Εκλογές και Fed «τρομοκρατούν» τις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές και Fed «τρομοκρατούν» τις αγορές

Τα τελευταία 24ωρα του Οκτωβρίου σπέρνουν τον τρόμο στις αγορές και γι αυτό δεν ευθύνεται το Halloween. Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι αμερικανικές κάλπες, το FBΙ καθίζει ξανά στο «εδώλιο» την Clinton, μειώνοντας τη διαφορά των δύο υποψηφίων στις τέσσερις μονάδες.


Εκτός από την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όμως, έντονη μεταβλητότητα προκαλεί στις διεθνείς αγορές και η αγωνία για τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη, έστω και αν δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στα επιτόκια αυτόν τον μήνα.

Στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η Citi χαρακτηρίζει «μαύρο κύκνο» για τις αγορές την επανεκκίνηση της έρευνας του FBI εις βάρος της Δημοκρατικής υποψήφιας, την οποία αποκαλεί «έκπληξη του Οκτωβρίου» που απειλεί να εκτροχιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρότι διατηρεί την πιθανότητα νίκης της Clinton στο υψηλό ποσοστό του 75%, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι «οι εξελίξεις αυτές θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εκστρατεία της Clinton και είναι πιθανό να κάμψουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην ίδια».

Στον απόηχο της είδησης για επανεκκίνηση της έρευνας για την υποψήφια των Δημοκρατικών την Παρασκευή, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,7% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,5%. Αισθητή πτώση παρατηρείται και στις ευρωαγορές στην εκκίνηση της συνεδρίασης τη Δευτέρα.

Είναι σαφές ότι η Wall Street «ψηφίζει» Hillary Clinton και οποιαδήποτε ανατροπή στις προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Donald Trump διασπείρει τον πανικό μεταξύ των επενδυτών μία περίπου εβδομάδα πριν την αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. Οι επενδυτές θεωρούν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο «επικίνδυνα απρόβλεπτο» και, ως γνωστόν, οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον Art Cashin, κορυφαίο αναλυτή της UBS, ακόμη και αν κερδίσει η Clinton, η νίκη της θα επισκιαστεί από την έρευνα του FBI που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Όπως εξηγεί στο CNBC ο Scott Redler, συνεργάτης της T3Live.com, ήδη τα πρώτα σημάδια ήταν ορατά στην κίνηση των αμερικανικών μετοχών την Παρασκευή –μετά την ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προεκλογική αβεβαιότητα. «Οι μετοχές φαίνεται πως χάνουν την ανοδική δυναμική τους, αν και παρατηρείται ένα “μπρος-πίσω”», σημειώνει.

«Υποθέτω ότι οι αγορές περιμένουν να δουν τον νικητή των εκλογών. Τι θα γίνει, όμως, αν κερδίσει ο Trump και έχουν μια έκπληξη τύπου Brexit;», διερωτάται ο Redler. Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Clinton από την κούρσα είναι μάλλον απίθανο και όλοι περιμένουν τώρα τις κάλπες, προσθέτει. Για τις αμέσως επόμενες μέρες, πάντως, ο Redler εκτιμά ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η πορεία των ερευνών.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι να περιμένει σε αυτή τη φάση», επισημαίνει στο MarketWatch ο Naeem Aslam, επικεφαλής ανάλυσης της ThinkMarkets. «Περιμένουμε έντονη μεταβλητότητα, τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στην αγορά συναλλάγματος», εκτιμά ο ίδιος.

Τον τόνο στις αγορές θα δώσουν και τα στοιχεία για την απασχόληση τον Οκτώβριο, που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 175.000 και μείωση της ανεργίας στο 4,9% σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters. Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στα αποτελέσματα των επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Facebook, η BP και η Pfizer.

Η Fed έχει μερίδιο στην αβεβαιότητα

Εκτός από την προεκλογική κούρσα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ που αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, αποκαλύπτοντας περισσότερα στοιχεία για τον «γρίφο» των επιτοκίων που ταλανίζει τις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί να μην αναμένεται η αρμόδια επιτροπή της Fed (FOCM) να «βγάλει τον λαγό από το καπέλο» ανακοινώνοντας αύξηση των επιτοκίων των Νοέμβριο –λόγω των επικείμενων εκλογών, ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τη σχετική ανακοίνωση και τα μηνύματα που αυτή θα κρύβει.

«Παρότι περιμένουμε η FOMC να τα πει “έξω από τα δόντια” την Τετάρτη για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να προβεί σε κάποια ενέργεια λίγες ημέρες πριν τις κάλπες», εκτιμά ο Kevin Giddis από τη Raymond James.

Κατά γενική ομολογία, πάντως, αναμένεται η επόμενη αύξηση να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και τα νέα στοιχεία να είναι ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Η αγορά έχει εξοικειωμένη με την ιδέα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο», επιβεβαιώνει ο Redler.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider