Τι θα συμβεί στις αγορές αν νικήσει ο Trump

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα συμβεί στις αγορές αν νικήσει ο Trump

Μόλις μία εβδομάδα μας χωρίζει από τις αμερικανικές εκλογές και, για πολλούς, η ανάδειξη του Donald Trump στον ισχυρότερο πολιτικό θώκο του πλανήτη ισοδυναμεί με εφιάλτη.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και –όπως απέδειξε το δημοψήφισμα για το Brexit– δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει τη δυναμική που κρύβουν τα «απίθανα σενάρια».

Ο Martin O’Rourke, αρχισυντάκτης στον ιστότοπο TradingFloor.com της Saxo Bank εξετάζει πέντε πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει στις παγκόσμιες αγορές η εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα σενάρια που εξετάζονται κινούνται σε όσο το δυνατόν πιο «λογικά» πλαίσια και δεν αποσκοπούν στην κινδυνολογία.

1. Το πετρέλαιο στα ύψη

Η αντιμουσουλμανική ρητορική του Trump αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, και μια νίκη του θα παρείχε στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα ακριβώς το υλικό που χρειάζονται ώστε να αναβιώσουν τις οργανώσεις τους και να στρέψουν εκ νέου την προσοχή τους στις ΗΠΑ ως τον πρωταρχικό εχθρό.

Αν ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του για γενικευμένη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στο έδαφος των ΗΠΑ, θα καταφέρει με μία κίνηση να ενισχύσει τις αντιαμερικανικές δυνάμεις και να θέσει την Ουάσινγκτον σε πορεία σύγκρουσης, από την οποία θα είναι δύσκολο να αποδεσμευτεί. Με δεδομένη την ευαισθησία των τιμών πετρελαίου απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις της Μέσης Ανατολής, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε κορύφωση και το πετρέλαιο σε διάσπαση του τρέχοντος ορίου του, από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι περίπου, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Αν θέλουμε να επεκτείνουμε αυτό το σκεπτικό σε άλλα εμπορεύματα, τότε, και ο χρυσός λογικά θα αντιμετωπίσει προβλήματα από μια ενδεχόμενη νίκη Trump.

Αξιολόγηση πιθανοτήτων: 7/10 για εκτίναξη του πετρελαίου και του χρυσού

2. To Bitcoin «παίρνει τα πάνω του»

Το ψηφιακό νόμισμα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο την εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μια στροφή προς το Bitcoin, το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στα 660 USD. Μπορεί να βρίσκεται μακριά από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2013, όταν για σύντομο χρονικό διάστημα συναγωνίστηκε την τιμή του χρυσού, ωστόσο οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν διάφορες εναλλακτικές τοποθετήσεις για τα χρήματά τους και το Bitcoin ίσως επωφεληθεί.

Αξιολόγηση πιθανοτήτων: 3/10 για το Bitcoin.

3. Κατάρρευση του μεξικανικού πέσο

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας αποδείχθηκε ότι η άνοδος στα ποσοστά δημοτικότητας και οι εξελίξεις υπέρ της υποψηφιότητας του Trump παρασύρουν σε πτώση το μεξικανικό νόμισμα (δηλαδή σε άνοδο της ισοτιμίας USD/MXN).

Όταν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι η Hillary Clinton ενδέχεται να πάσχει από πνευμονία, το USDMXN κατέγραψε ιστορικό υψηλό και έφτασε πολύ κοντά σε διάσπαση του ορίου του 20,00. Η ανάρρωση και η επίδοσή της στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον αντίπαλό της, σε συνδυασμό με την αδυναμία του Trump να αποφύγει το ένα φάουλ μετά το άλλο, οδήγησε το ζεύγος νομισμάτων στο πιο διαχειρίσιμο 18,50 – παρ' όλα αυτά, παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2015, γύρω στο 15,50, πριν ο Trump ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αξιολόγηση πιθανοτήτων: Το πέσο θα καταρρεύσει σίγουρα, το ερώτημα είναι πόσο. Δίνεται πιθανότητα 8/10 να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό και να διασπάσει το όριο του 20,00.

4. Οι ημέρες της Yellen είναι μετρημένες

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, έχει δεχθεί τα πυρά και των δύο υποψηφίων, με τον Trump να κάνει σαφές πως πιστεύει ότι η Fed έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο του κατεστημένου.

Οι μάλλον φτωχές επιδόσεις της Yellen αρκούν ώστε να βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του Trump όσο και της Clinton το 2018, ενόψει της εξέτασης της πορείας της θητείας της, όμως είναι βέβαιο ότι ο Trump θα την καθαιρέσει με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία.

Είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό ότι ο Trump θα επιδιώξει να ελέγξει τον ρόλο της ίδιας της Fed, η οποία αναδεικνύεται σε βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά που πλήττουν εκείνη ακριβώς τη μερίδα του εκλογικού σώματος που αποτελεί τον βασικό πυρήνα των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Αξιολόγηση πιθανοτήτων: 10/10 αν ο Trump διασχίσει την είσοδο του Λευκού Οίκου.

5. Έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ

Μπορεί η σύγκριση του Brexit με το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου –για τη συνταγματική αναθεώρηση– να μοιάζει ως υπεραπλούστευση, όμως τα νήματα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο μπλεγμένα απ’ ό,τι δείχνουν.

Μια αποτυχία του πρωθυπουργού Matteo Renzi να πείσει για το «Ναι» θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τους φιλοευρωπαϊστές και θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην παραίτησή του, ενώ θα προκαλέσει άλλη μια στροφή προς τα πολιτικά άκρα καθώς και ακόμα έναν κλυδωνισμό στο συνολικό υπερεθνικό θεμέλιωμα στο οποίο βασίστηκε η Ευρώπη από το 1945 και το οποίο πραγματώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού νομίσματος.

Μια ήττα του Renzi θα οδηγούσε σχεδόν με βεβαιότητα σε νέες εκλογές και θα έδινε την ευκαιρία στο λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας να φέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στο εθνικιστικό μέτωπο.

Μια νίκη του Trump, από την άλλη, θα στηρίξει το αντικαθεστωτικό αφήγημα και θα δημιουργήσει περισσότερες προσδοκίες ότι τα πάντα είναι δυνατά. Μια ήττα του Renzi θα λειτουργούσε ως ντόμινο μετά το Brexit και θα αύξανε ακόμα περισσότερο την πίεση προς τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν ένα άτακτο παιδί – τη Βρετανία.

Αξιολόγηση πιθανοτήτων: 7/10 αν ο Trump νικήσει, αλλά 3/10 αν νικήτρια αναδειχθεί η Clinton. Το γεγονός των εκλογών δεν συνδέεται άρρηκτα, ωστόσο τροφοδοτεί την καθολική στάση ενάντια στο status quo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider