχύονται κατά 0,37% και 0,91% αντίστοιχα.

«Το πετρέλαιο ανοίγει τον δρόμο, μαζί με τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία», σχολιάζει στο CNBC o Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial. «Η συμφωνία για το πετρέλαιο είναι μια πολύ καλή είδηση και θα βοηθήσει σημαντικά τις μετοχές. Τα οικονομικά στοιχεία, παράλληλα, υποδηλώνουν ταχύτερη ανάπτυξη», συμπληρώνει.

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να πάρουν οι traders για τα Χριστούγεννα», σημειώνει ο Naeem Aslam από την Think Markets. «Το καρτέλ λειτούργησε ως ένα κοινό μέτωπο και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Υπήρχαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη σημερινή διάσκεψη», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider