Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών «ρίχνει» το ευρώ ο Draghi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών «ρίχνει» το ευρώ ο Draghi

Στα χαμηλά τεσσάρων μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις του Mario Draghi ότι δεν εξετάζεται μέχρι στιγμής μεταβολή του προγράμματος QE.

Η «απραξία» της ΕΚΤ ερμηνεύτηκε από την αγορά ως αμυντική στάση, παρασύροντας σε πτώση και τις μετοχές αμέσως μετά τις ανακοινώσεις. Στις 17: 00 (ώρα Ελλάδος), το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραφε απώλειες 0,29% στα 1,094 δολάρια.

Σε θετικό έδαφος πέρασαν, ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ταλαντεύονται κατά την αφομοίωση των δηλώσεων Draghi, ελλείψει συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν την ίδια ώρα κατά 0,20% στις 7.036,05 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραφε σημαντικά κέρδη 0,50% στις 10.709,15 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε άνοδο 0,45% στις 4.541,05 μονάδες.

Το βλέμμα των παραγόντων της αγοράς στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου, όπου υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επέκταση των αγορών ομολόγων έως τα τέλη 2017, ίσως και με μια μικρή συρρίκνωση από τα σημερινά επίπεδα των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

«Η πολιτική της ΕΚΤ γίνεται ολοένα πιο ουδέτερη», σχολιάζει στο Reuters ο Michael Metcalfe από τη State Street Global Markets. «Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για το πρόγραμμα QE ακούγεται πιο δυνατά πλέον και είναι πολύ πιθανή μια επέκτασή του τον Δεκέμβριο. Εάν, όμως, τα νέα στοιχεία δεν δείξουν επιβράδυνση της ανάπτυξης ή υποχώρηση του πληθωρισμού, ίσως και να μην δούμε κάτι τέτοιο», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider